Αντικουνουπικά για βρέφη και παιδιά. Πως και ποιο να χρησιμοποιήσετε.

0 Comment

kids

Το καλοκαίρι είναι αναμφίβολα η εποχή των κουνουπιών, των σκνιπών και γενικότερα των εντόμων. Λίγο μετά το σούρουπο κάνουν την εμφάνισή τους και μας κάνουν να αισθανόμαστε άβολα από τη φαγούρα.

Εάν και δεν κάνουν προτιμήσεις, τα μικρά παιδιά και τα βρέφη είναι πολύ πιο ευαίσθητα στο τσιμπήμα κουνουπιών, ειδικά εάν σκεφτούμε πως τα έντομα μπορεί να είναι και φορείς μικροβίων και ιών. Από ποια ηλικία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όμως αντικουνουπικά στα παιδιά με ασφάλεια; Τι πρέπει να προσέξουμε για να ελαχιστοποιήσουμε το κίνδυνο τσιμπήματος;

 

Γιατί τα κουνούπια μας τσιμπάνε;

Τα κουνούπια μας τσιμπάνε για να μπορέσουν να πάρουν τα συστατικά που χρειάζονται για να γονιμοποιήσουν τα αυγά τους. Για το λόγο αυτό και μας τσιμπάνε μόνο τα θηλυκά κουνούπια. Τα κουνούπια έλκονται από τη μυρωδιά και κάποιες ουσίες του σώματος όπως είναι το διοξείδιο του άνθρακα και ο ιδρώτας.

 

Πως μπορούμε να απωθήσουμε τα κουνούπια;

Τα εντομοαπωθητικά αποτελούν το πιο αποτελεσματικό μέσο για την απώθηση των κουνουπιών. Λόγω κάποιων ουσιών που περιέχουν μπορούν να κάνουν το δέρμα αφιλόξενο για τα κουνούπια και έτσι να μην μας τσιμπάνε.

 

Τι είδη εντομοαπωθητικών υπάρχουν και πως δρουν;

Τα εντομοαπωθητικά έρχονται σε πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένων αερολυμάτων, σπρέι, υγρών, κρεμών, αυτοκόλλητων καθώς και σε μαντιλάκια. Ορισμένα είναι κατασκευασμένα από χημικά ενώ άλλα από φυσικά συστατικά.

Τα εντομοαπωθητικά αποτρέπουν το δάγκωμα αλλά όχι το τσίμπημα εντόμων. Τα έντομα που δαγκώνουν περιλαμβάνουν τα κουνούπια, τους ψύλλους και τις μύγες, ενώ τα έντομα που τσιμπούν είναι οι μέλισσες και οι σφήκες. Τα εντομοαπωθητικά που κυκλοφορούν στην αγορά χωρίζονται σε δυο ουσιαστικές κατηγορίες:

  • Εντομοαπωθητικά που περιέχουν χημικές ουσίες όπως DEET (N,N-diethyl-m-toluamide), IR3535 και Picaridin
  • Εντομοαπωθητικά που περιέχουν αιθέρια έλαια όπως σιτρονέλλας, λεμονιού-ευκάλυπτου, γερανιού, μέντας, βασιλικού, γαρίφαλου, θυμαριού και λεβάντας

 

Τα πιο αποτελεσματικά αντικουνουπικά είναι όσα περιέχουν DEET, ενώ τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άτομα με ευαίσθητο δέρμα, έγκυες γυναίκες με την έγκριση του ιατρού και παιδιά. Μην ψεκάζετε ποτέ εντομοαπωθητικά απευθείας στο πρόσωπο του παιδιού σας. Αντ ‘αυτού, ψεκάστε λίγο στα χέρια σας πρώτα και στη συνέχεια τρίψτε το περιμετρικά στο πρόσωπο του παιδιού, αποφεύγοντας το στόμα και τα μάτια.

 

Από ποια ηλικία μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντικουνουπικά στα παιδιά;

Σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες τα αντικουνουπικά που περιέχουν DEET δεν θα πρέπει να ξεπερνούν σε συγκεντρώση το 30%. Στο εμπόριο, η συγκέντρωση του DEET στα αντικουνουπικά μπορεί να κυμαίνεται από 10-30% και αντίστοιχα να έχουν χαμηλή ή πολύ υψηλή προστασία, τόσο σε ένταση όσο και σε διάρκεια (2-8 ώρες).

Τα παιδιά κάτω των 2 μηνών δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν καθόλου αντικουνουπικά. Εντομοαπωθητικά με χαμηλές συγκεντρώσεις DEET (κάτω από 15%) μπορούν να χρησιμοποιηθούν από βρέφη 2 μηνών και άνω. Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα που περιέχουν λάδι ευκάλυπτου λεμονιού (OLE) ή παραμεθανιοδιόλη (PMD) σε παιδιά κάτω των 3 ετών. Προϊόντα που περιέχουν σιτρονέλλα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε παιδιά κάτω των 6 μηνών.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα, μπορείτε να ψεκάσετε την κούνια ή τα ρούχα του παιδιού, έτσι ώστε να εξασφαλίζετε προστασία χωρίς να έρχεται το αντικουνουπικό σε επαφή με το ευαίσθητο δέρμα του παιδιού.

 

Τι επιπλέον τρόποι προστασίας υπάρχουν για τα παιδιά;

Όσον αφορά τα βρέφη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουνουπιέρα η οποία αποτρέπει τα κουνούπια να έρθουν σε επαφή με το μωράκι σας. Ωστόσο όταν το μωρό δεν βρίσκεται στην κούνια μπορείτε είτε να ψεκάσετε τα ρουχάκια του ή να χρησιμοποιήσετε ειδικά μαντιλάκια δίπλα στο μωρό τα οποία λόγω μυρωδιάς απωθούν τα κουνούπια και τα έντομα με απόλυτη ασφάλεια γύρω από το παιδί σας.

Στο Vita4you βρείτε μεγάλη γκάμα αντικουνουπικών για παιδιά καθώς και προϊόντων μετά το τσίμπημα.

 

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο