Αδυνάτισμα και ψυχολογία, γιατί τελικά είναι τόσο δύσκολο;

0 Comment

psychology

Εάν και σε μεγάλο βαθμό η απώλεια βάρους αποτελεί μια “μαθηματική” πράξη, πολλές φορές η πραγματικότητα απέχει πολύ από αυτό. Η ψυχολογία φαίνεται να αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο τόσο στην προσπάθεια αδυνατίσματος, όσο και στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους σώματος. Είναι λοιπόν θέμα διατροφής ή θέμα ψυχολογίας; Μήπως καταλήγουμε να “τρώμε” τα συναισθήματά μας;

Εάν κάναμε ένα γκάλοπ πόσα άτομα έχουν προσπαθήσει ή είναι σε διαδικασία απώλειας βάρους τα νούμερα θα μας εκπλήξουν. Η πλειοψηφία του κόσμου έχει προσπαθήσει κάποια στιγμή στη ζωή του να χάσει βάρος καταφεύγοντας σε δίαιτες, συμπληρώματα διατροφής, μαγικές λύσεις, μηχανήματα καθώς και σε αισθητικές επεμβάσεις. Ίσως ακουστεί απογοητευτικό το γεγονός, όμως, ότι το 98% των ατόμων που επιχειρούν να χάσουν βάρος, το ξαναπαίρνουν. Πριν λοιπόν αποφασίσετε να ξανα-αρχίσετε μια προσπάθεια απώλειας βάρους, ρίξτε μια βαθύτερη ματιά στην ψυχολογία σας.

 

Δεν είναι όλα θέμα θερμίδων

Το να τροποποιήσετε κάποια λάθος διατροφική συμπεριφορά δεν έχει να κάνει μόνο με το να επιλέξετε τα σωστά τρόφιμα, στους σωστούς συνδυασμούς. Το να μπείτε σε ένα σωστά οργανωμένο πρόγραμμα είναι το μόνο σχετικά εύκολο. Ένα πρόγραμμα, όμως, δεν αρκεί για να αλλάξει την αιτία που βάλατε βάρος σε πρώτο πλάνο. Θα πρέπει να εντοπίσετε τους λόγους που σας ωθούν στο να φάτε παραπάνω. Είναι το άγχος, η πίεση της δουλειάς, είναι η καλή σας ψυχολογία και η αίσθηση θαλπωρής και ικανοποίησης που κρύβεται πίσω από κάθε σας μπουκιά; Πάντα υπάρχει ένας λόγος. Σύμφωνα με τον American Psychological Association, τα άτομα που καταγράφουν τις διατροφικές τους συνήθειες έχουν πιο επιτυχημένη απώλεια βάρους. Ξεκινήστε λοιπόν το γράψιμο, καθώς η αναγνώριση του προβλήματος, είναι ένα πρώτο και κύριο βήμα που θα σας βοηθήσει όχι να κόψετε φαγητό αλλά να αποφύγετε τις συγκυρίες που σας οδηγούν σε παρασπονδίες και υπερβολές.

 

Μήπως κάθεστε πολύ;

Η άσκηση είναι γνωστό ότι βοηθάει τη διαδικασία απώλειας βάρους. Ωστόσο πολλές φορές μπερδεύουμε την κούραση της ημέρας, λόγω υπερέντασης ή ορθοστασίας, με την πραγματική φυσική δραστηριότητα. Κάντε μια αναδρομή μέσα στην ημέρα και συλλογιστείτε πόση ώρα περάσατε καθισμένοι σε μια καρέκλα; Εάν πάλι η δυσκολία έγκειται στο να ξεκινήσετε μια δραστηριότητα, τότε ίσως θα σας βοηθούσε πολύ η σκέψη πως η άσκηση, ακόμη και εάν αυτό περιλαμβάνει μια απλή βόλτα με τα πόδια, θα σας χαρίσει την ενέργεια και θετική διάθεση που τόσο χρειάζεστε για να συνεχίσετε αυτήν την προσπάθεια.

 

Ανακαλύψτε τι έχετε συνδυάσει με το φαγητό

Συμπεριφορές, συνήθειες, όλα είναι πράγματα που μαθαίνονται. Δεν γεννηθήκαμε να τρώμε γλυκά, ούτε να τρώμε junk food για να ξεπεράσουμε κάποιο προσωπικό μας πρόβλημα. Ωστόσο, πολλές φορές συνδυάζουμε συμπεριφορές και συναισθήματα με καθημερινές συνήθειες. Πρέπει να το πάρετε πάλι από την αρχή και να αντιληφθείτε τι καταστάσεις έχετε συνδυάσει με κακές διατροφικές συνήθειες. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι η τηλεόραση ή το να δουλεύετε μπροστά από έναν υπολογιστή, ή ακόμη και η βραδινή σας ξεκούραση στον καναπέ μετά από μια κουραστική ημέρα.

 

Και τα συναισθήματα μετράνε!

Στην προκειμένη, το πράγμα είναι πιο περίπλοκο. Πολλές φορές λόγω ορισμένων συναισθημάτων μπορεί να οδηγούμαστε σε υπερκατανάλωση τροφής (π.χ. άγχος, θυμός, απογοήτευση κ.α.). Πρέπει να απεμπλέξετε το φαγητό από τα δυσάρεστα αλλά και τα ευχάριστα συναισθήματα. Το τι νιώθουμε δεν πρέπει να συνάδει με το τι τρώμε. Από την άλλη, πολλές φορές προδικάζουμε και σαμποτάρουμε οι ίδιοι την προσπάθειά μας γιατί απλώς δεν νιώθουμε καλά. Το αποτέλεσμα, η προσπάθεια απώλειας βάρους πηγαίνει χαμένη, επειδή απλά βαριόμαστε ή είμαστε λυπημένοι. Εντοπίστε την πείνα σας και αναλύστε την. Και μην ξεχνάτε πως χρειάζεστε, όπως όλοι, επιβράβευση η οποία όμως δε σχετίζεται με λιχουδιές.

Μήπως ήρθε η ώρα λοιπόν, να αποκτήσετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του εαυτού σας, ξεκινώντας από τη ψυχολογία σας; Δοκιμάστε το!

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο