5+1 Συστατικά που δεν θέλεις στο καλλυντικό σου!

0 Comment

  ingredients

  Κρέμες, μακιγιάζ, σαμπουάν, βερνίκια νυχιών, βαφές μαλλιών… και ο κατάλογος με τα αγαπημένα μας  καλλυντικά όχι απλά συνεχίζεται, αλλά πολλές φορές γίνεται και απαραίτητος για άντρες   και γυναίκες. Οι επιλογές που έχουμε σήμερα είναι πολλές· γι’ αυτό και οι εταιρίες καλλυντικών και ομορφιάς, πολλές φορές χρησιμοποιούν θεμιτά ή αθέμιτα μέσα για να κερδίσουν μία θέση στο μπουντουάρ μας!

   Πόσοι από εμάς συχνά, διαβάζοντας τις ετικέτες των προϊόντων ομορφιάς, δεν αναρωτηθήκαμε τι να αντιπροσωπεύουν μερικά περίεργα και άγνωστα συστατικά;; Δυστυχώς, πολλά από αυτά δεν είναι μόνο άγνωστα, αλλά και επικίνδυνα.  Ακόμα και αν είναι δύσκολο να δίνουμε σημασία σε αυτές τις μικρές λεπτομέρειες, ας αναλογιστούμε ότι το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος· ό,τι τοποθετούμε πάνω του απορροφάται και εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος… Μήπως είναι καιρός να αλλάξουμε τα κριτήρια με τα οποία τελικά επιλέγουμε τα καλλυντικά μας;

   Η λίστα με τις ουσίες που συνδέονται με προβλήματα υγείας είναι μεγάλη, όμως εδώ συγκεντρώσαμε μερικά βασικά συστατικά που είναι εύκολο να θυμάσαι . Έτσι, την επόμενη φορά που θα επιλέξεις  κάποιο καλλυντικό, φρόντισε να ελέγξεις την ετικέτα του, ώστε να αποφύγεις τα παρακάτω συστατικά:

   Parabens. Τα parabens είναι συντηρητικά που χρησιμοποιούνται ευρέως στο χώρο τον καλλυντικών για να εμποδίσουν την ανάπτυξη βακτηρίων. Όμως, παράλληλα μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων και συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Βρίσκονται σε αφρόλουτρα, σαμπουάν, προϊόντα μακιγιάζ και καθαρισμού, αποσμητικά, φαρμακευτικά προϊόντα-ακόμα και σε τρόφιμα! Ευτυχώς, τελευταία ολοένα και περισσότερες εταιρείες παίρνουν μέτρα και τα αφαιρούν από τα προϊόντα τους.

   SLS/ SLES. Συχνά αναγράφονται  ως Sodium lauryl sulfate (SLS) ή Sodium laureth sulfate. Είναι τα συστατικά εκείνα που δημιουργούν αφρό στα διάφορα προϊόντα καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής π.χ.  σαμπουάν , αφρόλουτρα, κρεμοσάπουνα κ.ά. Εντοπίζονται όμως και σε άλλα προϊόντα π.χ.  μάσκαρα ή θεραπεία για  ακμή. Συχνά βρίσκονται σε ποσοστό ακόμα και 90% του προϊόντος, γι ’αυτό και  εάν κοιτάξετε στα συστατικά θα το βρείτε συνήθως στην πρώτη ή τη δεύτερη θέση. Τα SLS φαίνεται να προκαλούν ερεθισμούς στο δέρμα, τα μάτια και τα πνευμόνια. Αυτό όμως που είναι πιο ανησυχητικό είναι το  γεγονός ότι συχνά αλληλεπιδρούν με άλλα χημικά και σχηματίζουν νιτροζαμίνες – γνωστά καρκινογόνα. Μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε αναπνευστικά και νεφρικά προβλήματα.

   Formaldehyde ή Φορμαλδεΰδη. Χρησιμοποιείται συχνά στην κοσμετολογία, προκειμένου να αποτραπεί η ανάπτυξη βακτηρίων. Συναντάται σε προϊόντα για νύχια, σκιές ματιών, conditioner, σαμπουάν, αφρόλουτρα και καθαριστικά (π.χ. για πρόσωπο). Αυτό το χημικό θεωρείται καρκινογόνο για τον άνθρωπο, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό έρευνας για καρκινογόνα (IARC) και έχει συνδεθεί με καρκίνο στη ρινική και ρινοφαρυγγική κοιλότητα. Είναι γνωστό αλλεργιογόνο και μπορεί να γίνει επικίνδυνο και για το ανοσοποιητικό σύστημα.

   Propyleneglycol. Η προπυλενογλυκόλη βρίσκεται σε γαλακτώματα, αντηλιακά, προϊόντα μακιγιάζ και μαλλιών  και έχει μαλακτικές ιδιότητες. Συχνά προκαλεί ερεθισμούς στο δέρμα και έχει κατηγορηθεί για δερματίτιδες και κνίδωση ακόμα και εάν βρίσκεται σε μικρό ποσοστό στο προϊόν.

   Phthalates ή Φθαλικές ενώσεις. Πρόκειται για χημικά που χρησιμοποιούνται για να αυξήσουν την ελαστικότητα και την απαλή υφή στα πλαστικά. Στον άνθρωπο διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα και η χρήση τους έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, πρώιμη ανάπτυξη του στήθους στα κορίτσια και προβλήματα στο αναπαραγωγικό σύστημα σε άνδρες και γυναίκες. Δυστυχώς, πολλές φορές δεν αναγράφονται στις ετικέτες, γιατί εμπεριέχονται στη φόρμουλα για το άρωμα-fragrance. Τα συναντάμε σε αποσμητικά, κολώνιες, ενυδατικές κρέμες  και σπρέι για τα μαλλιά. Στην κοσμετολογία και στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής τα πιο συνηθισμένα είναι:

  • Το dibutylphthalate στα βερνίκια νυχιών
  • Το diethylphthalate στα αρώματα και τις λοσιόν
  • Το dimethylphthalate στα σπρέι μαλλιών

 

   Άρωμα ή Fragrance. Ο όρος αυτός δημιουργήθηκε προκειμένου να προστατέψει τη μυστική φόρμουλα της κάθε εταιρείας. Αλλά μέσα σε αυτή τη φόρμουλα μπορεί να βρίσκεται οτιδήποτε και ο καταναλωτής να μην το γνωρίζει. Τα διάφορα μίγματα fragrance έχουν κατηγορηθεί για αλλεργίες, δερματίτιδες και πιθανά προβλήματα στο αναπαραγωγικό σύστημα. Βρίσκονται σε πάρα πολλά προϊόντα, όπως κολώνιες, αρώματα, γαλακτώματα, σαμπουάν, conditioner και αφρόλουτρα.

   Υπάρχουν πολλά άλλα συστατικά που θα πρέπει να αποφεύγετε, όπως γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (GMOs), πετροχημικά, σιλικόνες, BHT, συνθετικά χρώματα και αρώματα, ALS, ALES, συστατικά ζωικής προέλευσης κ.ά. Όλα αυτά βρίσκονται σε μικρές ποσότητες και στους περισσότερους δεν προκαλούν κάποια αντίδραση με απευθείας εφαρμογή. Όμως, μακροχρόνια συσσωρεύονται στον οργανισμό και δρουν αθροιστικά, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται κατά καιρούς διάφορα προβλήματα υγείας και παρόλ’ αυτά να μην τα συνδέουμε με τα καλλυντικά μας.

   Σίγουρα δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα , ωστόσο μπορούμε να κάνουμε την αρχή διαβάζοντας τα συστατικά των προϊόντων ομορφιάς. Το χρωστάμε στον εαυτό μας να του δίνουμε την φροντίδα που του αξίζει!

Βρείτε όλα όσα θα χρειαστείτε για την περιποίησή σας στο Vita4you!

  

Βιβλιογραφία:

www.huffingtonpost.com

www.apivita.gr

http://www.ewg.org/skindeep/

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο