Μαστίχα Χίου: Ένας μικρός θησαυρός για την υγεία σας!

0 Comment

   Η μαστίχα Χίου  είναι ένα φυσικό προϊόν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, το οποίο εκτός από τους Έλληνες έχει κατακτήσει και το διεθνές κοινό! Παράγεται στο νησί της Χίου και στην αρχική της μορφή είναι μια ρητίνη που βγαίνει από τον κορμό και τα κλαδιά του δέντρου Pictacia lentis cusvar. Chia – γνωστό και ως μαστιχόδεντρο ή σχίνος. Για τους περισσότερους είναι μια καθημερινή συνήθεια για δροσερή αναπνοή, όμως στην πραγματικότητα έχει να μας προσφέρει πολύ περισσότερα! Είναι ένας μικρός θησαυρός για την υγεία μας, που εκτός από ευχάριστη γεύση έχει και θεραπευτικές ιδιότητες.

Στοματική υγιεινή

   Αρκετές μελέτες έχουν γίνει σχετικά με την επίδραση της μαστίχας Χίου στη στοματική υγιεινή. Παρατηρήθηκε ότι το εκχύλισμά της αναστέλλει τη δράση των μικροβίων που δημιουργούν οδοντική πλάκα, ενώ παράλληλα βελτιώνει την κακοσμία και την ουλίτιδα (Askoyetal, 2006).

Γαστρεντερικό σύστημα

   Ίσως να μην το γνωρίζουν πολλοί, αλλά η μαστίχα Χίου έχει ωφέλιμη επίδραση σε νοσήματα του γαστρεντερικού  π.χ. πεπτικό έλκος, γαστρίτιδα κ.ά, αλλά και σε πιο συχνές ενοχλήσεις όπως δυσπεψία, καούρες κτλ. Πιο συγκεκριμένα, έχει βρεθεί σε μελέτες η σημαντική δράση της ενάντια στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ένα βακτηρίδιο που ευθύνεται για το πεπτικό έλκος (Bebbetal, 2003, Loughinetal, 2003).

Καρδιά

   Οι τελευταίες έρευνες έχουν εντοπίσει και πολυφαινόλες στο «δάκρυ» της μαστίχας Χίου, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Έτσι, εμποδίζουν μεταξύ άλλων και την οξείδωση της «κακής» LDL χοληστερόλης, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στο να μην σχηματιστεί εύκολα αθηρωματική πλάκα στα αγγεία της καρδιάς.

Φυσικό συντηρητικό στα τρόφιμα

   Η μαστίχα Χίου έχει επίσης ισχυρή δράση ενάντια στα βακτήρια και τους παθογόνους μικροοργανισμούς που συναντώνται στα τρόφιμα. Γι’ αυτό, το αιθέριο έλαιο μαστίχας χρησιμοποιείται συχνά στην τεχνολογία τροφίμων ως φυσικό συντηρητικό. Επιπλέον, προσδίδει επιθυμητές οργανοληπτικές ιδιότητες π.χ. διακριτικό άρωμα και για το λόγο αυτό βρίσκει εφαρμογή και στην παραγωγή προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής π.χ. παγωτό, γλυκά του κουταλιού κ.ά. Πολλές φορές μάλιστα, χρησιμοποιείται στην παραγωγή παραδοσιακών ποτών όπως λικέρ και ούζο, καθώς εκτός από το ιδιαίτερο άρωμά της, περιορίζει και τη βλαπτική δράση του αλκοόλ στο στομάχι (Koutsoudaki et al, 2005).

Σε ποιες μορφές την συναντάμε;

   Εκτός από τη διαδεδομένη της μορφή ως μαστίχα ή τσίκλα, πλέον την βρίσκουμε και σε πολλά προϊόντα στοματικής υγιεινής π.χ. οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα, αλλά και με τη μορφή διατροφικού συμπληρώματος-συνήθως για αντιμετώπιση πεπτικών διαταραχών.

   Η μαστίχα Χίου είναι ένα από τα μοναδικά φυσικά προϊόντα του τόπου μας που αξίζει την προσοχή μας. Με αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες δεν είναι απλά μια μαστίχα., αλλά ένα μικρό θαύμα στην τσέπη μας!

Βρείτε συμπληρώματα με μαστίχα στο Vita4you!

 

Βιβλιογραφία:

  • KoutsoudakiC., KrsekM., RodgerA. (2005) Chemical composition and antimicrobial antivity the essential oil and the gum of Pistacia lentiscus var. chia. Journal of Agriculture and Food Chemistry 53(20), 7681-7685
  • Loughlin M.F., Ala’Aldeen D.A., Jenks P.J. (2003) Monotherapy with mastic does not eradicate Helicobacter pylori infection from mice. Journal of Antimicrobial Chemotherapy 51(3), 367-371
  • Askoy A., Duran N., Koksal F (2006) In vitro and in vivo antimicrobial effects of mastic chewing gum against Streptococcus mutans and mutans streptococci. Archives of Oral Biology 51(6), 476-481
  • Bebb J.R., Bailey-Flitter N., Ala-Aldeen D.A., Atherton J.C. (2003). Mastic gum has no effect on Helicobacter pylori load in vivo. Journal of Antimicrobial Chemotherapy 52(3), 522-523
0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο