Βιολογικά προϊόντα: είναι αλήθεια σημαντικά;

0 Comment

bio

Βιολογικό φαγητό ή όπως έλεγαν οι παππούδες μας: Φαγητό! Δυστυχώς, έτσι έχουν τα πράγματα· αυτό που κάποτε θεωρούνταν δεδομένο και φυσικό, σήμερα θεωρείται πολυτέλεια, «ψαγμένο» και για κάποιους, ίσως και υπερβολικό. Η έκφραση «εμείς τι πάθαμε..;» φαίνεται να συνοδεύει συχνά, την όποια αναφορά μας σε βιολογικά προϊόντα!

Φυσικά, το φαγητό δεν μπορεί να θεωρεί, απαραίτητα, ο κύριος υπαίτιος για την εκδήλωση μιας ασθένειας· ωστόσο, αποτελεί σίγουρα έναν από τους παράγοντες που συμβάλλουν αποφασιστικά στην υγεία μας. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι μπορεί να μην μπορούμε να επέμβουμε στα γονίδια ή (άμεσα) στο περιβάλλον που ζούμε, αλλά η αλλαγή στη διατροφή μας, μπορεί να μας εξασφαλίσει μια καλύτερη υγεία.

Ας κάνουμε λοιπόν μία σωστή αρχή, ξεκινώντας από το φαγητό μας. Όλοι ακούμε για υγιεινή διατροφή, τι κάνει καλό – τι δεν κάνει, ποιες είναι οι σωστές ποσότητες και πόσες ώρες την εβδομάδα πρέπει να γυμναζόμαστε. Όμως, τα γεγονότα συνεχώς αλλάζουν. Πλέον, ακόμα και το να μετράει κανείς θερμίδες, να ψάχνει τι είναι light και τι fat-free δεν εγγυάται απαραίτητα και τη βελτίωση της υγείας ! Γιατί αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι η ποιότητα της τροφής!

Πώς εξασφαλίζουμε όμως, ότι επιλέγουμε τη σωστή τροφή για εμάς; Ήρθε η ώρα, τα συστατικά στις συσκευασίες τροφίμων να μην αποτελούν για εμάς 10 ακαταλαβίστικες σειρές, αλλά μέρος της καθημερινής μας επιλογής τροφίμων.

Βιολογικά προϊόντα: τι είναι τελικά;

Η λέξη «βιολογικό», λοιπόν, αναφέρεται στο τρόπο με τον οποίο οι αγρότες καλλιεργούν και επεξεργάζονται προϊόντα, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά. Το ίδιο συμβαίνει και με τους κτηνοτρόφους που παράγουν βιολογικά κρέατα και γαλακτοκομικά. Στη βιολογική καλλιέργεια δεν χρησιμοποιούνται συμβατικές μέθοδοι σε λιπάσματα και στον έλεγχο ζιζανίων, αλλά τα φυτικά προϊόντα πρέπει:

  • να μεγαλώνουν σε ασφαλές έδαφος
  • να μην έχουν τροποποιήσεις –να μην είναι μεταλλαγμένα
  • να βρίσκονται χώρια από τις συμβατικές καλλιέργειες
  • να είναι απαλλαγμένα από συνθετικά φυτοφάρμακα και λιπάσματα με βάση το πετρέλαιο

 

Αντίστοιχα τα βιολογικά ζωικά προϊόντα (π.χ. αβγά, κρέας, γαλακτοκομικά) θα πρέπει να προέρχονται από ζώα που:

  • έχουν πρόσβαση σε εξωτερικό περιβάλλον
  • ταΐζονται με οργανικές/βιολογικές τροφές
  • δεν παίρνουν αντιβιοτικά και αυξητικές ορμόνες
  • δεν ταΐζονται με ζωικά υποπροϊόντα

 

Η βιολογική καλλιέργεια είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να εξοικονομεί νερό, καθώς και να μειώνει τη μόλυνση του περιβάλλοντος γύρω της.

Τα πλεονεκτήματα των βιολογικών προϊόντων με μια ματιά

1.Δεν είναι επιβαρυμένα με επικίνδυνα φυτοφάρμακα και ορμόνες

2.Είναι πιο φρέσκα, με λιγότερα συντηρητικά. Σκοπός τους δεν είναι άλλωστε να αντέχουν στα ράφια για πολύ καιρό (όπως συμβαίνει με τα συμβατικά προϊόντα)

3.Είναι πιο γευστικά

4.Δεν είναι μεταλλαγμένα

5.Στα ζώα δεν δίνονται αντιβιοτικά, ενώ τρέφονται μόνο με βιολογικές τροφές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό εάν αναλογιστεί κανείς ότι το 80% των αντιβιοτικών που παράγονται στις Η.Π.Α. πηγαίνουν σε ζώα που προορίζονται για κατανάλωση, με αποτέλεσμα τα διάφορα βακτήρια να γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά σε αυτά

6.Δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον γύρω τους

Βιολογικά καλλυντικά

Τα βιολογικά καλλυντικά αποτελούν και αυτά με τη σειρά τους θέμα συζήτησης για τις υπερβολές των καιρών, κυρίως από τους ίδιους τους καταναλωτές. Ακόμα και οι γυναίκες που δίνουν σημασία στην επιλογή των καλλυντικών τους, συχνά τα αντιμετωπίζουν βιολογικά καλλυντικά ως πολυτέλεια. Όμως, εάν το καλοσκεφτούμε το δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος, απορροφώντας οτιδήποτε βάζουμε πάνω του και μεταφέροντάς το στην κυκλοφορία του αίματος! Είναι λοιπόν σημαντικό να μην μας ενδιαφέρει μόνο το οπτικό αποτέλεσμα, αλλά και το τι έχει συνολικά να μας προσφέρει ένα καλλυντικό.

  Τα βιολογικά προϊόντα λοιπόν έρχονται να μας θυμίσουν τα παλιά τα χρόνια, όταν η ντομάτα μύριζε ντομάτα και όχι πλαστικό! Ας ξανασκεφτούμε λοιπόν τις επιλογές μας και ας διαλέξουμε με σύνεση το πώς θα φερθούμε στην υγεία μας!

 

Στο Vita4you θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε βιολογικά τρόφιμα!

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο