5 πράγματα που δεν ήξερες για τον ψευδάργυρο

0 Comment

pseudargiros

Ο ψευδάργυρος αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ιχνοστοιχεία και το ακούμε ιδιαίτερα συχνά τους χειμερινούς μήνες λόγω της ανοσοενισχυτικής του δράσης. Εάν και όλοι ίσως γνωρίζετε τη θετική του επίδραση στο ανοσοποιητικό, υπάρχουν ορισμένα δεδομένα που αναδεικνύουν το ψευδάργυρο και τον κάνουν να ξεχωρίζει.

1. Μετά το σίδηρο αποτελεί το πιο σημαντικό και κοινό ιχνοστοιχείο του σώματος

Ναι, ο ψευδάργυρος αποτελεί ένα από τα πιο άφθονα ιχνοστοιχεία του οργανισμού, καθώς απαντάται σχεδόν σε κάθε κύτταρο. Γνωστός εδώ και πολλούς αιώνες χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την αναπαραγωγή, την ανάπτυξη, τη γεύση, την όραση, ενώ επίσης συμμετέχει στους μηχανισμούς πήξης του αίματος, στην δράση της ινσουλίνης καθώς και στη λειτουργία του θυρεοειδούς.

2. Η λήψη ψευδαργύρου μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος και το προλαμβάνει

Η λήψη ψευδαργύρου όντως όπως έχει φανεί από πολλές μελέτες μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του κρυολογήματος, είτε λαμβάνεται σε παστίλιες ή σε ρινικό σπρέι. Επιπλέον μπορεί να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων όπως είναι ο βήχα, η καταρροή και ο πονόλαιμος. Η λήψη ψευδαργύρου μέσω συμπληρώματος μπορεί επίσης να προλάβει την εμφάνιση κρυολογήματος, καθώς θωρακίζει το ανοσοποιητικό.

3. Μειωμένα επίπεδα ψευδαργύρου επηρεάζουν σημαντικά πολλές λειτουργίες του οργανισμού

Ο ψευδάργυρος υπάρχει σε αφθονία στα τρόφιμα, με αποτέλεσμα η έλλειψή του να είναι σπάνια. Ωστόσο τα υπερήλικα άτομα, οι αλκοολικοί, τα άτομα με ανορεξία, τα άτομα με εντεροπάθειες, όπως νόσο του Crohn ή κοιλιοκάκη, ή όσοι ακολουθούν αυστηρές υποθερμιδικές δίαιτες για μεγάλο χρονικό διάστημα εμφανίζουν μειωμένα επίπεδα. Τα συμπτώματα από την έλλειψη ψευδαργύρου είναι η μειωμένη όρεξη για φαγητό, η καθυστερημένη ανάπτυξη, η απώλεια βάρους, η έλλειψη γεύσης και μυρωδιά, η κακή επούλωση πληγών, η ακμή και η εμφάνιση δερματολογικών προβλημάτων (ακμή, ψωρίαση, έκζεμα).

4. Ο ψευδάργυρος μειώνει την απορρόφηση του χαλκού

Η λήψη ψευδαργύρου μειώνει την ποσότητα του χαλκού που απορροφάται από τον οργανισμό. Για το λόγο αυτό μεγάλες δόσεις ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσουν σε έλλειψη χαλκού. Προληπτικά συστήνεται η συμπληρωματική λήψη 2mg χαλκού μαζί με συμπληρώματα ψευδαργύρου.

5. Δεν είναι όλες οι μορφές ψευδαργύρου το ίδιο απορροφήσιμες

Η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη ψευδαργύρου είναι 8-11mg. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι το κόκκινο κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά και ορισμένα φυτικά προϊόντα. Οι ποσότητες του ψευδαργύρου που υπάρχουν στα πιο κοινά συμπληρώματα είναι 30-50mg και διατίθενται σε διάφορες μορφές όπως zinc picolinate, zinc citrate, zinc acetate, zinc glycerate, zinc monomethionine και zinc sulfate. Καθώς το σώμα απορροφά μόνο το 20-40% του ψευδαργύρου που προσλαμβάνει χρειάζεται προσοχή στον καθορισμό της δόσης, ενώ συστήνεται η πρόσληψη ψευδαργύρου να γίνεται παρουσία γεύματος και πρωτεΐνης.

   Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα ψευδαργύρου.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο