Μύθοι και αλήθειες για το θηλασμό

0 Comment

breastfeed

θηλασμός αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα τους πρώτες μήνες ζωής ενός βρέφους, τόσο για το ίδιο το βρέφος αλλά ακόμη και για την ίδια τη μητέρα. Το πολύτιμο μητρικό γάλα αποτελεί τη βασικότερη άμυνα του βρέφους καθώς το εξοπλίζει με αντισώματα και θωρακίζει το ανοσοποιητικό του σύστημα όχι μόνο κατά την περίοδο του θηλασμού αλλά γενικά σε όλη του ζωή. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι μεταβολικές παθήσεις που φαίνεται να ξεκινούν και συνδέονται σε ένα βαθμό από το θηλασμό. Πολλές γυναίκες δεν επιλέγουν να θηλάσουν το βρέφη τους από ανάγκη ή επιλογή. Ας δούμε λοιπόν τους πιο κοινούς μύθους γύρω από το θηλασμό.

 

Ο θηλασμός είναι μια επίπονη διαδικασία

Μύθος. Ο θηλασμός όταν γίνεται σωστά δεν είναι επίπονος. Τις πρώτες ημέρες του θηλασμού είναι λογικό να παρατηρείται κάποιος ερεθισμός γύρω από τις θηλές, ωστόσο είναι παροδικός μέχρι το δέρμα να συνηθίσει την επαφή και η μητέρα να μάθει τη σωστή τεχνική τοποθέτησης του βρέφους στο στήθος. Το στόμα του μωρού σας δεν θα πρέπει να έχει μόνο τη θηλή στο στόμα αλλά να αγκαλιάζει μεγάλο μέρος του στήθος. Συνήθως όποτε υπάρχει πόνος σημαίνει ότι το μωράκι σας δεν θηλάζει σωστά. Γι’ αυτό σταματήστε το θηλασμό και επανατοποθετήστε το βρέφος στο στήθος. Γενικά, δεν διακόπτουμε το θηλασμό λόγω πόνου, ούτε σε περιπτώσεις μαστίτιδας η φλεγμονής. Εάν ο πόνος δεν υποχωρεί ή βελτιώνεται τότε συμβουλευτείτε κάποιο σύμβουλο θηλασμού.

 

Πέρα από το μητρικό γάλα το βρέφος δεν χρειάζεται ούτε νερό ούτε τσάι κατά τους πρώτους μήνες

Αλήθεια. Το γάλα τη μητέρας διαθέτει όλα τα συστατικά που χρειάζεται ένα βρέφος για σωστή ανάπτυξη με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται ούτε νερό ούτε κάποιο άλλο αφέψημα τους πρώτους μήνες της ζωής του. Ίσα-ίσα πολλές φορές μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα γι’ αυτό καλό θα ήταν να αποφεύγονται.

 

Μετά το θηλασμό χρειάζεται το στήθος να καθαρίζεται και να μην μένουν υπολείμματα γάλακτος

Μύθος. Υπάρχει η λανθασμένη πεποίθηση ότι το στήθος θα πρέπει να καθαρίζεται μετά από κάθε θηλασμό, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό. Το μητρικό γάλα έχει ουσίες με αντιμικροβιακή δράση που βοηθούν στη φυσική περιποίηση του στήθους και στην επούλωση τυχόν ερεθισμών. Καλό θα ήταν να κάνετε μασάζ στις θηλές με κυκλικές κινήσεις μέσα στην ημέρα με λίγο γάλα και ενδιάμεσα να χρησιμοποιείτε 2-3 φορές την ημέρα ειδικές αναπλαστικές και ενυδατικές κρέμες για τις θηλές. Αποφύγετε τα σαπούνια και τα ισχυρά καθαριστικά.

 

Ο θηλασμός διευκολύνει την απώλεια βάρους

Αλήθεια. Κατά την περίοδο του θηλασμού οι ενεργειακές ανάγκες της μητέρες αυξάνουν σημαντικά (~500kcal επιπρόσθετα την ημέρα). Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή θα βοηθήσει στη απώλεια βάρους και στην σταδιακή επαναφορά στο βάρος προ εγκυμοσύνης. Το μόνο που πρέπει να έχετε στα υπόψιν σας είναι να παίρνετε όλα τα απαραίτητα συστατικά μέσω της τροφής ώστε το γάλα να είναι πλούσιο σε στοιχεία για το βρέφος.

 

Εάν δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγή γάλακτος, ο θηλασμός πρέπει να διακοπεί

Μύθος. Η παραγωγή γάλακτος ακολουθεί μια σχέση παραγωγής – ζήτησης. Όσο περισσότερο θηλάζει ένα βρέφος, τόσο περισσότερο γάλα παράγεται. Όταν το βρέφος πεινάει τότε αφήστε το να θηλάσει όσο συχνά θέλει και για όσο θέλει. Η μη επαρκής πρόσληψη βάρους ή η αυξημένη πρόσληψη βάρους δεν σχετίζονται με την παραγωγή γάλακτος. Για το λόγο αυτό καλό θα ήταν το συντομότερο μετά τη γέννηση να τοποθετείται το βρέφος στο στήθος και να ξεκινάει ο θηλασμός.

 

Τα υποκατάστατα βρεφικού γάλακτος δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το μητρικό γάλα

Αλήθεια. Παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας τροφίμων κανένα υποκατάστατο βρεφικού γάλακτος δεν μπορεί να προσεγγίσει τη διατροφική αξία του μητρικού. Ακόμα και σε περιπτώσεις δυσανεξίας στη λακτόζη, δυσκοιλιότητας ή κολικών, το μητρικό γάλα υπερισχύει σε σχέση με τα υποκατάστατα καθώς είναι πιο εύπεπτο και ελαχιστοποιεί τις γαστρεντερικές διαταραχές και την εμφάνιση λοιμώξεων.

Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε κρέμες περιποίησης του στήθους και προϊόντα για το θηλασμό.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο