Η δύναμη της φύσης στη γύρη!

0 Comment

Η γύρη των μελισσών αποτελεί ένα φυσικό προϊόν το οποίο προέρχεται από τη συλλογή των κόκκων γύρης από τα λουλούδια. Αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά φυσικά προϊόντα το οποίο έχει πολλές ιδιότητες και είναι γνωστή για τις δράσεις της εδώ και πολλούς αιώνες. Πώς μπορούμε όμως να επωφεληθούμε από την κατανάλωση φυσικής γύρης;

 

Τι είναι η γύρη και πως παράγεται

Η γύρη αποτελεί ένα προϊόν που παράγουν οι μέλισσες από τα ανδρικά αναπαραγωγικά κύτταρα των λουλουδιών. Η σύνθεσή της δεν είναι σταθερή καθώς μπορεί να προέρχεται από εκατοντάδες διαφορετικά άνθη. Οι μέλισσες πετώντας από άνθος σε άνθος συλλέγουν τη γύρη στην οποία προσθέτουν νέκταρ και άλλα εκκρίματα.

Γυρνώντας στο μελίσσι, η γύρη φυσιολογικά αποθηκεύεται στην κηρήθρα όπου καλύπτεται με μια λεπτή στρώση μέλι και κερί, δημιουργώντας έτσι το λεγόμενο “ψωμί μέλισσας”. Το ψωμί της μέλισσα, μετά από αναερόβια ζύμωση, αποτελεί την κύρια πηγή πρωτεΐνης για τις μέλισσες. Οι άνθρωποι συλλέγουν τη γύρη από ειδικές γυρεοπαγίδες. Στη συνέχεια αφαιρούνται τυχόν ξένα σώματα, καταψύχεται ή αποξηραίνεται και συντηρείται στο ψυγείο.

Η γεύση και η όψη της γύρης διαφοροποιείται ανάλογα με τα λουλούδια από τα οποία προέρχεται. Έτσι το χρώμα της μπορεί να κυμαίνεται από κίτρινο ανοιχτό μέχρι και σκούρο καφέ-μαύρο.

 

Διατροφική αξία

Καθώς η γύρη προέρχεται από πολλά διαφορετικά φυτά, έτσι και η διατροφική της αξία είναι εξίσου πλούσια. Σύμφωνα με μελέτες σύστασης, βρέθηκε πως περιέχει πάνω από 200 ουσίες όπως αμινοξέα, βιταμίνες, φλαβονοειδή, ένζυμα και μακροθρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, λιπίδια και πρωτεΐνες). Συγκεκριμένα περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, άλφα λινολενικό οξύ, λινολεϊκό οξύ ενώ αποτελεί πλούσια πηγή καροτενοειδών και πολυφαινολών. Χάρη στην πλούσια σύνθεσή της, της έχουν αποδοθεί διάφορες βιολογικές δράσεις, καθιστώντας την ένα από τα πιο ξεχωριστά φυσικά προϊόντα.

 

Ιδιότητες

Αντιοξειδωτική δράση

Πολλές μελέτες έχουν αναδείξει τη γύρη ως ένα τρόφιμο με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Χάρη στη πλούσια σύνθεσή της σε ενζυματικές υδρολάσες, φλαβονοειδή και φαινολικά συστατικά, μπορεί και αδρανοποιεί τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας έτσι τα κύτταρα από οξειδωτικές βλάβες. Για το λόγο αυτό πολλές μελέτες έχουν αναδείξει το όφελος της λήψης της σε διάφορες παθήσεις όπως είναι η καρδιαγγειακή νόσος, ο διαβήτης, η υπέρταση και ο καρκίνος.

Αντιλιπιδαιμική δράση

Πολλές μελέτες έδειξαν ότι η συστηματική λήψη γύρης συμβάλει στη μείωση των λιπιδίων αίματος (χοληστερίνη και τριγλυκερίδια) σε σημαντικό ποσοστό (20-30%). Επιπλέον έχει φανεί πως βοηθάει στη μείωση της συσσώρευσης αιμοπεταλίων, προλαμβάνοντας έτσι την εμφάνιση αθηροσκλήρωσης και εγκεφαλικών επεισοδίων, ενώ βοηθά στη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας, μέσω βελτίωσης της ροής του αίματος.

Αντιμικροβιακή δράση

Το εκχύλισμα γύρης έχει φανεί πως έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση. Συγκεκριμένα βρέθηκε πως είναι αποτελεσματικό στη μείωση παθογόνων μικροοργανισμών όπως είναι τα Gram+ θετικά βακτήρια ( Staphylococcus aureus), τα Gram- αρνητικά βακτήρια (Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeurgionsa) και οι μύκητες (Candida albicans). Η αντιβακτηριακή και αντιμυκητιασική της δράση οφείλεται στη σύνθεσή της σε φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα.

Αντιφλεγμονώδης δράση

Η αντιφλεγμονώδης δράση της οφείλεται στην αναστολή της κυκλοοξυγενάσης και της λιποξυγενάσης, ένζυμα υπεύθυνα για την παραγωγή προσταγλαδινών και λευκοτριαινών, που εμπλέκονται σε καταστάσεις οξείας και χρόνια φλεγμονής.

Ηπατοπροστατευτική δράση

Η γύρη έχει φανεί μέσα από μελέτες πως προστατεύει τα κύτταρα του ήπατος από την επίδραση τοξινών και από ηπατικές βλάβες, μειώνοντας τη συγκέντρωση βλαπτικών ουσιών στο ορό του αίματος. Συγκεκριμένα βρέθηκε πως οι πολυφαινόλες, τα φλανονοειδή και τα φαινολικά οξέα, αποτοξινώνουν το συκώτι από τα βαρέα μέταλλα.

Αντιαλλεργιογόνο δράση

Σύμφωνα με μελέτες η γύρη προστατεύει ορισμένα κύτταρα του οργανισμού από τις δράσεις της ισταμίνης που αποτελεί το βασικό διεγέρτη της αλλεργίας. Η λήψη της διαδραματίζει βοηθητικό ρόλο στα πρώτα στάδια της αλλεργίας.

 

Αλληλεπιδράσεις και αντενδείξεις

Η κατανάλωση γύρης είναι σχετικά ασφαλής, καθώς πολύ λίγα άτομα παρουσιάζουν ευαισθησία. Σε περίπτωση εμφάνισης φαγούρας ή άλλων δερματικών ή γαστρεντερικών αντιδράσεων (εξάνθημα, ναυτία, διάρροια) θα πρέπει να σταματήσετε της λήψη της. Προσοχή την πρώτη φορά που θα την δοκιμάσετε εάν δεν γνωρίζετε κατά πόσο έχετε αλλεργία ή όχι.

 

Γύρη δοσολογία και τρόπος διατήρησης

Η ημερήσια συνιστώμενη δόση για ενήλικες είναι 20-40 γραμμάρια καθημερινά δηλαδή 3-5 κουταλάκια του γλυκού, ενώ για τα παιδιά είναι 1-2 κουταλάκια του γλυκού. Συνήθως δίνεται σε 2-3 δόσεις μέσα στην ημέρα πριν το φαγητό για διάστημα 1-3 μήνες. Ωστόσο, καθώς η λήψη της είναι ασφαλής μπορεί να ληφθεί 2-4 φορές ετησίως, κυρίως ανάμεσα από το χειμώνα και την άνοιξη ή από το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε προϊόντα με φρέσκια γύρη.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο