Καρκίνος, η δύναμη της πρόληψης

0 Comment

  cancer

 Η πρόληψη του καρκίνου αποτελεί το πιο δυνατό όπλο για την αντιμετώπιση της νόσου. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί μια δραματική αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου παγκοσμίως, μια νόσο που δυστυχώς είναι σε μεγάλο βαθμό ακόμη ανίατη.

   Πολλές μελέτες έχουν γίνει όσον αφορά τους παράγοντες που οδηγούν σε καρκίνο αλλά και πως μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνισή του.

   Στη χώρα μας ο πιο συχνός τύπος καρκίνου αποτελεί ο καρκίνος του πνεύμονα που μετρά τα μεγαλύτερα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας και ακολουθούν ο καρκίνος του στήθους, ο καρκίνος του παχέως εντέρου, του προστάτη και της ουροδόχου κύστης.

Τι είναι ο καρκίνος

   Ο όρος καρκίνος χρησιμοποιείται για μια ομάδα ασθενειών που χαρακτηρίζονται από μη φυσιολογικό πολλαπλασιασμό των κυττάρων τόσο σε έναν αλλά και σε πολλούς ιστούς. Η καρκινογένεση αποτελεί μια σειρά από αλλαγές (μεταλλάξεις) που συμβαίνουν σε υγιή κύτταρα με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε καρκινικά, να μην έχουν φυσιολογικό κύκλο ζωής αλλά και να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα δημιουργώντας όγκους (καλοήθεις ή κακοήθεις). Οι κακοήθεις όγκοι, εν αντιθέσει με τους καλοήθεις, μπορούν και προσβάλουν τους διπλανούς ιστούς και σταδιακά εξαπλώνονται στα υπόλοιπα κύτταρα του οργανισμού.

   Υπάρχουν πάνω από 100 είδη καρκίνου και ο καθένας τύπος έχει τους δικούς του παράγοντες κινδύνου. Οι πιο συνήθεις παράγοντες και το ποσοστό που συντελούν γενικά στη θνησιμότητα από καρκίνο αποτελούν:

  • η κληρονομικότητα (5%)
  • το κάπνισμα (30%)
  • η μόλυνση από καρκινογόνες ουσίες και ιούς (~10%)
  • η κακή
  • (30%)
  • η έλλειψη φυσική δραστηριότητας (5%)
  • το αλκοόλ (3%)
  • η παχυσαρκία (30%)
  • περιβαλλοντικοί παράγοντες (~5%)

 

   Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, δυστυχώς, δεν μπορούν να τροποποιηθούν. Ωστόσο υπάρχουν πολλές συνήθειες που μπορεί να αλλάξει κανείς, ώστε να προλάβει ή να και να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

 

Δείτε τα 6 βασικά βήματα για την πρόληψη του καρκίνου

Κόψτε το κάπνισμα

   Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι το κάπνισμα συνδέεται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης πολλών τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και του οισοφάγου. Σύμφωνα με μελέτες το 30% των περιστατικών καρκίνου οφείλονται στο τσιγάρο, ενώ αντίθετα, η διακοπή καπνίσματος μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Αποκτήστε ένα υγιές σωματικό βάρος

   Η παχυσαρκία σε συνδυασμό με τον ανθυγιεινό τρόπο διατροφής αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας από καρκίνο. Συγκεκριμένα, τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του ενδομητρίου, του στήθους, του προστάτη και του εντέρου. Επιπλέον, τα άτομα με δείκτη μάζα σώματος >25kg/m2 θα πρέπει να αλλάξουν τις διατροφικές του συνήθειες καθώς και τον τρόπο ζωής ώστε να αποκτήσουν ένα φυσιολογικό βάρος σώματος (ΒΜΙ = 18.5-24.9kg/m2).

Υιοθετήστε υγιεινές διατροφικές συνήθειες

   Πολλές μελέτες έδειξαν ότι η δυτικού τύπου διατροφή, η αυξημένη δηλαδή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κορεσμένων λιπαρών, συνδέεται με αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου κυρίως του γαστρεντερικού. Αποφύγετε τις υπερπρωτεϊνικές δίαιτες, τη μεγάλη κατανάλωση κρέατος και θερμίδων και δώστε έμφαση στα σιτηρά ολικής άλεσης, στις φυτικές ίνες, καθώς και στην αύξηση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ

   Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με καρκίνο του οισοφάγου, του στήθους, του στόματος, του ήπατος και του εντέρου. Σύμφωνα με τις συστάσεις οι άνδρες θα πρέπει να καταναλώνουν λιγότερο από δύο μερίδες αλκοόλ ημερησίως, ενώ αντίστοιχα οι γυναίκες λιγότερο από μία.

Ασκηθείτε συστηματικά

   Πολλές επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει πως τα άτομα που ασκούνται συστηματικά διατρέχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ιδιαίτερα όσον αφορά τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Επιπλέον η άσκηση φαίνεται να λειτουργεί προστατευτικά σε καρκίνους του αναπαραγωγικού συστήματος γυναικών.

Προστατευτείτε από τον ήλιο και την ακτινοβολία

   Εάν και η έκθεση στον ήλιο είναι απαραίτητη για την υγεία του οργανισμού, η αλόγιστη έκθεση προκαλεί το αντίθετο αποτέλεσμα. Η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία οδηγεί σε αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του δέρματος και μελανώματος. Γι’ αυτό είναι επιθυμητή η χρήση αντηλιακού.

Μείνετε υγιείς και προστατευτείτε απ’τον καρκίνο

Αλλάξτε τρόπο ζωής!

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο