Οι ουρολοιμώξεις αποτελούν μια ιδιαίτερα ενοχλητική κατάσταση του ουροποιητικού συστήματος, που απασχολούν πολύ κόσμο και ιδιαίτερα τις γυναίκες.

   Σύμφωνα με αναφορές, οι γυναίκες εμφανίζουν ουρολοίμωξη 10 φορές πιο συχνά σε σχέση με τους άνδρες, ενώ περίπου το 50% των γυναικών θα νοσήσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα, τα 2/3 των ατόμων επανεμφανίζουν ουρολοίμωξη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την πρώτη επιμόλυνση (υποτροπή).

   Τις περισσότερες φορές οι ουρολοιμώξεις αντιμετωπίζονται με αντιβιώσεις, ωστόσο είναι γνωστό πως τα αντιβιοτικά θα πρέπει να αποφεύγονται το δυνατόν. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλά συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν στην αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης αλλά και στη συχνότητα επανεμφάνισής τους, χωρίς όμως να εμφανίζουν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Τι είναι η ουρολοίμωξη;

   Ως ουρολοίμωξη ορίζεται η επιμόλυνση της ουροδόχου κύστης, της ουρήθρας ή σπανιότερα των νεφρών από παθογόνα βακτήρια. Οι καταστάσεις μπορεί να τις ακούσετε και ως ουρηθρίτιδα, κυστίτιδα και πυελονεφρίτιδα, αντίστοιχα.

    Στην πλειοψηφία των φορών οι ουρολοιμώξεις οφείλονται στο βακτήριο Escherichia Coli, που φυσιολογικά αποικίζει το έντερο. Τα παθογόνα βακτήρια απομακρύνονται με τη βοήθεια των ούρων και έτσι προστατεύεται ο οργανισμός από ουρολοιμώξεις. Σε περίπτωση όμως που υπάρχει ασθενές ανοσοποιητικό τότε τα βακτήρια εισέρχονται στο ουροποιητικό σύστημα, πολλαπλασιάζονται και προκαλούν λοιμώξεις και φλεγμονή.

Ουρολοίμωξη συμπτώματα

   Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι:

 • αυξημένο αίσθημα καύσου
 • πόνος κατά την ούρηση
 • ατελές αίσθημα ούρησης
 • αίμα στα ούρα
 • συχνοουρία
 • θολά και δύσοσμα ούρα

   Σε λοιμώξεις του ανωτέρου ουροποιητικού όπως η πυελονεφρίτιδα, μπορεί να εμφανιστεί πόνος στην κοιλιά, αδυναμία, πυρετός, ρίγος ή ναυτία.

Αντιμετώπιση

Β σιτοστερόλη – b sitosterol

   Η β-σιτοστερόλη (Beta-Sitosterol) ανήκει στην ευρύτερη ομάδα των στερολών, ουσίες που φυσιολογικά βρίσκονται σε φυτά και καρπούς. Στα συμπληρώματα διατροφής, διατίθεται μαζί με το γλυκοζίτη (στερολίνη) που την ενεργοποιεί (BSS/BSSG), το γλυκοζίτη της β-σιτοστερόλης. Οι δράσεις της β-σιτοστερόλης είναι πολλαπλές, με κυριότερες την ανοσορρυθμιστική της ιδιότητα και την αντιφλεγμονώδη δράση της.

   Συγκεκριμένα μέσα από μελέτες έχει φανεί πως:

 • ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού
 • μειώνει τη φλεγμονή
 • μειώνει τη χοληστερόλη
 • μειώνει τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη
 • έχει πιθανή αντικαρκινική δράση

   Η αντιφλεγμονώδη δράση της β-σιτοστερόλης έγκειται στη μείωση στης έκκρισης διαφόρων ιντερλευκινών με φλεγμονώδη δράση (IL-6) καθώς και του παράγοντα TNF-A. Βοηθάει στην ανταπόκριση του οργανισμού στο άγχος καθώς επιδρά στη σύνθεση ορμονών (DHEA) και κυτταροκινών που αυξάνουν την έκκριση κορτιζόλης, την ορμόνη του stress.

   Επιπλέον έχει ανοσοενισχυτικές ιδιότητες καθώς βοηθά στη μείωση των λοιμώξεων μέσω ενεργοποίησης των T – βοηθητικών λεμφοκυττάρων, τη φυσική άμυνα δηλαδή του ανθρώπινου οργανισμού. Η β-σιτοστερόλη ενδείκνυνται για άτομα που νοσούν εύκολα, που έχουν μειωμένη άμυνα, με ιστορικό αυτοάνοσων νοσημάτων ή αυξημένη συχνότητα λοιμώξεων. Για το λόγο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί προληπτικά και θεραπευτικά για ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων υγείας που χαρακτηρίζονται από απορρύθμιση του ανοσιακού συστήματος και φλεγμονές, όπως είναι η ουρολοίμωξη.

Κράνμπερι – Cranberries

   Τα κράνμπερι (cranberry) αποτελούν μια κατηγορία κόκκινων μούρων, τα οποία παρουσιάζουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντισηπτική δράση. Συμβάλλουν τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση ουρολοιμώξεων. Η αντιβακτηριακή τους δράση οφείλεται στη σύνθεσή τους σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, όπως είναι οι προανθοκυανιδίνες (PACs) και οι ανθοκυανιδίνες, οι οποίες μειώνουν την ικανότητα προσκόλλησης και πολλαπλασιασμού των βακτηριών στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης. Μέσω της αδρανοποίησης των βακτηρίων τα κράνμπερι προλαμβάνουν την εξάπλωσή τους στα νεφρά. Επιπλέον, αποτελούν σημαντική πηγή μετάλλων και βιταμινών. Είναι ιδανικά για τη θεραπεία ουρολοιμώξεων αλλά και για την πρόληψη υποτροπών.

Πράσινο τσάι – Green tea

   To πράσινο αποτελεί ένα αντιοξειδωτικό βότανο που προέρχεται από το φυτό Camellia Sinensis. Χάρη στη σύνθεσή του σε πολυφαινόλες, γνωστές ως κατεχίνες, βοηθά στην πρόληψη αλλά και θεραπεία ουρολοιμώξεων. Η κυριότερη κατεχίνη είναι η επιγαλοκατεχίνη (EGC), η οποία αποβάλλεται από τα ούρα και βρέθηκε ότι έχει ισχυρή αντιβακτηριακή δράση. Σύμφωνα με μελέτες, το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό της E.Coli, βοηθώντας έτσι στην αντιμετώπιση ουρολοιμώξεων. Έχει βακτηριοστατική δράση ενώ παράλληλα προσφέρει πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία.

Modufame για ισχυρό ουροποιητικό σύστημα

   Το Modufame είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που συνδυάζει τις δράσεις των παραπάνω στοιχείων και ενδείκνυται για γυναίκες που είναι επιρρεπείς σε λοιμώξεις του ουροποιητικού (κυστίτιδες, κολπίτιδες).

   Χάρη στη σύνθεσή του:

 • ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
 • ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης
 • προλαμβάνει την επανεμφάνιση ουρολοιμώξεων

Αλληλεπιδράσεις – Παρενέργειες

   Η β-σιτοστερόλη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα βιταμίνης Ε στον οργανισμό. Άτομα με σιτοστερολαιμία δεν θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα σιτοστερόλης, ενώ εάν λαμβάνονται φάρμακα για τη ρύθμιση της χοληστερίνης ενδέχεται να μειωθεί η απορρόφηση της. Άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά ή ασπιρίνη δεν θα πρέπει να λαμβάνουν το Modufame.

   Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε νέο συμπλήρωμα διατροφής, Modufame!