Κόκκινο κρασί: πότε μας ωφελεί και πότε μπορεί να μας βλάψει;

0 Comment

red wine

Από τους αρχαίους ακόμη χρόνους, κυριαρχούσε η πεποίθηση ότι το κρασί και ειδικότερα το κόκκινο, μπορεί να μας προστατεύσει από πολλές παθήσεις. Το κόκκινο κρασί έχει αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Ειδικότερα περιέχει πολυφαινόλες που προστατεύουν τα αγγεία, το κολλαγόνο και την ελαστίνη των ιστών, αποτοξινώνουν το δέρμα και το κάνουν να δείχνει πιο λαμπερό, δρώντας αντιγηραντικά.

Επιπλέον το κόκκινο κρασί είναι πλούσιο σε κατεχίνες οι οποίες δρουν προστατευτικά έναντι της αθηρωμάτωση,  αποτρέπουν τον σχηματισμό θρόμβων, διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, καταπολεμούν τις φλεγμονές και αποτοξινώνουν το ήπαρ. Η φλούδα των κόκκινων σταφυλιών, περιέχει ρεσβερατρόλη, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που μπορεί να ρυθμίσει την χοληστερόλη, τη συστολική πίεση, και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν ένα γεύμα συνδυάζεται με μικρή ποσότητα κόκκινου κρασιού, αντισταθμίζεται η βλάβη που προκαλείται στις αρτηρίες από τις λιπαρές τροφές και επιπλέον βελτιώνεται η πέψη.

Η συνιστώμενη κατανάλωση κρασιού στα πλαίσια της μεσογειακής διατροφής είναι 1-2 ποτηράκια ημερησίως, και εξαρτάται από την ηλικία, το βάρος και την κατάσταση υγείας του κάθε ατόμου. Η υπερβολική ή και χρόνια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση, σε παχυσαρκία λόγω της υψηλής θερμιδικής πυκνότητας του αλκοόλ, σε υπογονιμότητα, αβιταμίνωση, αλλά και σε σοβαρά προβλήματα υγείας όπως το στομαχικό έλκος και η κίρρωση του ήπατος. Επιπλέον τα χύμα κρασιά χαμηλής ποιότητας μπορεί να περιέχουν επικίνδυνα πρόσθετα θειώδη, συντηρητικά, χημικά και χρώματα, τα οποία προκαλούν γρήγορη μέθη, στομαχικά και ηπατικά προβλήματα.

Είναι γεγονός λοιπόν ότι το κόκκινο κρασί αποτελεί ένα μυστικό νεότητας και μακροζωϊας όταν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες, ενώ μπορεί να καταστεί ιδιαίτερα επιβλαβές σε περιπτώσεις κατάχρησης.

 

 

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο