Ανακαλύψτε τη δύναμη της πρόπολης

0 Comment

Η πρόπολη αποτελεί ένα φυσικό προϊόν που παράγεται από τις μέλισσες και είναι γνωστή εδώ και πολλούς αιώνες για τις θεραπευτικές της ιδιότητες.

 

Τι είναι η πρόπολη

   Όπως ορίζει και το όνομά της, η λέξη πρόπολη προέρχεται από τα συνθετικά “προ” και “πόλη”, δηλαδή αποτελεί την ασπίδα προστασίας της κυψέλης ενάντια σε εξωτερικούς εχθρούς, όπως είναι οι σφήκες και τα ποντίκια. Αποτελεί το δομικό υλικό της κυψέλης καθώς χρησιμοποιείται για την προστασία και αποστείρωσή της, ενώ χρησιμοποιείται επίσης για να σφραγγίσει τις ρωγμές των κυψελών. Επιπλέον, χρησιμοποιείται ως αντιμικροβιακή ουσία καθώς δεν επιτρέπει την ανάπτυξη μικροβίων μέσα στην κυψέλη.

 

Πώς παράγεται

   Οι μέλισσες παράγουν την πρόπολη από τις φυτικές ρητινές που εκκρίνοται από τους οφθαλμούς και το φλοιό ορισμένων δένδρων. Για την παραγωγή της χρησιμοποιούνται ειδικά ένζυμα που διαθέτει η μέλισσα καθώς και μικρά ποσοστά γύρης και κεριού. Η πρόπολη δεν μπορεί να παρασκευαστεί από οποιοδήποτε φυτό. Τα πιο κοινά φυτά που χρησιμεύεουν στην παραγωγή της είναι λεύκα, σημύδα, ιτιά, βελανιδιά, οξυά, ευάλυπτος, ιπποκαστανιά, διάφορα κωνοφόρα δέντρα καθώς και φυτά που παράγουν ρητίνες όπως είναι το Βραζιλιανό φυτό Baccharis dracunculiforia.

 

Είδη πρόπολης και σύσταση

   Η πρόπολη διαφοροποιείται από τον τόπο προέλευσής της καθώς και τα φυτά από τα οποία προέρχεται. Η σύστασή της αλλάζει με βάση της γεωγραφική της προέλευσης (π.χ. Ευρωπαϊκή πρόπολη ή πρόπολη Βραζιλίας) καθώς και το χρώμα της (π.χ. καφέ-κιτρινωπή, πράσινη, κόκκινη).

   Αυτό που διαφοροποιεί τα είδη πρόπολης μεταξύ τους είναι η διατροφική τους αξία. Συγκεκριμένα η καφέ-κίτρινη πρόπολη είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και ενδείκνυται κυρίως για τις αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητές της. Η πράσινη πρόπολη έχει περισσότερες φαινολικές ενώσεις, παράγεται κυρίως στις εύκρατες χώρες και έχει αντικαρκινικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τέλος, η κόκκινη πρόπολη, παράγεται σε τροπικές περιοχές και είναι ξεχωριστή για το συνδυασμό λιγνανών και ισοφλαβονών που περιέχει.

   Η χημική σύσταση της πρόπολης διαφοροποιείται από την περιοχή και το είδος των φυτών από τα οποία προήλθε. Σύμφωνα με χημικές αναλύσεις περιέχει εκατοντάδες χημικές ενώσεις ενώ τα κύρια συστατικά της είναι ρητίνη, αιθέλια έλαια, κερί και γύρη. Επιπλέον περιέχει τερπένια, αλειφατικά οξέα, φλαβόνες, ανόργανές ουσίες και πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία τα οποία της προσδίδουν υψηλή διατροφική αξία.

 

Ιδιότητες

   Για πολλούς αιώνες η πρόπολη αποτελούσε μια ουσία που χρησιμοποιούταν ως φαρμακευτική ουσία για την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων. Μέσα από μελέτες και χημικές αναλύσεις αποδείχθηκε ότι η πρόπολη διαθέτει:

  • Αντιοξειδωτική δράση
  • Αντιιική δράση
  • Αντιμυκητιασικές και βακτηριοστατικές ιδιότητες
  • Ανοσοτροποιητική δράση
  • Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
  • Αντικαρκινική δράση

Χρήσεις και παθήσεις

   Χάρη στις πολλές ιδιότητές της, σήμερα η πρόπολη χρησιμοποιείται σε πολλές καταστάσεις είτε ως πρόληψη ή ως θεραπεία. Οι πιο κοινές χρήσεις τις είναι οι εξής:

 

Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος

   Η πρόπολη επιδρά και διεγείρει τη δράση των φαγοκυττάρων του οργανισμού, με αποτέλεσμα να ενισχύει την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε ιώσεις και βακτηριακές λοιμώξεις. Χάρη στο ευρύ αντιικό της φάσμα, αποτελεί τον ιδανικό σύμμαχο κατά τη διάρκεια του χειμώνα καθώς συμβάλλει τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία ιώσεων. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις πονόλαιμου, φαρυγγίτιδας και ιγμορίτιδας είτε ως μονοσυστατικό ή σε συνδυασμό με άλλες ουσίες.

Φλεγμονή

   Η ισχυρή αντιφλεγμονώδης δράση της πρόπολης αποδίδεται στη υψηλή σύνθεσή της σε φλαβονοειδή. Ιδιαίτερα όσον αφορά τη Βραζιλιάνικη πρόπολη οφείλεται συγκεκριμένα στη ουσία Artepillin C. Η πρόπολη αναστέλει τη παραγωγή φλεγμονωδών ουσιών με αποτέλεσμα να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ επίσης βοηθάει στην αντιμετώπιση φλεγμονωδών καταστάσεων και αλλεργιών.

Επιχείλιος έρπης – HSV1

   Ο επιχείλιος έρπης οφείλεται στον ιό HSV1 (HerpesSimplexVirus -1). Σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες η πρόπολη αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του ιού ή εμφανίζονται λιγότερες αλλοιώσεις εφόσον έχει ήδη αναπτυχθεί. Δημιουργεί ένα στρώμα προστασίας στα χείλη ενώ μειώνει τον πόνο και το χρόνο επούλωσης.

Επούλωση πληγών και υγεία του δέρματος

   Από τα αρχαία χρόνια η πρόπολη χρησιμοποιείται για την επούλωση πληγών, ελκών και εγκαυμάτων. Χάρη στις αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές της ιδιότητες, η πρόπολη μειώνει το οξειδωτικό stress και τον πολλαπλασιασμό μικροβιών σε ανοιχτές πληγές, επιταχύνοντας έτσι την επούλωση. Επιπλέον βοηθά στην προστασία του δέρματος από τις οξειδωτικές βλάβες που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία, στην προστασία από πρόωρη γήρανση ενώ φαίνεται να επιδρά θετικά ακόμη και στη θεραπεία του εκζέματος.

Στοματική υγεία

   Πολλά προϊόντα στοματική υγιεινής περιέχουν πρόπολη χάρη της ισχυρής αντιμικροβιακής και αντιβακτηριακής της δράσης. Συγκεκριμένα η χρήση οδοντόπαστας με πράσινη πρόπολη βοηθά στην αντιμετώπιση της ουλίτιδας η οποία οφείλεται σε οδοντική πλάκα. Επιπλεόν της στοματικής υγιεινής, η πρόπολη επιδρά θετικά στη μικροχλωριδα του στόματος. Σε μορφή σπρέι είναι ιδανική για ψεκασμό στο στόμα καθώς μειώνει τη φλεγμονή του βλενογόννου και βοηθά στην αντιμετώπιση αφθών.

Ακμή

   Σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες η πρόπολη έχει την ιδιότητα να αναστέλλει την αναπαραγωγή αναερόβιων βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου και βακτηρίων του είδους Propionibacterenum. Συγκεκριμένα αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του P. Acnes το οποίο αποτελεί το πιο κοινό αίτιο ακμής και δερματικής φλεγμονής.

Καρκίνος

   Πολλές μελέτες έχουν αναδείξει τις αντικαρκινικές της ιδιότητες. Συγκεκριμένα φαίνεται να αναστέλει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων ή ακόμη και να οδηγεί σε απόπτωση τους. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες που να αποδεικνύουν το όφελός της στη θεραπεία και πρόληψη του καρκίνου.

 

Ειδικές ομάδες

Πρόπολη για παιδιά

   Η πρόπολη είναι ασφαλής σε παιδιά, εφόσον δεν υπάρχει αλλεργία στις μέλισσες και στα προϊόντα τους. Έχει θέση τόσο στην πρόληψη ιογενών λοιμώξεων όσο και στην αντιμετώπισή τους, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πρόπολη και εγκυμοσύνη

Η πρόπολη όπως και τα μελισσοκομικά προϊόντα αντίστοιχα δεν θα πρέπει να καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για εμφάνιση αλλεργίας, αναφυλαξίας και αλλεργικού άσθματος.

 

Μορφές και αντενδείξεις

   Η πρόπολη διατίθεται σε υγρή μορφή σε σπρέι ή βάμμα, σε παστίλιες, μέσα σε μέλι, σε μορφή ακατέργαστης στερεής προπολης, σε κάψουλες, ταμπλέτες ή σε αναβράζοντα δισκία. Επιπλέον υπάρχουν αλοιφές ή κεραλοιφές που περιέχουν πρόπολη και ενδείκνυνται για πληγές, ακμή, έρπη και άφθες.

   Το διάλυμα και το βάμμα πρόπολης λόγω της περικτικότητάς τους σε αιθυλική αλκοόλη, καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιούνται για διάστημα περισσότερο από 4 εβδομάδες. Άτομα τα οποία είναι αλλεργικά στις μέλισσες και τα μελισσοκομικά προϊόντα, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν την πρόπολη.

   Η πρόπολη συνδυάζεται άριστα με βιταμίνη C, γύρη και βασιλικό πολτό καθώς και με ηρεμιστικά βότανα όπως είναι η Calendula.

   Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε προϊόντα με πρόπολη.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο