Κανάτες και φίλτρα νερού, πόσο απαραίτητα είναι;

0 Comment

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο αυξάνει η ζήτηση και η ανάγκη για χρήση φίλτρων νερού. Τα φίλτρα διατίθενται σε διάφορες μορφές και εξασφαλίζουν καθαρό νερό, απαλλαγμένο από ουσίες που προκαλούν βλάβες στον οργανισμό. Πόσο απαραίτητα είναι όμως τελικά;

Η σημασία του νερού

   To νερό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία για την επιβίωση και την υγεία του οργανισμού. Το 70% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό, καθιστώντας το απαραίτητο για την υγεία των κυττάρων αλλά και τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού. Συγκεκριμένα χρησιμοποιείται για

 • διατήρηση της θερμοκρασίας σώματος
 • ενυδάτωση των ιστών, οργάνων και της επιδερμίδας
 • μεταφορά θρεπτικών συστατικών
 • αποβολή τοξικών ουσιών

   Η καθαρότητα του νερού που πίνουμε και χρησιμοπιούμε για μαγείρεμα και πλύσιμο έχει πολύ μεγάλη σημασία. Ο λόγος είναι ότι στο νερό μπορεί να υπάρχουν διαλυμένες ουσίες, τοξίνες και μέταλλα τα οποία σταδιακά με τα χρόνια αθροίζονται στους ιστούς προκαλώντας βλάβες στα κύτταρα και οδηγώντας σε τοξίνωση του οργανισμού.

Η ανάγκη για φίλτρα νερού

   Τα φίλτρα νερού ήρθαν να βελτιώσουν το ήδη πόσιμο νερό και να μειώσουν την ύπαρξη τοξικών παραγόντων. Παρόλο που το νερό χλωριώνεται, για προστασία του καταναλωτή, το χλώριο δεν είναι κατάλληλο για την υγεία σε μεγάλες συγκεντρώσεις. Επιπλέον, οι σωλήνες και τα συστήματα ύδρευσης δεν είναι καινούρια, με αποτέλεσμα με τη ροή του νερού να υπάρχουν επιμολύνσεις με ουσίες βλαβερές για την υγεία και ιζήματα.

   Γενικά τα φίλτρα νερού, ανάλογα το μηχανισμό φιλτραρίσματος που χρησιμοποιούν, μπορούν:

 • να αφαιρέσουν βρωμιά και αιωρούμενα σωματίδια
 • να μειώσουν τη γεύση και μυρωδιά του χλωρίου
 • να αφαιρέσουν εντομοκτόνα, ιούς και μικρόβια
 • να αφαίρεσουν βαρέα μέταλλα

   Επομένως μόνο το φιλτραρισμένο νερό μας παρέχει ασφάλεια και υγεία.

Φίλτρα νερού

Φίλτρα άνθρακα

   Ο άνθρακας αποτελεί ένα οργανικό στοιχείο το οποίο προέρχεται είτε από από πετρώματα (ανόργανη προέλευση) ή από φυτά (οργανική προέλευση). Μετά από ειδική επεξεργασία που αυξάνει την επιφάνεια των μορίων του, προκύπτει ο ενεργός άνθρακας. Ο ενεργός άνθρακας λόγω της μεγάλης επιφάνειας απορρόφησης του μπορεί και προσροφά στο μόριο του διάφορες ενώσεις βλαβερές για τον άνθρωπο όπως είναι βρωμιά, σκουριά, εντομοκτόνα και παρασιτοκτόνα που συχνά βρίσκονται στο νερό ακόμη και το χλώριο. Ο ενεργός άνθρακας δεν έχει την δυνατότητα να αφαίρεσει τα άλατα νερού.

Αντίστροφης όσμωσης

   Στα φίλτρα αντίστροφης όσμωσης υπάρχει η δυνατότητα αποσκλήρυνσης του νερού, δηλαδή αφαίρεσης των αλάτων που περιέχονται φυσικά στο νερό καθώς και άλλων ανεπιθύμητων ουσιών. Παρόλο που τα άλατα δεν είναι επιβλαβή δημιουργουν προβλήματα στις συσκευές καθώς και στο δίκτυο του νερού, ενώ πολλές φορές αλλάζουν και τη γεύση το νερού. Συνήθως τα φίλτρα αντίστροφης όσμωσης, έχουν και μία δεύετρη φάση όπου υπάρχει ενεργός άνθρακας, όπου το νερό φιλτράρεται περαιτέρω για καλύτερο καθαρισμό.

Φίλτρα εμπλουτισμού

   Ορισμένα φίλτρα νερού περιέχουν ανόργανα υλικά, πετρώματα, τα οποία μετά τον καθαρισμό του νερού, επανεμπλουτίζουν το νερό με ηλεκτρολύτες και ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, χρώμιο, χαλκό, γερμάνιο, σίδηρο, ιώδιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, πυρίτιο κ.α.). Η σύσταση του νερού σε οξυγόνο, μετάλλα και ιχνοστοιχεία αυξάνει σημαντικά προσφέροντας στον οργανισμό απαλλαγμένο πια από βλαβερές ουσίες καθαρό και πλούσιο θρεπτικά νερό.

Αποτελεσματικότητα φίλτρων νερού

   Η αποτελεσματικότητα των φίλτρων νερού καθορίζεται από 2 κύριους παράγοντες

 • το μέγεθος του φίλτρου και τη δυνατότητά του να κατακρατά τις ανεπιθύμητες ουσίες
 • την παροχή του νερού, δηλαδή το πόσο γρήγορα το νερό θα διηθείται μέσω του φίλτρου

Για καλό και αποτελεσματικό φιλτράρισμα του νερού, η παροχή πρέπει να είναι μιρκή ώστε να προλαβαίνει το φίλτρο να κατακρατά τις ανεπιθύμητες ουσίες. Συνήθως τα φίλτρα που υπάρχουν επάνω στις βρύσες νερού, λόγω μικρής επιφάνειας και μεγάλης παροχής, δεν προσφέρουν αποτελεσματικό φιλτράρισμα του νερού.

   Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε φίλτρα και κανάτες νερού.

0 Σχόλια

  Αφήστε Σχόλιο