Μύθοι και αλήθειες για τα βιολογικά τρόφιμα

0 Comment

Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μια στροφή των καταναλωτών και της γεωργίας προς τα τρόφιμα βιολογικής καλλιέργειας. Κάποτε, η πρόσβαση σε βιολογικά τρόφιμα ήταν σχετικά δύσκολη, ωστόσο πλέον μπορεί ο καθένας να τα προμηθευτεί.

   Όπως όμως και με κάθε τι καινούριο, έτσι και γύρω από τα βιολογικά τρόφιμα υπάρχουν κάποιοι μύθοι, όσον αφορά την ποιότητα και τη διατροφική τους αξία. Ας δούμε όμως τι ισχύει!

Ένα προϊόν για να θεωρηθεί βιολογικό, θα πρέπει να έχει πιστοποίηση ότι είναι οργανικό.

Αλήθεια. Για να θεωρηθεί ένα προϊόν βιολογικής καλλιέργειας θα πρέπει να έχει καλλιεργηθεί, μεταποιηθεί και εμπορευτεί σύμφωνα με ορισμένους κανόνες που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και να έχει λάβει πιστοποίηση από εγκεκριμένους οργανισμούς ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών τροφίμων. Η καλλιέργεια δεν αναφέρεται μόνο στον τρόπο καλλιέργειας των φυτών αλλά ακόμα και στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται, οι οποίες θα πρέπει επίσης να είναι τεκμηριωμένα βιολογικές. Εάν ένα τρόφιμο περιέχει ορισμένες πρώτες ύλες βιολογικής καλλιέργειας, τότε θα πρέπει να αναφέρει το ποσοστό των συστατικών που είναι βιολογικά στη διατροφική ετικέτα, χωρίς όμως αυτό να καθιστά το τρόφιμο βιολογικό.

Η διατροφική αξία των βιολογικών και συμβατικών τροφίμων είναι ίδια.

Μύθος. Παρόλο που πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα μακροθρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα βιολογικά και συμβατικά τρόφιμα δεν διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους (υδατάνθρακες, λίπος και πρωτεΐνες), δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο για τα μικροθρεπτικά συστατικά. Συγκεκριμένα, πολλές μελέτες δείχνουν πως τα βιολογικά τρόφιμα περιέχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση σε ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα (βιταμίνη C, σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορος κ.α.). Ενώ η διατροφική αξία των βιολογικών τροφίμων επηρεάζεται από τη χρήση φυτοφαρμάκων και πρόσθετων, οι θερμίδες και τα μακροθρεπτικά συστατικά καθορίζονται από περιβαλλοντικές συνθήκες όπως είναι το κλίμα και το έδαφος.

Τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Αλήθεια. Επιπλέον της διατροφικής αξίας και το όφελος στην υγεία του καταναλωτή, τα βιολογικά τρόφιμα συμβάλλουν στη διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος. Η βιολογική γεωργία δεν επιβαρύνει το έδαφος και το νερό με συνθετικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα, συμβάλλοντας έτσι άμεσα στην υγεία του καταναλωτή και έμμεσα και στη βιοποικιλότητα και προστασία του περιβάλλοντος.

Τα βιολογικά τρόφιμα έχουν φυτοφάρμακα σύμφωνα με τα όρια που θεσπίζει η αρμόδια υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μύθος. Στη βιολογική καλλιέργεια δεν χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα, φάρμακα ή πρόσθετες τεχνητές ουσίες. Σύμφωνα με τους νόμους ασφάλειας τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα βιολογικά τρόφιμα δεν θα πρέπει να έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων (0 ppm), εν αντιθέσει με τα συμβατικά τρόφιμα που επιβάλλεται να έχουν υπολείμματα μέσα σε ασφαλή όρια. Στη βιολογική καλλιέργεια χρησιμοποιούνται εναλλακτικές μέθοδοι για την προστασία της σποράς, όπως είναι η κοπριά, η αμειψισπορά καθώς και η προσθήκη εντόμων για την καταπολέμηση ζιζανίων.

Τα βιολογικά τρόφιμα υπερτερούν σε γεύση και σε άρωμα σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα.

Αλήθεια. Τα τρόφιμα βιολογικής γεωργίας, λόγω του ότι δεν προστίθενται παρασιτοκτόνα και φυτοφάρμακα, είναι πιο γευστικά και πιο πλούσια σε άρωμα. Ο λόγος είναι ότι τα φάρμακα και οι ορμόνες φαίνεται να αλλοιώνουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων.

Ένα βιολογικό τρόφιμο μπορεί να είναι εμπλουτισμένο με ουσίες, όπως είναι τα ιχνοστοιχεία.

Μύθος. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν επιτρέπεται η προσθήκη οποιασδήποτε ουσίας ή πρόσθετου στα βιολογικά τρόφιμα. Ο λόγος είναι ότι ο όρος βιολογικά αναφέρεται όχι μόνο στην καλλιέργεια αλλά και στη μεταποίηση και διακίνηση των τροφίμων. Λόγω αυτού, δεν επιτρέπεται η χρήση συντηρητικών, χρωστικών, ενισχυτικών γεύσης καθώς και θρεπτικών συστατικών.

Τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο ακριβά σε σχέση με τα συμβατικά τρόφιμα.

Αλήθεια.  Ο λόγος είναι ότι οι πρώτες ύλες ακόμη και η διαδικασία καλλιέργειας, επεξεργασίας και εμπορίας των βιολογικών τροφίμων, είναι πιο ακριβές σε σχέση με τις αντίστοιχες της συμβατικής καλλιέργειας, γεγονός που έχει αντίκτυπο στην τελική τιμή των τροφίμων. Επιπλέον, το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία διαδικασία που να εξασφαλίζει μεγαλύτερη συντήρηση των φρούτων και λαχανικών, έχει σαν αποτέλεσμα μικρότερο όγκο παραγωγής και τα βιολογικά τρόφιμα να διαφέρουν στην όψη, στο μέγεθος ακόμη και στην τιμή.

   Τα βιολογικά τρόφιμα υπερέχουν κατά πολύ τόσο όσον αφορά την υγεία του καταναλωτή αλλά και την επίδραση που έχουν στο περιβάλλον. Για το λόγο αυτό, όποιος έχει την οικονομική ευχέρεια, καλό θα ήταν να προτιμά τα βιολογικά τρόφιμα.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο