Μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος, αντιμετωπίστε την!

0 Comment

Ανάμεσα στις πιο συχνές καταστάσεις υγείας και παθήσεις του ήπατος στο Δυτικό κόσμο σήμερα, αποτελεί η μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος ή αλλιώς λιπώδες ήπαρ.

Με την αύξηση της συχνότητας της παχυσαρκίας, του διαβήτη και του μεταβολικού συνδρόμου, παρουσιάστηκε μια ταυτόχρονη αύξηση της συχνότητας εμφάνισης μη αλκοολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος. Πως επηρεάζει όμως την υγεία μας η εναπόθεση λίπους στο συκώτι και τι μη-φαρμακευτικές επιλογές έχουμε για την αντιμετώπιση της;

Τι είναι και ποιές οι αιτίες της NAFLD

Η μη αλκοολική λιπώδης διήθηση (NAFLD) δεν αποτελεί μια συγκεκριμένη κατάσταση αλλά πολλές περιπτώσεις οι οποίες έχουν από ένα κοινό χαρακτηριστικό, την εναπόθεση λίπους στα κύτταρα του συκωτιού, χωρίς αυτό να οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ. Η εξέλιξη της νόσου μπορεί να έχει κακή έκβαση για την υγεία, καθώς μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση, ανεπάρκεια ήπατος ή και καρκίνο. Το λιπώδες ήπαρ χαρακτηρίζεται από αυξημένο οξειδωτικό stress, φλεγμονή και καταστροφή των ιστών του ήπατος (απόπτωση).

   Οι αιτίες της στεάτωσης του ήπατος ποικίλουν καθώς μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες αλλά και στον τρόπο ζωής του ατόμου. Κύριοι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη στεάτωσης του ήπατος είναι:

  • Παχυσαρκία και υπερβάλλον βάρος
  • Αντίσταση στην ινσουλίνη
  • Υπεργλυκαιμία, είτε σε προδιαβητικό στάδιο ή στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
  • Υπερλιπιδαιμία και κυρίως υψηλά τριγλυκερίδια ορού

Καθώς η νόσος είναι ασυμπτωματική, η διάγνωσή της συνήθως γίνεται τυχαία σε κάποιο έλεγχο ρουτίνας ή υπέρηχο κοιλίας.

Συμπληρώματα διατροφής για τη λιπώδη διήθηση

Βιταμίνη Ε

Αποτελεί μια λιποδιαλυτή βιταμίνη με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Ενισχύει τη δράση άλλων αντιοξειδωτικών μορίων στο σώμα, όπως της βιταμίνης Α , ενώ σε συνδυασμό με βιταμίνη C έχει φανεί ότι βελτιώνει την οξειδωτική καταστροφή των ιστών του ήπατος, τα επίπεδα τρανσαμινασών στο αίμα, μειώνει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι καθώς και τη φλεγμονή. Πολλές μελέτες επίσης έδειξαν ότι η βιταμίνη Ε μπορεί επίσης να προλάβει την ανάπτυξη NAFLD. Συνιστώμενη δόση είναι οι 800-1,200 IU ημερησίως.

SAMe

Το SAMe (S-Αδενοσυλ- μεθειονίνη) αποτελεί μια ουσία η οποία προέρχεται από το αμινοξύ μεθειονίνη και είναι γνωστό για τις αντικαταθλιπτικές του ιδιότητες. Παρουσιάζει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση ενώ συμμετέχει στην αναπλήρωση των επιπέδων γλουταθειόνης στα κύτταρα του συκωτιού, ένα από πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά συστήματα του οργανισμού. Η λήψη SAMe φάνηκε πως ομαλοποιεί τα ένζυμα του ήπατος, ενώ αυξάνει την ικανότητα του ήπατος να αποβάλλει τις τοξίνες μέσω της παραγωγής γλουταθειόνης.

NAC

Η Ν-ακετυλοκυστεΐνη (NAC) αποτελεί μια από τις βασικότερες μορφές L-κυστεΐνης για το σώμα. Αποτελεί πρόδρομο μόριο της γλουταθειόνης, η οποία αποτελεί το μηχανισμό αποτοξίνωσης των κυττάρων. Τα άτομα με μη αλκοολική λιπώδη διήθηση του ήπατος, φάνηκε πως έχουν μειωμένα επίπεδα γλουταθειόνης. Επιπλέον, καθώς στην NAFLD υπάρχει αυξημένο οξειδωτικό stress, η πρόσληψη NAC φαίνεται να βοηθά στην παραγωγή γλουταθειόνης και στη προστασία των κυττάρων από τις οξειδωτικές βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και οι τοξίνες.

Λεκιθίνη και μπεταΐνη

Η λεκιθίνη αποτελεί πηγή φωσφατιδοχολίνης για το σώμα η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε χολίνη. Αντίστοιχα, η χολίνη αποτελεί πρόδρομό μόριο στην παραγωγή μπεταΐνης, μια ουσία η οποία συμβάλει στη μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης στο σώμα. Μελέτες έδειξαν πως η συμπληρωματική πρόσληψη χολίνης και μπεταΐνης συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων του ήπατος σε σχέση με την NAFLD. Συγκεκριμένα, βοηθούν στη μείωση των λιπιδίων ορού, βελτίωση των τρανσαμινασών και μείωση της εναπόθεσης λίπους στο συκώτι.

Συνένζυμο Q10

Το συνένζυμο Q10 εντοπίζεται στα μιτοχόνδρια των κυττάρων και αποτελεί το πιο σημαντικό μόριο στην κυτταρική παραγωγή ενέργειας. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Σύμφωνα με μελέτες, η συμπληρωματική λήψη συνενζύμου Q10 (CoQ10) βοηθάει στη μείωση των τρανσαμινασών του ήπατος, παραγόντων φλεγμονής (CRP) ενώ επιδρά και στο προφίλ των ορμονών που είναι υπεύθυνες για την εναπόθεση λίπους. Συνιστώμενη δόση 100mg ημερησίως.

Ωμέγα 3

Όπως και η βιταμίνη Ε, έτσι και τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα ασκούν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Μειώνουν την τοξικότητα της συσσώρευσης λίπους στο συκώτι (λιποτοξικότητα) και φαίνεται πως επηρεάζουν θετικά τη δράση της ινσουλίνης στα κύτταρα (ινσουλινοευαισθησία). Επιπλέον, η λήψη ωμέγα 3 έχει βρεθεί ότι μειώνει τα τριγλυκερίδια ορού και μειώνει τις ιστολογικές αλλοιώσεις του ήπατος. Συνιστώμενη δόση είναι τα 750 με 1000mg ημερησίως.

Ρεσβερατρόλη

Ορισμένες μελέτες έδειξαν πως η λήψη ρεσβερατρόλης (500mg) μπορεί να βοηθήσει την προστασία των ιστών από το οξειδωτικό stress στην NAFLD. Ο λόγος είναι ότι αποτελεί ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο ενεργοποιεί την κινάνη AMPK, η οποία μειώνει την εναπόθεση αλλά και παραγωγή λίπους στο συκώτι ενώ φαίνεται επίσης πως μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την αποτελεσματικότητά της στην θεραπεία του λιώδους ήπαρ.

   Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα διατροφής για την αντιμετώπιση της λιπώδους διήθησης του ήπατος.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο