Υπεριδρωσία, τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

0 Comment

Η υπερβολική εφίδρωση αποτελεί μια κατάσταση που ονομάζεται υπεριδρωσία. Αποτελεί μια αρκετά δυσάρεστη και ανεπιθύμητη κατάσταση, καθώς το άτομο που τη βιώνει έρχεται πολλές φορές σε δύσκολη θέση.

   Η υπεριδρωσία χαρακτηρίζεται από έντονο ιδρώτα, ωστόσο όταν υπάρχει και κακοσμία ή δυσοσμία, τότε χαρακτηρίζεται και ως βρωμιδρωσία.

Ο ρόλος του ιδρώτα

   Η παραγωγή ιδρώτα αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού που εξυπηρετεί στη θερμορύθμιση του σώματος. Σε περιπτώσεις υψηλής θερμοκρασίας ο ιδρώτας βοηθάει στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος μέσω της αποβολής του και της εξάτμισής του από την επιφάνεια του δέρματος. Ωστόσο υπάρχουν και άλλα αίτια όπως είναι το άγχος, η εμμηνόπαυση και ο πυρετός.

  Ο ιδρώτας εκκρίνεται από τους ιδρωτοποιούς αδένες μετά από την επίδραση ερεθισμάτων και τη δράση ειδικών ορμονών. Ο ιδρώτας φυσιολογικά είναι άοσμος. Ωστόσο λόγω των βακτηρίων που υπάρχουν στο δέρμα μας και κυρίως σε περιοχές όπου εντοπίζεται τριχοφυΐα, ο ιδρώτας αποκτά οσμή η οποία είναι συνήθως είναι δυσάρεστη.

Τι είναι η υπεριδρωσία

   Η υπεριδρωσία δεν είναι μια σπάνια κατάσταση. Σύμφωνα με μελέτες, περίπου το 3% του πληθυσμού εμφανίζει υπερβολική παραγωγή ιδρώτα. Σε μεγάλο βαθμό αποτελεί μια κληρονομική κατάσταση, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που εμφανίζει υπεριδρωσία έχει κάποιο κοντινό συγκενικό του πρόσωπο με το ίδιο πρόβλημα. Η υπεριδρωσία διακρίνεται σε δύο βασικές κατηγορίες την πρωτοπαθή ή ιδιοπαθή και τη δευτεροπαθή υπεριδρωσία.

Πρωτοπαθής υπεριδρωσία

   Όταν ο μηχανισμός παραγωγής ιδρώτα είναι διαταραγμένος, ο ρυθμός εφίδρωσης ξεπερνά το φυσιολογικό ρυθμό και έτσι εμφανίζεται η υπεριδρωσία. Ως αιτία πιστεύεται ότι είναι η διέγερση του αυτόνομου συμπαθητικού νευρικού συστήματος, ωστόσο τα ακρίβη αίτια δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμη. Εμφανίζεται σε υγιή άτομα και συνήθως επιδεινώνεται σε καταστάσεις όπου υπαρχει έντονο άγχος ή συναισθηματική φόρτιση. Η υπεριδρωσία εντοπίζεται στις μασχάλες, στα πέλματα, στις παλάμες καθώς και στο πρόσωπο.

Δευτεροπαθής υπεριδρωσία

   Πολλές φορές η υπερβολική εφίδρωση αποτελεί σύμπτωμα διαφόρων ασθενειών, όπως είναι ο διαβήτης και κυρίως η υπογλυκαιμία, διάφορες νευρολογικές νόσοι, η παχυσαρκία ή ακόμη και η διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδούς. Με τη θεραπεία, ρύθμιση ή υποχώρηση της ασθένειας, ο ιδρώτας υποχωρεί.

Θεραπεία

   Υπάρχουν ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες που είναι αρκετά υποσχόμενες και βοηθούν στην αντιμετώπιση της έντονης υπεριδρωσίας (χειρουργική αφαίρεση ιδρωτοποιών αδένων, ιοντοφόρεση, ενέσεις botox). Ωστόσο ορισμένες από αυτές τις θεραπείες ενέχουν ορισμένους κινδύνους, γι’ αυτό και θα πρέπει να επιλέγονται με προσοχή.

   Όσον αφορά τις συντηρητικές μεθόδους αντιμετώπισης της υπεριδρωσίας υπάρχουν ορισμένες οδηγίες που μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

  • Διατηρήστε την υγιεινή της περιοχή όπου υπάρχει έντονη υπεριδρωσία. Εξασφαλίστε συχνό πλύσιμο και καθαρισμό του δέρματος, ώστε να μην κίνδυνος ανάπτυξης μικροβίων που οδηγούν στην κακοσμία της περιοχής.
  • Αποφύγετε τα αποσμητικά και επιλέξτε αντιιδρωτικά προϊόντα. Η διαφορά του είναι ότι τα πρώτα μειώνουν τις δυσάρεστες οσμές του ιδρώτα, ενώ τα δεύτερα ρυθμίζουν και μειώνουν σημαντικά το ρυθμό εφίδρωσης.
  • Αποτελεσματικά αντιιδρωτικά προϊόντα είναι όσα περιέχουν χλωριούχο αλουμίνιο και γενικά άλατα αλουμινίου ή τιτανίου, τα οποία ουσιαστικά μπλοκάρους τους πόρους των ιδρωτοποιών αδένων.
  • Επιλέξτε ελαφριά και βαμβακερή ένδυση και κάλτσες.
  • Επιλέξτε υποδήματα τα οποία αφήνουν τα πόδια να αναπνέουν.

   Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε αποσμητικά για την ανάγκη κάθε επιδερμίδας.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο