Περιποίηση στήθους κατά το θηλασμό

0 Comment

breastfeeding

Ο θηλασμός αποτελεί μία ιδιαίτερη περίοδο για τις νέες μητέρες και μια ξεχωριστή και όμορφη εμπειρία. Πολλές φορές όμως συνοδεύεται από κάποιες ανεπιθύμητες καταστάσεις και τραυματισμό των θηλών που δυσκολεύει το μωρό να θηλάσει και προκαλεί ερεθισμό και πόνο για τη μητέρα. Η προετοιμασία του στήθους για το θηλασμό και η σωστή περιποίησή του κατά τη διάρκεια είναι πολύ σημαντική ώστε να διατηρηθεί η υγεία των θηλών και να μην διακοπεί ο μητρικός θηλασμός.

 

Προετοιμασία των θηλών

Η ξηρότητα και η φαγούρα του στήθους αποτελούν συχνές καταστάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το στήθος μεγαλώνει, αλλάζει δομή και σχήμα, καθώς το σώμα προετοιμάζεται για το θηλασμό.

Για την προετοιμασία του στήθους, υπάρχουν διάφορες ενυδατικές κρέμες στο εμπόριο οι οποίες αυξάνουν την ελαστικότητα του δέρματος του στήθους. Προτιμήστε κρέμες που περιέχουν μαλακτικές, αντιερεθιστικές ουσίες, που καταπραΰνουν την ξηρότητα και προετοιμάζουν και προστατεύουν τις θηλές τόσο κατά την εγκυμοσύνη όσο και κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Εναλλακτικά μπορείτε να τοποθετείτε ενυδατικά έλαια βοτάνων τα οποία ανακουφίζουν, ενυδατώνουν και προστατεύουν φυσικά το δέρμα από ερεθισμούς.

 

Κατά τον θηλασμό

Πριν το θηλασμό μπορείτε να πλένετε με νερό το στήθος, χωρίς όμως να κάνετε χρήση από σαπούνια ή άλλα απολυμαντικά μέσα. Δεν υπάρχει λόγος να ξεπλένετε τις θηλές σας μετά το θηλασμό, καθώς το γάλα περιέχει ουσίες που ενυδατώνουν και θρέφουν το δέρμα της περιοχής, ενώ το σάλιο του μωρού περιέχει ένζυμα που βοηθούν στην επούλωση τυχόν πληγών.

Μέσα στην ημέρα μπορείτε να κάνετε μασάζ με τη μητρικό γάλα περιμετρικά στις θηλές και 2-3 φορές την ημέρα και ενδιάμεσα από τους θηλασμούς να βάζετε κάποια αναπλαστική κρέμα που βοηθά στην αποκατάσταση των θηλών. Οι κρέμες περιέχουν ουσίες που προάγουν την ανάπλαση του δέρματος και την επούλωση μικρών τραυματισμών. Ένα συστατικό που προσφέρει ανακούφιση είναι η λανολίνη, η οποία βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας των μαστών αποτρέποντας την αφυδάτωση του δέρματος.

 

Συμβουλές θηλασμού

Συνήθως ο πόνος κατά τη διάρκεια του θηλασμού οφείλεται σε ερεθισμό του δέρματος των θηλών, σε κακή τεχνική και λανθασμένη τοποθέτηση του βρέφους στο στήθος. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να η μητέρα να διδαχθεί τις διάφορες και σωστές στάσεις θηλασμού. Η σωστή τοποθέτηση του μωρού μπορεί να μειώσει σημαντικά των τραυματισμό του στήθους. Συστήνεται να εναλλάσσονται οι διάφορες στάσεις θηλασμού ώστε να προκαλείται λιγότερο τραυματισμό σε συγκεκριμένα σημεία.

Εάν ο πόνος δεν υποχωρεί στα πρώτα δευτερόλεπτα, τότε θα πρέπει με σωστό τρόπο να βγάλετε το βρέφος από το στήθος (τοποθετώντας το δάκτυλό σας στο στόμα του νεογνού) και να το ξανατοποθετήσετε σωστά. Πολύ σημαντικός επίσης είναι ο τρόπος που το μωράκι σας θηλάζει. Το μωρό δεν πρέπει να πιάνει την άκρη της θηλής , αλλά με το στόμα του να ακουμπάει μεγάλο μέρος του στήθους και της θηλαίας άλου, ώστε να μην υπάρχει τραυματισμός. Σε περίπτωση τραυματισμού, μαστίτιδας ή έντονου πόνου ο θηλασμός δεν πρέπει να διακόπτεται, καθώς τις περισσότερες φορές βοηθάει στην ταχύτερη λύση του προβλήματος. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό θηλασμού για τη σωστή τεχνική ενώ σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποια λοίμωξη, νοσήσετε ή παρουσιαστεί έντονος πόνος επικοινωνήστε με τον ιατρό που σας παρακολουθεί χωρίς να διακόψετε το θηλασμό.

Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε κρέμες περιποίησης του στήθους και προϊόντα για το θηλασμό.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο