Ξηρότητα κόλπου, που οφείλεται και πως αντιμετωπίζεται

0 Comment

Σύμφωνα με αναφορές, μεγάλο ποσοστό γυναικών (~40%) πάσχει από ξηρότητα κόλπου, με τη μεγαλύτερη συχνότητα να εντοπίζεται στις γυναίκες άνω των 50 ετών. Παρόλο που αποτελεί μια πολύ συχνή κατάσταση είναι λίγες οι γυναίκες που το επικοινωνούν με το γυναικολόγο τους ή προβαίνουν σε αντιμετώπιση της ξηρότητας.

   Καθώς η ξηρότητα του κόλπου προκαλεί μια σειρά από ανεπιθύμητα αποτελέσματα, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής καθώς και τη σεξουαλική ζωή της γυναίκας, καλό θα ήταν να αντιμετωπίζεται άμεσα και κατάλληλα.

Τι είναι η κολπική ξηρότητα

   Η ενυδάτωση του κόλπου οφείλεται στις εκκρίσεις μικρών αδένων που εντοπίζονται στον κόλπο και στο αιδοίο αλλά και από τις φυσιολογικές εκκρίσεις της μήτρας. Οι εκκρίσεις αυτές, ενυδατώνουν τα κύτταρα, προσφέρουν ελαστικότητα και συμβάλλουν στη διατήρηση του ph του κόλπου.

   Συνήθως εμφανίζεται σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες άνω των 50 ετών, ωστόσο, μπορεί επίσης να εμφανιστεί και σε νεότερες γυναίκες.

Παράγοντες που την προκαλούν

   Η αλλαγή της ισορροπίας του κόλπου και η ξηρότητα οδηγεί σε έντονο κνησμό, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, ενώ λόγω διαταραχής του pH του κόλπου αυξάνονται σημαντικά οι κολπικές λοιμώξεις και οι μυκητιάσεις.

Που οφείλεται η κολπική ξηρότητα

   Το πιο συχνό αίτιο κολπικής ξηρότητας είναι η κολπική ατροφία ή αλλιώς γνωστή ως ατροφική κολπίτιδα. Η ατροφική κολπίτιδα αποτελεί μια φλεγμονή των τοιχωμάτων του κόλπου και της μήτρας με παράλληλη διαταραχή της μικροχλωρίδας και των επιπέδων οιστρογόνων.

   Ένα εξίσου σημαντικό αίτιο για την εμφάνιση κολπικής ξηρότητας είναι η αλλαγή/διαταραχή της ορμονικής ισορροπίας. Συγκεκριμένα, τα οιστρογόνα αποτελούν τον κύριο ρυθμιστή της υγείας του κόλπου. Αποτελούν τις γυναικείες φυλετικές ορμόνες, το επίπεδο των οποίων όταν διαταράσσεται, δημιουργείται κολπική ξηρότητα. Τα επίπεδα των οιστρογόνων μπορεί να μειωθούν/διαταραχθούν λόγω:

  • εμμηνόπαυσης ή προ-εμμηνόπαυσης
  • ακτινοθεραπείας ή χημειοθεραπείας
  • ορμονικής θεραπείας
  • εγκυμοσύνης, γέννας ή θηλασμού
  • διαταραχής του ανοσοποιητικού (σύνδρομο Sjogren)
  • υστερεκτομής (αφαίρεση ωοθηκών)

   Επιπλέον παράγοντες όπως κάπνισμα ή υπερβολική καθαριότητα του κόλπου με ακατάλληλα καθαριστικά σαπούνια και κολπικές πλύσεις, επίσης μπορούν να οδηγήσουν σε κολπική ξηρότητα.

Πως αντιμετωπίζεται

   Η ξηρότητα του κόλπου δεν αποτελεί μία μόνιμη κατάσταση, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί και να αναστραφεί σε μεγάλο βαθμό. Η κολπική ξηρότητα αντιμετωπίζεται με διάφορους τρόπους, οι οποίοι κατηγοριοποιούνται στις παρακάτω 3 βασικές κατηγορίες:

Εφαρμογή λιπαντικής ή ενυδατική γέλης και υπόθετων

   Στο εμπόριο υπάρχουν πολλές λιπαντικές γέλες οι οποίες βοηθούν βραχυχρόνια στην αποκατάσταση της υγρασίας του κόλπου. Προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση και θα πρέπει να εφαρμόζονται πριν τη συνεύρεση ώστε να μην υπάρχει τραυματισμός του κόλπου κατά την επαφή.

   Οι ενυδατικές γέλες και υπόθετα εφαρμόζονται καθημερινά και προσφέρουν μια ουσιαστική αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας και τροφικής κολπίτιδας, καθώς βοηθούν στην καλύτερη διατήρησης της υγρασίας του κόλπου. Συνήθως περιέχουν υαλουρονικό οξύ το οποίο συγκρατεί μόρια νερού και έτσι επιτυγχάνει ενυδάτωση του βλεννογόνου του κόλπου. Η συστηματική χρήση τους μπορεί να υποκαταστήσει επάξια τις θεραπείες ορμονική υποκατάστασης, γι’ αυτό και θα πρέπει να προτιμώνται. Αποφύγετε τις γέλες που περιέχουν γλυκερίνη.

Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ)

   Αποτελεί μια θεραπεία με οιστρογόνα η οποία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, μεταξύ αυτών και της ατροφικής κολπίτιδας. Ωστόσο, καθώς έχουν αναφερθεί διάφορες δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία με τη χρήση των οιστρογόνων, συστήνεται να μην χρησιμοποιούνται χωρίς την έγκριση του γυναικολόγου.

Αλλαγή του τρόπου ζωής

   Αλλαγές του τρόπους ζωής μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη μείωση της ξηρότητας του κόλπου. Διακοπή καπνίσματος, αποφυγή χρήσης κολπικών καθαριστικών χωρίς λόγο και βελτίωση της διατροφής με αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, φαίνεται να βοηθούν στην ύγρανση του κόλπου.

   Επιπλέον η συχνότερη σεξουαλική διέγερση ή συνεύρεση βοηθά στην αύξηση της ροής του αίματος στον κόλπο και έτσι επιτυγχάνεται φυσική λίπανση.

   Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε κολπικές γέλες για την αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο