Τζίντζερ, η λύση στη ναυτία και τον πόνο

0 Comment

  Ginger

To τζίντζερ ή αλλιώς πιπερόριζα αποτελεί τη ρίζα του φυτού Zingiber officinale. Εδώ και πολλούς αιώνες χρησιμοποιείται είτε ως μπαχαρικό ή ως θεραπευτικό βότανο. Ποιες είναι οι δράσεις του και πως μπορούμε να επωφεληθούμε από τις ιδιότητες του τζίντζερ;

Τι είναι

   Το τζίντζερ (ginger) αποτελεί ένα πολυετές φυτό που φύεται κατά κύριο λόγο στην Ασία και έχει χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική, στην αρωματοποιία, καθώς και στην φυτοθεραπεία για την αντιμετώπιση πληθώρα καταστάσεων όπως αρθρίτιδα, δυσπεψία, κολίτιδα, ναυτία κ.α. Το δραστικό μέρος του φυτού είναι το ρίζωμα της πιπερόριζας η οποία χρησιμοποιείται ψιλοκομμένο ή αποξηραμένο σε τρίμμα.

   Ανήκει στην ίδια οικογένεια φυτών με τον κουρκουμά και το κακουλέ. Η πιπερόριζα περιέχει πάνω από 100 ουσίες, ενώ οι δραστικές ενώσεις του τζίντζερ πιστεύεται ότι είναι διάφορες φαινολικές ενώσεις και κυρίως η τζιντζερόλη . Η ρίζα αυτού του βοτάνου έχει λίγες θερμίδες, αλλά είναι πολύ πλούσια πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών και βιταμινών.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

   Η αντιφλεγμονώδεις δράσεις του τζίντζερ οφείλεται στη μείωση παραγωγής προσταγλαδίνης και στην αναστολή παραγωγής λευκοτριενών, ουσίες που πρωταγωνιστούν σε περιπτώσεις χρόνιας φλεγμονής. Επιπλέον βρέθηκε πως έχει και αναλγητική δράση, καθώς μπορεί και ανακουφίζει από το πρήξιμο και το πόνο, ιδιαίτερα των αρθρώσεων.

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

   Η πιπερόριζα έχει φανεί ότι παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, αναστέλλοντας τις οξειδωτικές βλάβες που προκαλούν διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες ενώ επίσης φαίνεται πως βελτιώνει και επιδρά στη δράση της γλουταθειόνης, έναν από τους πιο ισχυρούς αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς του σώματος. Χάρη στην αντιοξειδωτική του δράση μελετάται, επίσης, ο ρόλος του στην καρδιαγγειακή υγεία

Δράσεις

Πρόληψη και θεραπεία ναυτίας

   Η πιο κοινή και ευρέως γνωστή χρήση του ginger είναι για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ναυτίας και του εμετού. Η αντιεμετική του δράση οφείλεται στην ικανότητα του να μειώνει και να αποβάλει από το γαστρεντερικό σωλήνα τα εντερικά αέρια (τυμπανισμό, φουσκώματα) ενώ επίσης φαίνεται να επιδρά στους υποδοχείς πρόσληψης σεροτονίνης. Επιπλέον, βοηθά στη μείωση του μετεωρισμού και ειδικότερα στη δυσφορία που προκαλεί το φαγητό και εντοπίζεται στο πάνω μέρος του στομάχου, ενώ φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση και πρόληψη εμφάνισης ναυτίας που προκαλείται από τη θάλασσα.

Οστεοαρθρίτιδα

Χάρη στη αναλγητική και αντιφλεγμονώδη του δράση, το τζίντζερ χρησιμοποιείται για την μείωση του πόνου σε περιπτώσεις οστεορθρίτιδας και ρευματοειδούς αρθίτιδας. Επιπλέον, φαίνεται να βοηθά στη μείωση του πόνου και του πρηξίματος που εμφανίζεται στις αρθρώσεις, βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την κινητικότητά τους.

Εγκυμοσύνη

Σύμφωνα με πολλές μελέτες η ημερήσια πρόσληψη 1 γρ. πιπερόριζας μπορεί να μειώσει σημαντικά το αίσθημα ναυτίας και την τάση για εμετό που βιώνουν οι έγκυος γυναίκες κατά το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Η χρήση του δεν ενδείκνυται για πάνω από σε 4 ημέρες και όχι πάνω από 1γρ. την ημέρα. Ωστόσο, φαίνεται να έχει μικρή επίδραση στην ανακούφιση της πρωινής ναυτίας.

Χημειοθεραπεία

Η ναυτία και ο εμετός αποτελούν επίσης ένα σημαντικό πρόβλημα που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των ατόμων που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες η λήψη τζίντζερ φαίνεται να ασκεί αντιεμετική δράση και να μειώνει τη ναυτία που προκαλείται κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας. Μελετάται επίσης η ικανότητα του τζίντζερ να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Λοιπές δράσεις

   Λόγω του ότι το τζίντζερ περιέχει πλήθος ουσιών, πολλές μελέτες έχουν γίνει που εξετάζουν κατά πόσο το τζίντζερ έχει αντιθρομβωτικές ιδιότητες, βοηθάει στη μείωση της γλυκόζης ορού σε άτομα με διαβήτη, συμβάλλει στην θεραπεία της ουρολοίμωξης και της δυσκοιλιότητας ή έχει αφροδισιακές ιδιότητες. Ωστόσο δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά του στις παραπάνω καταστάσεις.

Μορφές τζίνζερ

   Το τζίντζερ διατίθεται σε αποξηραμένη μορφή ως μπαχαρικό σε τρίμμα, ως ρίζωμα, σε μορφή εκχυλίσματος, σε βάμμα, κάψουλες και έλαια.

Δοσολογία

   Η συνήθως δοσολογία είναι 250-1γρ. την ημέρα. Έγκυος γυναίκες δεν πρέπει να λάβουν τζίντζερ εάν δεν έχουν ενημερώσει πρώτα το γυναικολόγο που τις παρακολουθεί. Αυξημένη πρόσληψη προκαλεί αίσθημα καύσου και γαστρίτιδα.

Αντενδείξεις – αλληλεπιδράσεις

   Να αποφεύγεται η λήψη από άτομα που είναι υπό αντιπηκτική αγωγή ή λαμβάνουν αντιόξινα, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, ασπιρίνη ή φάρμακα για καρδιακές αρρυθμίες. Επίσης τα άτομα με πεπτικό έλκος, με χολολιθίαση και υπέρταση, καθώς και οι διαβητικοί δεν θα πρέπει να λαμβάνουν ginger.

   Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία συμπληρωμάτων διατροφής με τζίντζερ.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο