NAC, ισχυρή προστασία των πνευμόνων για το χειμώνα

2 Σχόλια

nac

Η ακετυλοκυστεΐνη ή αλλιώς γνωστή ως Ν-ακετυλοκυστεΐνη (NAC) παράγεται από το αμινοξύ l-κυστεΐνη. Αποτελεί μια ουσία η οποία υπάρχει σε πληθώρα συμπληρωμάτων διατροφής, λόγω των δράσεων που παρουσιάζει.

Τι είναι το NAC

   Η Ν-ακετυλοκυστεΐνη (NAC) αποτελεί μια από τις βασικότερες μορφές L-κυστεΐνης για τον οργανισμό. Αποτελεί πρόδρομο μόριο της γλουταθειόνης, ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά μόρια του οργανισμού.H κυστεΐνη υπάρχει διαθέσιμη σε τροφές όπως είναι η βρώμη, το καλαμπόκι, το τυρί, το γιαούρτι, τα λευκά κρέατα και τα αυγά, ωστόσο δεν υπάρχει με τη μορφή του NAC.

Δράσεις

   Παραδοσιακά χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση αναπνευστικών προβλημάτων ως βλεννολυτικό, σε ενδοφλέβια μορφή αποτελεί αντίδοτο της υπερδοσολογίας παρακεταμόλης, ενώ σε εισπνεόμενα σπρέι χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της χρόνια αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).

Αντιοξειδωτική δράση

   Ο οργανισμός μπορεί να συνθέσει κυστεΐνη από μεθειονίνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ ή να την παράξει μέσω διάσπασης της NAC. H άφθονη παροχή κυστεΐνης οδηγεί σε αύξηση παραγωγής γλουταθειόνης η οποία αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς των κυττάρων. Συγκεκριμένα η γλουταθειόνη βοηθάει στη προστασία των κυττάρων και της γενετικής πληροφορίας από τις οξειδωτικές βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου καθημερινά. Για το λόγο αυτό, το NAC πιστεύεται ότι έχει καρδιοπροστατευτικές δράσεις.

Βλεννολυτικές ιδιότητες

   Η Ν-ακετυλοκυστεΐνη έχει βρεθεί ότι έχει ισχυρές βλεννολυτικές ιδιότητες. Βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων της χρόνιας βρογχίτιδας, καθώς ρευστοποιεί τα φλέγματα και βοηθά στην αποβολή τους. Η λήψη της είναι κατάλληλη για πρόληψη αλλά και μείωση της έξαρσης και επιδείνωσης των συμπτωμάτων βρογχίτιδας και χρόνιας αποφρακτικής αναπνευστικής νόσου (ΧΑΠ). Βοηθάει στην απόχρεμψη και στη μείωση της βαρύτητας του βήχα.

Ηπατοπροστατευτικές δράσεις

   Oι ηπατοπροστατευτικές ιδιότητες του NAC οφείλονται στη αύξηση της ικανότητα των ηπατικών κυττάρων να μεταβολίσουν τοξικά παράγωγά των φαρμάκων. Χρησιμοποιείται ως αντίδοτο σε περιπτώσεις υπερδοσολογίας παρακεταμόλης. Παρόμοια ηπατοπροστατευτική δράση παρουσιάζει επίσης σε αλκοολικά άτομα.

Συστήνεται σε άτομα που έχουν πάσχουν από:

 • σύνδρομο χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας ή σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας
 • βρογχίτιδα
 • ίωση και κρυολόγημα με παραγωγικό ή ξηρό βήχα
 • ηπατική νόσο, με τη παρακολούθηση ιατρού
 • καρδιαγγειακή νόσο
 • διαβήτη, καθώς πιθανόν βοηθούν στην βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου

Δοσολογία

   Συνήθης δοσολογία είναι στα 600mg 1 έως 3 φορές την ημέρα. Συστήνεται ταυτόχρονα με τη λήψη NAC η κατανάλωση 6-8 ποτηριών νερού για αποφυγή σχηματισμού νεφρικών λίθων.

Ανεπιθύμητες ενέργειες και αλληλεπιδράσεις

   Ως ανεπιθύμητες δράσεις έχουν αναφερθεί εμετός, διάρροια, ναυτία, γαστροραγία και έξαρση του πεπτικού έλκους. Δε συστήνεται λήψη από παιδικά, εγκύους και θηλάζουσες ενώ παράλληλη λήψη με αντιμικροβιακά και νιτρώδη φάρμακα μπορεί να διαφοροποιήσει τη δράση τους ή να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες.

   Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε συμπληρώματα διατροφής με NAC.

2 Σχόλια
 • Avatar

  ΗΒΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

  Απάντηση

  Παρακαλώ εξηγήστε μου τι εννοείτε με τον όρο L- κυστίνης και την διαφορά με NAC, καθώς δεν κατάλαβα εάν μπορεί να βρίσκεται φυσικά σε τροφές η NAC. Πιές τροφές μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή γλουταθειόνης χωρίς να χρειασθεί συμπλήρωμα διατροφής.

  • Πελαγία Δαμιανού

   Πελαγία Δαμιανού

   Κυρία Αναστασιάδου καλησπέρα σας,
   Η L-κυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ που παράγεται φυσικά στο σώμα, αλλά σε πολύ μικρή ποσότητα. Κατά κύριο λόγω την λαμβάνουμε από τροφές όπως τα πουλερικά, το γιαούρτι, το τυρί, τα αυγά, η βρώμη, τα όσπρια και οι ηλιόσποροι. Το NAC είναι μια μορφή της L-Κυστεΐνης που δεν την συναντάμε στις τροφές, αλλά μόνο σαν συμπλήρωμα. Το σώμα μας παράγει L-κυστεΐνη με τη βοήθεια των αμινοξέων σερίνη και μεθειονίνη, αλλά για να γίνει αυτό απαιτούνται επαρκείς ποσότητες φολικού οξέος, Βιταμίνης Β6 και Β12. Μπορείτε να βρείτε αυτές τις βιταμίνες στα όσπρια, σε ζωικές τροφές, στο σπανάκι και άλλα σκούρα πράσινα λαχανικά, το αβοκάντο, τις μπανάνες, το συκώτι και ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος. Η L-Κυστεΐνη με τη σειρά της βοηθάει στην αύξηση της γλουταθειόνης.

Αφήστε Σχόλιο