Μύθοι και αλήθειες για τη χοληστερίνη

0 Comment

   Μια από τις πιο συχνές παθήσεις παγκοσμίως και με το μεγαλύτερο δείκτη νοσηρότητας και θνησιμότητας, είναι η καρδιαγγειακή νόσος. Ένας από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου είναι τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης. Τι μύθοι και αλήθειες υπάρχουν όμως γύρω από τη χοληστερίνη;

Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για την υγεία

Αλήθεια. Εάν και τη λέξη χοληστερόλη της έχουμε συνυφάνει με κακές επιπτώσεις για την υγεία, η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για την υγεία του οργανισμού. Συγκεκριμένα είναι απαραίτητη ως δομικό μόριο όλων των κυτταρικών μεμβρανών, συμμετέχει στην ανοσοποίηση του οργανισμού, καθώς και στη λειτουργία των εγκεφαλικών και νευρικών κυττάρων. Η χοληστερόλη αποτελεί ένα μόριο το οποίο μεταφέρεται στο σώμα μέσω της αιματικής κυκλοφορίας με τη βοήθεια λιποπρωτεϊνών, μία ομάδα ενώσεων όπως είναι η LDL και η HDL χοληστερόλη.

Η υψηλή χοληστερόλη προκαλείται από τη χοληστερόλη της τροφής

Μύθος. Η διαιτητική χοληστερόλη δεν επιδρά σημαντικά στα επίπεδα χοληστερόλης ορού. Ωστόσο καθώς τρόφιμα με υψηλή χοληστερόλη πολύ πιθανό να έχουν μεγάλη συγκέντρωση λίπους, καλό θα ήταν να λαμβάνεται υπόψιν η συνολική πρόσληψη χοληστερόλης ημερησίως. Σύμφωνα με τις συστάσεις η διαιτητική χοληστερόλη δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 300mg/ημέρα, ενώ για άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης η ημερήσια πρόσληψη πρέπει να περιορίζεται στα 200mg/ημέρα.

Η υψηλή LDL χοληστερόλη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο

Αλήθεια. Η LDL αποτελεί την χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη, η οποία έχει ως ρόλο να μεταφέρει μέσω της αιματικής κυκλοφορίας από το ήπαρ στα κύτταρα της περιφέρειας, μόρια χοληστερόλης. Σε υψηλές συγκεντρώσεις προσκολλάται στα τοιχώματα αρτηριών, δημιουργώντας σταδιακά αθηρωματικές πλάκες. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται η διάμετρος των αγγείων και έτσι να αυξάνεται η πιθανότητα θρόμβωσης, καρδιακού και εγκεφαλικού επεισοδίου. Για το λόγο αυτό είναι γνωστή και ως η κακή χοληστερόλη.

Εφόσον υπάρχουν υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης δεν πρέπει να λαμβάνεται θεραπεία για την υψηλή LDL χοληστερόλη

Μύθος. Η HDL χοληστερόλη, λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας, έχει ως ρόλο να μεταφέρει μόρια χοληστερόλης από τους ιστούς πίσω στο ήπαρ για μεταβολισμό. Για το λόγο αυτό και αναφέρεται και ως η καλή χοληστερόλη. Όντως τα αυξημένα επίπεδα HDL μπορούν να εξισορροπήσουν σε ένα βαθμό τα υψηλά επίπεδα LDL, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί θεραπεία και εξαρτάται από το πόσο υψηλά είναι και οι δύο τύποι λιποπρωτεϊνών. Τα άτομα με υπερχοληστερολαιμία θα πρέπει να συμβουλεύονται τον θεράποντα ιατρό τους κατά πόσο πρέπει ή όχι να λάβουν κάποια φαρμακευτική/συμπληρωματική αγωγή για τη μείωση της LDL χοληστερόλης.

Μια δίαιτα χαμηλή σε λίπος ενδείκνυται για άτομα με υπερχοληστερολαιμία

Αλήθεια. Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε πως στόχος είναι η αύξηση, το δυνατόν, της HDL χοληστερόλης και η μείωση της LDL χοληστερόλης. Δίαιτα και τρόφιμα χαμηλά σε κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα, φαίνεται να επιδρούν θετικά στα επίπεδα χοληστερίνης ορού, καθώς αποτελούν από τους κύριους υπεύθυνους για την αύξηση των επιπέδων της. Η δυτικού τύπου διατροφή χαρακτηρίζεται από προϊόντα υψηλής σύστασης σε κορεσμένα και trans λιπαρά. Καλό θα ήταν ή να ακολουθείται μια δίαιτα χαμηλή σε λίπος ή διαφορετικά η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Η στατίνες αποτελούν τη μόνη θεραπευτική επιλογή για άτομα με υπερχοληστερολαιμία

Μύθος. Οι στατίνες αποτελούν το πιο γνωστό και πολυχρησιμοποιημένο φάρμακο για τη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης ορού. Ωστόσο έχουν παρατηρηθεί πολλές ανεπιθύμητες αντιδράσεις από τη χρήση τους. Εναλλακτικά των στατινών, συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων καθώς μιμούνται τη δράση των στατινών, χωρίς τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Ανάλογη ουσία είναι η μαγιά κόκκινου ρυζιού.

Η κατανάλωση αυγών επιτρέπεται για τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη

Αλήθεια. Παρόλο που στο παρελθόν η κατανάλωση αυγού είχε ενοχοποιηθεί για την αύξηση της χοληστερόλης ορού, τις επόμενες δεκαετίες καταρρίφθηκε. Ο λόγος είναι ότι η διαιτητική χοληστερόλη, η οποία βρίσκεται στον κρόκο του αυγού, είναι υπεύθυνη για πολύ μικρή αύξηση της χοληστερόλης του αίματος. Για το λόγο αυτό και σύμφωνα με συστάσεις διεθνών οργανισμών, υγιή άτομα μπορούν να καταναλώνουν 7 περίπου αυγά την εβδομάδα, ενώ άτομα με υπερχοληστερολαιμία μπορούν έως 3.

   Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε πολλά συμπληρώματα για τη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης, φυσικά!

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο