Ευκάλυπτος για ρινική αποσυμφόρηση και όχι μόνο

0 Comment

Eucalyptus

Το έλαιο του ευκαλύπτου χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για τις αποσυμφορητικές του ιδιότητες καθώς και για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και του βήχα. Πώς όμως μπορεί ένα φυτό να αποτελεί έναν τόσο δύνατο σύμμαχο του ανοσοποιητικού; Τι ιδιότητες έχει και πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε;

Τι είναι ο ευκάλυπτος

   Ο ευκάλυπτος αποτελεί ένα δέντρο το οποίο έχει πολλά είδη και ανήκει στην οικογένεια Myrtaceae. Στην Αυστραλία, αποτελεί την κύρια τροφή των κοάλα ενώ παραδοσιακά στην Αβοριγινή ιατρική χρησιμοποιούνταν ως αντισηπτικό υλικό για την εξόντωση μικροβίων καθώς και για την αντιμετώπιση βακτηριακών λοιμώξεων και μυκητιάσεων. Σταδιακά, η χρήση του διαδόθηκε και σε άλλους πολιτισμούς και αποτέλεσε κύριο συστατικό της Αγιουβερδικής ιατρικής ενώ χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα ευρέως σε πολλά παραφαρμακευτικά σκευάσματα και φάρμακα.

   Οι δράσεις του συνοπτικά είναι οι εξής:

  • Αντισηπτική δράση
  • Αντιβακτηριδιακή δράση
  • Αντιφλεγμονώδη δράση
  • Βλεννολυτικές ιδιότητες
  • Αποχρεμπτικές ιδιότητες
  • Επουλωτική δράση

Μορφές και τρόπος λήψης

   Το λάδι του ευκάλυπτου υπάρχει διαθέσιμο σε διάφορες μορφές και προϊόντα, μεταξύ αυτών έλαια, κρέμες επάλειψης, αποσυμφορητικά σπρέι και σιρόπια. Τα φύλλα του ευκάλυπτου φρέσκα ή ξερά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή τσαγιού ή υγρού εκχυλίσματος.

   Επιπλέον πολλά προϊόντα υγείας και φροντίδας περιέχουν έλαιο ευκαλύπτου και κινεόλη (ευκαλυπτόλη) την κύρια δραστική ένωση του ευκάλυπτου, όπως αντιβηχικά σιρόπια, στοματικά διαλύματα, αιθέρια έλαια χώρου, οδοντόκρεμες, κάψουλες και ανακουφιστικές κρέμες.

Διατροφική αξία

   Το έλαιο ευκαλύπτου που χρησιμοποιείται ευρέως παρασκευάζεται από τα φύλλα και τις κορυφές των φυτών του ευκάλυπτου. Το έλαιο είναι πλούσιο σε μία ουσία που ονομάζεται κινεόλη (cineole), η οποία έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Επιπλέον περιέχει σε μεγάλη συγκέντρωση φλαβονοειδή και τανίνες, συστατικά τα οποία του προσδίδουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, αντίστοιχα.

Δράσεις και ιδιότητες

Αποσυμφορητικές ιδιότητες

   Ο ευκάλυπτος χρησιμοποιείται σε κρέμες επάλειψης για το στήθος και σε ρινικά σπρέι, καθώς έχει ισχυρές αποσυμφορητικές και βλεννολυτικές ιδιότητες. Βοηθάει στην καλύτερη αναπνοή διευκολύνοντας έτσι τα άτομα με έντονο βήχα, κρυολόγημα, μπούκωμα και βρογχίτιδα.

Αντιβακτηριακή δράση

   Σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες η κινεόλη έχει βακτηριοστατική δράση με αποτέλεσμα να βοηθά στην καταπολέμηση βακτηριακών λοιμώξεων. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται ευρέως σε οδοντόκρεμες, γέλες και στοματικά διαλύματα για την προστασία και αντιμετώπιση της οδοντικής πλάκας και ουλίτιδας.

Αντιμετώπιση βήχα και κρυολογήματος

   Ο ευκάλυπτος έχει αποχρεμπτικές και βλεννολυτικές ιδιότητες. Χάρη στην παραπάνω ιδιότητα πολλές καραμέλες για το λαιμό, σιρόπια για το βήχα καθώς και αρωματοποιητές χώρου περιέχουν ευκάλυπτο. Στη βοτανολογία τα φύλλα ευκάλυπτου χρησιμοποιούνται για γαργάρες ή σε μορφή τσαγιού ώστε να ανακουφίσουν από τον πονόλαιμο καθώς και επικουρικά στη θεραπεία της βρογχίτιδας και της ιγμορίτιδας.

Δερματικές χρήσεις

   Το έλαιο ευκάλυπτου φαίνεται να χρησιμεύει ακόμη και ως εντομοαπωθητικό ενώ βοηθά στην επούλωση πληγών και στην ανακούφιση συμπτωμάτων αρθρίτιδας.

Αντενδείξεις – προφυλάξεις

   Το έλαιο ευκάλυπτου δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε παιδιά κάτω των 2 ετών. Σιρόπια με ευκάλυπτο δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε παιδιά κάτω των 6 ετών. Η χρήση ελαίου είναι ασφαλής από ενήλικες για εφαρμογή στο δέρμα, ωστόσο δεν πρέπει να λαμβάνεται εκ του στόματος και να έρχεται σε απευθείας επαφή με το δέρμα του προσώπου, καθώς είναι τοξικός.

   Έγκυος και θηλάζουσες γυναίκες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν ευκάλυπτο σε οποιαδήποτε μορφή. Άτομα που πάσχουν από άσθμα, ηπατική και νεφρική νόσο, χαμηλή πίεση ή που έχουν επιληπτικές κρίσεις δεν πρέπει να παίρνουν ευκάλυπτο χωρίς της σύμφωνη γνώμη του ιατρού.

   Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία αποσυμφορητικών ρινικών σπρέι με ευκάλυπτοκαραμέλες και έλαια, καθώς και σιρόπια που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το κρυολόγημα και τις ιώσεις του φθινοπώρου.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο