Το πρόβλημα της υπογονιμότητας αποτελεί ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σύγχρονα ζευγάρια. Η απόκτηση ενός παιδιού αποτελεί επιθυμία που πολλές φορές είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται αυξημένα προβλήματα υπογονιμότητας και αφορούν και τα δύο φίλα, εξίσου.

   Παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας και τη δυνατότητα εξωσωματικής γονιμοποίησης, δεν είναι λίγοι αυτοί που επιθυμούν να αποκτησουν παιδάκι με φυσικό τρόπο. Υπάρχουν πολλά συμπληρώματα διατροφής για την ενίσχυση της γονιμότητας (ανδρικής και γυναικείας). Ποιά είναι όμως αυτά τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να έχει καθημερινά στη διατροφή του ένα νέο ζευγάρι, ώστε να ενισχύσει φυσικά την ικανότητα σύλληψης;

Υπογονιμότητα και αίτια

   Το ποσοστό ανικανότητας σύλληψης τις τελευταίες δεκαετίες έχει αυξηθεί σημαντικά. Τα αίτια υπογονιμότητας ποικίλουν ανάμεσα στις γυναίκες και στους άνδρες και χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης.

   Όσον αφορά τις γυναίκες, το πιο κοινό αίτιο είναι η ηλικία, καθώς όσο μια γυναίκα μεγαλώνει η ικανότητα σύλληψης σταδιακά μειώνεται. Ως καλύτερη αναπαραγωγική ηλικία θεωρούνται τα 20-25 έτη. Παθολογικές καταστάσεις όπως είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η ενδομητρίωση ή οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις πιθανότητες σύλληψης.

   Όσον αφορά τους άνδρες, το πρόβλημα της υπογονιμότητας εντοπίζεται στη μειωμένη κινητικότητα και παραγωγή σπερματοζωάριων. Το οξειδωτικό stress, οι ελεύθερες ρίζες καθώς διάφορα φάρμακα, βλάπτουν την ποιότητα του σπέρματος και επηρεάζουν την ικανότητα σύλληψης.

Θρεπτικά συστατικά και γονιμότητα

Μυοϊνοσιτόλη

Βελτιώνει τη λειτουργία των ωοθηκών, συμβάλει στην καλή και σωστή ωορρηξία ενώ βοηθά στη μείωση παραγωγής ανδρογόνων (υπερανδρογονισμό). Επιπλέον, βοηθάει σημαντικά σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν προβλήματα ωορρηξίας, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και διαταραχή του μεταβολισμού.

Εκχύλισμα πεύκης

Βοηθά στην ενδογενή αύξηση της αργινίνης και στην αυξημένη παροχή NO στα αναπαραγωγικά όργανα, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της στυτική δυσλειτουργίας ενώ διαθέτει και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση βελτιώνοντας έτσι έμμεσα την ποιότητα του σπέρματος.

Αργινίνη

Βελτιώνει την αιματική ροή στα αναπαραγωγικά όργανα (αύξηση του νιτρικού οξειδίου ΝΟ) ενώ αυξάνει και τις εκκρίσεις του ενδομητρίου δημιουργώντας ένα πιο φιλόξενο περιβάλλον για την εμφύτευση του ζυγωτού (σύνδεση ωαρίου και σπερματοζωάριου). Στους άνδρες βοηθάει στην καλή στύση, βοηθώντας σημαντικά σε περιπτώσεις ανδρικής υπογονιμότητας λόγω στυτικής δυσλειτουργίας, ενώ αποτελεί κύριο στοιχείο των σπερματικών υγρών.

L – Καρνιτίνη

Αποτελεί ένα αμινοξύ το οποίο συμμετέχει στην αναπαραγωγή ικανότητα των ανδρών. Κύριο στοιχείο των σπερματικών υγρών, βοηθάει στην αυξημένη παραγωγή και κινητικότητα των σπερματοζωάριων, βελτιώνοντας τις πιθανότητες σύλληψης.

Βιταμίνη Ε

Αποτελεί μια αντιοξειδωτική βιταμίνη η οποία έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, βελτιώνοντας την άμυνα του οργανισμού απέναντι στο οξειδωτικό stress. Η βιταμίνη Ε ονομάζεται αλλιώς και τοκοφερόλη, δηλαδή «φέρει τον τόκο», καθώς έλλειψη της συνδέεται με υπογονιμότητα. Επιπλέον βοηθά στη κινητικότητα του σπέρματος και την ικανότητα σύνδεσης του σπερματοζωάριου με το ωάριο.

Συνένζυμο Q10

Σύμφωνα με μελέτες φαίνεται πως βοηθά στην αύξηση παραγωγής και στην κινητικότητα σπέρματος, αυξάνοντας τις πιθανότητες σύλληψης. Επιπλέον αποτελεί από τις πιο ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, βοηθώντας στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού stress και μειώνοντας τις βλάβες που προκαλούν οξειδωτικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες που έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή κακής ποιότητας σπέρμα. Δρα συνεργιστικά και με άλλες αντιοξειδωτικές ενώσεις όπως βιταμίνη C και Ε, σελήνιο και γλουταθειόνη.

Φυλλικό οξύ

Δρά συνεργιστικά με τον ψευδάργυρο στην σπερματογένεση και βοηθούν στην αύξηση του αριθμού των σπερματοζωάριων στους άνδρες καθώς και στην πυκνότητά τους στο σπερματικό υγρό. Επιπλέον διαδραματίζει καίριο ρόλο στην γονιμοποίηση στις γυναίκες. Έλλειψη φυλλικού οξέος οδηγεί σε πρόβλημα κύησης μετά τη σύλληψη, καθώς προκαλεί βλάβες στην ανάπτυξη του νευρικού σωλήνα του εμβρύου.

Βιταμίνη C

Ισχυρή αντιοξειδωτική ένωση, βοηθά στην αύξηση των εκκρίσεων βλέννας στη μήτρα, βοηθώντας έτσι την επιβίωση και εμφύτευση του ζυγωτού στον τράχηλο της μήτρας.

Βότανα

Eκχύλισμα βοτάνων όπως Black Cohosh, Agnus Castus, Dong Quai και Astragalus βοηθούν στην υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος των γυναικών, εξομαλύνοντας και ρυθμίζοντας τον κύκλο της περιόδου. Παρουσιάζουν συνεργιστική δράση και συμβάλλουν στην αύξηση της ροής αίματος στα αναπαραγωγικά όργανα, ενώ παράλληλα έχουν ορμονορυθμιστική δράση και βοηθούν στην ωορρηξία.

   Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη γκάμα συμπληρωμάτων για τη γονιμότητα ανδρών και γυναικών.