Γυναικεία τριχόπτωση, 8+1 λόγοι που την προκαλούν

0 Comment

hair

Το φθινόπωρο μπήκε και μαζί του ξεκίνησε και η εποχιακή τριχόπτωση. Μακριά κοντά, βαμμένα ή φυσικά, τα υγιή, λαμπερά και δυνατά μαλλιά αποτελούν ένα από τα βασικότερα στοιχεία ομορφιάς μιας γυναίκας. Που ευθύνεται λοιπόν η γυναικεία τριχόπτωση;

   Εάν και πολλοί πιστεύουν πως η τριχόπτωση αποτελεί ένα κατ’ εξοχήν ανδρικό πρόβλημα, τα πράγματα μάλλον δεν είναι έτσι. Η γυναικεία τριχόπτωση είναι εξίσου συχνή με την αντρική, με τη διαφορά ότι συνήθως εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο.

  Οι λόγοι της τριχόπτωσης δεν είναι συγκεκριμένοι. Φάρμακα, παθολογικές καταστάσεις, άγχος, τρόπος ζωής ακόμη και η διατροφή διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών. Ας δούμε λοιπόν τους πιο κοινούς λόγους που τα μαλλιά αδυνατίζουν και πέφτουν.

Φυσιολογικός κύκλος της τρίχας

Καθημερινά υπάρχει μια φυσιολογική τριχόπτωση η οποία δεν θα πρέπει να μας θορυβεί. Καθημερινά υπάρχει μια απώλεια 50-100 τριχών, οι οποίες και αναγεννώνται. Το φθινόπωρο παρατηρείται μια φυσιολογική αύξηση της τριχόπτωσης η οποία είναι εποχιακή.

Προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα

Τόσο ο υπερθυρεοειδισμός όσο και ο υποθυρεοειδισμός αποτελούν καταστάσεις που διαταράσσουν το ορμονικό προφίλ του οργανισμού προκαλώντας αλλαγή ακόμη και στον κύκλο παραγωγής τριχών. Ωστόσο εφόσον η θυρεοειδής τεθεί υπό έλεγχο, το πρόβλημα υποχωρεί και επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα.

Άγχος

Υψηλά επίπεδα άγχους συναισθηματικού και οργανικού μπορεί να προκαλέσουν έντονη τριχόπτωση.Η τριχόπτωση υποχωρεί όταν ηρεμήσουμ ψυχολογικά και τα επίπεδα των ορμονών του stress στον οργανισμό μειωθούν στα φυσιολογικά επίπεδα.

Γυναικεία ανδρογεννετική αλωπεκία

Αποτελεί 10% των περιπτώσεων τριχόπτωσης πριν την εμμηνόπαυση. Χαρακτηρίζεται από αραίωση του τριχωτού στην κορυφή των μαλλιών ή ως διάχυτη αραίωση σε όλο το τριχωτό της κεφαλής. Συνήθως επιδεινώνεται μετά την εμμηνόπαυση όπου σταματάει η προστατευτική δράση των οιστρογόνων και συμβαίνει σε γυναίκες με γενετική προδιάθεση.

Γυροειδή αλωπεκία – τριχοφάγος

Αποτελεί έναν μύκητα ο οποίος όταν προσβάλλει το τριχωτό της κεφαλής καθώς τρέφεται από νεκρά κύτταρα του δέρματος και των τριχών. Προκαλεί τριχόπτωση, κοκκινίλα και φαγούρα. Οι τρίχες πέφτουν συνήθως δημιουργώντας κυκλικές περιοχές τριχόπτωσης και η θεραπεία προϋποθέτει αντιμυκητιασική αγωγή.

Εγκυμοσύνη

Ένα από τα χαρακτηριστικά της εγκυμοσύνης αποτελεί η αύξηση της τριχόπτωσης. Ο λόγος είναι τα αυξημένα επίπεδα ορμονών. Μετά τον τοκετό η τριχοφυΐα επανέρχεται στο φυσιολογικό.

Αυστηρές και απότομες δίαιτες

Μπορεί να χάνεται γρήγορα βάρος αλλά το κόστος είναι τα μαλλιά να γίνουν αδύναμα και να παρατηρηθεί αυξημένη τριχόπτωση. Ο λόγος είναι ότι οι γρήγορες κι αυστηρές δίαιτες στερούν θρεπτικά συστατικά από τον οργανισμό, όπως ιχνοστοιχεία και πρωτεΐνες. Η επαναφορά σε ένα φυσιολογικό και υγιεινό τρόπο διατροφής, θα επαναφέρει και την παραγωγής τριχωτού σε φυσιολογικά επίπεδα.

Πολύ σφιχτά χτενίσματα

Εάν και όμορφα πολλές φορές τα σφιχτά μαλλιά και χτενίσματα, ερεθίζουν το δέρμα της κεφαλής προκαλώντας αδυναμία και αραίωση των μαλλιών. Η μόνιμη χρήση από ρολά μαλλιών, κοκαλάκια ή πολύ σφιχτά χτενίσματα, μπορεί να οδηγήσει σταδιακά και σε μόνιμη τριχόπτωση. Αφήστε ελεύθερα τα μαλλιά σας να μεγαλώσουν φυσικά.

Αντικαρκινικές θεραπείες

Η θεραπεία του καρκίνου πολλές φορές επιβάλλει χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Παρά τη θεραπεία που παρέχουν πολλές φορές και ανάλογα το σχήμα που ακολουθείται, έχουν ως κακή συνέπεια την απώλεια τριχωτού απ’ όλα τα σημεία του σώματος, η οποία μπορεί να είναι και ολική. Μετά τη διακοπή της εκάστοτε θεραπείας και εφόσον ανακάμψει ο οργανισμός, τα μαλλιά ξεκινούν ξανά να μεγαλώνουν.

   Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλίας σε συμπληρώματα διατροφής και ειδικά σαμπουάν και λοσιόν για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο