6+1 Βήματα για δυνατό ανοσοποιητικό

0 Comment

anosopoitiko_infographic

 

Μπορεί η Άνοιξη να μην φημίζεται για κρυολογήματα, αλλά οι ιώσεις μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους όλο το χρόνο.

Ένα δυνατό ανοσοποιητικό καθορίζεται από πολλές παραμέτρους. Λίγο ο τρόπος που ζούμε, λίγο η διατροφή, βάζουν το λιθαράκι τους και μας θωρακίζουν απέναντι σε παθογόνους μικροοργανισμούς. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να αποκτήσουμε μια δυνατή ασπίδα προστασίας ενάντια στα μικρόβια;

 

Φροντίστε το έντερό σας

Ένα ακέραιο και δυνατό έντερο είναι το άλφα και το ωμέγα για ένα δυνατό ανοσοποιητικό. Η διαταραχή της εντερικής χλωρίδας έχει πλέον αποδεδειγμένα συνδεθεί με την εμφάνιση λοιμώξεων αλλά και χρόνιων παθήσεων. Ο λόγος είναι ότι τα καλά βακτήρια του εντέρου μάχονται τους παθογόνους μικροοργανισμούς αλλά παράγουν και ουσίες που ενισχύουν την άμυνα των κυττάρων του σώματος. Η λήψη προβιοτικών σε συνδυασμό με πρεβιοτικά, τόσο μέσω της διατροφής ή και μέσω συμπληρωμάτων, είναι απαραίτητη για να ενισχύσει και να αποκαταστήσει την υγεία του εντέρου θωρακίζοντας το σώμα από μέσα προς τα έξω.

 

Κοιμηθείτε όσο πρέπει και όχι όσο χρειάζεστε

Έχουμε μάθει να κοιμόμαστε λίγο, ώστε να ισορροπούμε τον απαιτητικό ρυθμό ζωής που έχουμε. Όπως όμως έχουν δείξει πολλές μελέτες, ο λίγος ύπνος μας καθιστά πολύ πιο ευάλωτους απέναντι σε ιώσεις και μικρόβια, σε σχέση με όσους κοιμούνται πολλές ώρες μέσα στην ημέρα. Μην ξεχνάτε πως, σύμφωνα με τις συστάσεις, ένας μέσος ενήλικας πρέπει να κοιμάται 7-8 ώρες ημερησίως. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η ποσότητα, αλλά και η ποιότητα του ύπνου που έχει σημασία. Προτιμήστε ένα ήσυχο μέρος, χωρίς έντονο φως ώστε να είστε ήρεμοι και κατά τη διάρκεια του ύπνου.

 

Καταπολεμήστε το άγχος

Τελικά, το άγχος κάνει παντού κακό, ακόμη και στο ανοσοποιητικό. Το αυξημένο σωματικό άγχος έχει ως αποτέλεσμα την έκκριση ορμονών (κορτιζόλη και νοραδρεναλίνη) που προάγουν τη φλεγμονή και συνδέονται με την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να ανταποκρίνεται γρήγορα και αποτελεσματικά ενάντια σε παθογόνους μικροοργανισμούς.

 

Βγείτε στον ήλιο

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν όλο και περισσότερες μελέτες που συνδέουν τα μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D με χρόνιες ή αυτοάνοσες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η καρδιαγγειακή νόσος, ο καρκίνος, ακόμη και η κατάθλιψη. Το μεγαλύτερο ποσοστό βιταμίνης D, παράγεται στο δέρμα, μετά από έκθεση μας στο ήλιο και συγκεκριμένα έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (φωτοσύνθεση). Δεν τυχαίο που ορισμένες παθήσεις εμφανίζουν μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης σε περιοχές όπου υπάρχει μειωμένη ηλιοφάνεια. Εκτός αυτού, ο ήλιος κάνει καλό και στη διάθεση.

 

Να τρώτε σωστά και απ’ όλα

Φυσικά όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν πως η διατροφή μας είναι πλήρης και δεν υπάρχει έλλειψη σε κανένα θρεπτικό συστατικό. Καμία ομάδα τροφίμων δεν είναι υποδεέστερη της άλλης και καθημερινά θα πρέπει να εξασφαλίζουμε ότι λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Υιοθετήστε το Μεσογειακό πρότυπο διατροφής, εντάξτε τα ολικής άλεσης δημητριακά στη ζωή σας, αυξήστε τη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών και αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Ορισμένες ουσίες και βότανα έχουν την ιδιότητα να ενισχύουν το ανοσοποιητικό, συνεπώς σε απαιτητικές περιόδους μπορείτε να κάνετε λήψη κάποιου συμπληρώματος (π.χ. Βιταμίνη C και εχινάκεια), ώστε να δώσετε ένα boost στον οργανισμό σας. Μην ξεχνάτε το νερό!

 

Καιρός για άσκηση

“Νους υγιής, εν σώματι υγιεί”, λέγανε οι αρχαίοι και όχι τυχαία. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ένα δυνατό σώμα, συνδέεται άρρητα με την άσκηση. Τα άτομα που αθλούνται ή ασκούνται συστηματικά, αρρωσταίνουν σημαντικά λιγότερο από τους υπόλοιπους και ο λόγος είναι ότι μέσω της άσκησης, “ενεργοποιείται” κατά κάποιο τρόπο το ανοσοποιητικό και αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά του παθογόνους μικροοργανισμούς. Εκτός αυτού, ενισχύει τη λειτουργία και δύναμη της καρδιάς, προστατεύοντας από καρδιαγγειακή νόσο.

 

Θηλάστε το μωράκι σας

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Το πόσο δυνατό ανοσοποιητικό θα έχουμε καθώς και ο κίνδυνος εμφάνισης χρόνιων παθήσεων στην ενήλικη ζωή, καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το εάν ένα μωρό έχει θηλάσει, όσο ήταν βρέφος. Ο λόγος είναι ότι με τον θηλασμό, μεταφέρονται στο μωρό αντισώματα και έτσι εξασφαλίζεται η πρώτη του άμυνα του μωρού, μέχρι να δημιουργηθεί η δική του.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο