DHEA για την εμμηνόπαυση και όχι μόνο!

0 Comment

   H DHEA αποτελεί ένα ορμονικό συμπλήρωμα με διϋδροεπιανδροστερόνη, μια ουσία που παράγεται από τον οργανισμό και φαίνεται να επηρεάζει πολλές βασικές λειτουργίες του οργανισμού.

Τι είναι το DHEA

   Η διϋδροεπιανδροστερόνη αποτελεί μια ορμόνη η οποία παράγεται από τα επινεφρίδια και τον εγκέφαλο. Η παραγωγή της είναι σταθερή έως τα 30 έτη, όπου και σταδιακά ξεκινά η μείωση των επιπέδων της. Σύμφωνα με μελέτες σε γηραιά άτομα, ηλικίας 70-80 έτη, τα επίπεδα της DHEA είναι μόλις 10-20% των αντίστοιχων επιπέδων των νέων, ενώ τα επίπεδα φαίνεται να μειώνονται πιο γρήγορα στις γυναίκες, σε σχέση με τους άνδρες.

   Μειωμένα επίπεδα παρατηρούνται σε άτομα με ορμονικές διαταραχές, με HIV, AIDS ή νόσο Alzheimer, με φλεγμονές, οστεοπόρωση, καρδιαγγειακή νόσο, κατάθλιψη κ.α.. Φάρμακα όπως κορτικοστεροειδή, αντισυλληπτικά χάπια καθώς και διάφορα ψυχιατρικά φάρμακα, φαίνεται πως επιδρούν αρνητικά στα επίπεδα της ορμόνης, μειώνοντάς τα.

   Τα συμπληρώματα διατροφής περιέχουν DHEA το οποίο παράγεται τεχνητά από τη διοσγενίνη, μια φυτική στερόλη που προέρχεται από το φυτό Mexican wild yams (Dioscorea villosa).

Ιδιότητες – Δράσεις

 H DHEA, ως ορμόνη, έχει πολλές ιδιότητες. Η πιο κύρια να είναι η αύξηση παραγωγής φυλετικών ορμονών, καθώς το ίδιο μετατρέπεται στο σώμα είτε σε ανδρογόνα ή σε οιστρογόνα. Λόγω του ότι μπορεί και οδηγεί σε αύξηση της τεστοστερόνης του οργανισμού, πολλές φορές έγινε λόγος για τη χρησιμότητα του σε άτομα που ασχολούνται με το body building. Ωστόσο, πολλές μελέτες έδειξαν πως επιδρά σημαντικά και σε πολλά άλλα συστήματα του οργανισμού, με αποτέλεσμα να τίθεται το ερώτημα κατά πόσο η συμπληρωματική λήψη DHEA συμβάλλει στην αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών.

Οστική πυκνότητα

   Το γήρας καθώς και ορισμένες αυτοάνοσες παθήσεις μειώνουν σημαντικά την οστική πυκνότητα, με αποτέλεσμα τα οστά να γίνονται σταδιακά εύθραυστα και επιρρεπή σε κακώσεις και κατάγματα. Υπάρχουν πολλές μελέτες που υποστηρίζουν πως τα υψηλά επίπεδα DHEA σχετίζονται με υψηλότερη οστική πυκνότητα, ειδικά σε γυναίκες στην περίοδο και μετά την εμμηνόπαυση.

Απωλεία βάρους και μεταβολικό σύνδρομο

   Το DHEA φαίνεται πως έχει θέση και στην απώλεια βάρους. Σύμφωνα με μελέτες η συμπληρωματική χορήγηση DHEA βοήθησε στην αύξηση του μεταβολισμού, επιδρώντας στη θερμογένεση του οργανισμού, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τις καύσεις στο σώμα και διευκολύνοντας την απώλεια βάρους. Επιπλέον φαίνεται πως μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη που παρουσιάζουν τα παχύσαρκα άτομα, ενώ συμβάλει και στη μείωση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς (μεταβολικό σύνδρομο) . Ωστόσο τα αποτελέσματα, προέρχονται από προκαταρκτικές μελέτες, με αποτέλεσμα να χρειάζονται επιπλέον δεδομένα για να αποδειχθεί το πιθανό όφελος της λήψης του για απώλεια βάρους.

Εμμηνόπαυση

   Συμπληρωματική χορήγηση DHEA γίνεται συνήθως σε γυναίκες που βρίσκονται στην περίοδο της εμμηνόπαυσης, καθώς φαίνεται πως ανακουφίζει από τα συνήθη συμπτώματα όπως είναι η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, η ατονία του δέρματος, οι εξάψεις καθώς και η κολπική ξηρότητα. Το πλεονέκτημα της λήψης DHEA έγκειται στο γεγονός ότι δεν έχει τις ανεπιθύμητες ενέργειες που παρουσιάζουν συνήθως οι θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης. Σε κάθε περίπτωση, επειδή το DHEA στο σώμα μπορεί να μετατραπεί σε οιστρογόνα, καλό θα ήτα να να αποφεύγεται η λήψη του από άτομα με ιστορικό καρκίνου ή αυξημένη προδιάθεση.

Σεξουαλική δυσλειτουργία

   Η λήψη διϋδροεπιανδροστερόνης φαίνεται πως επιδρά θετικά στη σεξουαλική υγεία και λίμπιντο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αναφορές, η συμπληρωματική χορήγηση DHEA βοηθάει στη βελτίωση της σεξουαλικής διάθεσης και εμπειρίας, ειδικά σε γυναίκες στην περίοδο της εμμηνόπαυσης και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Αντίστοιχα για τους άνδρες, μειωμένα επίπεδα DHEA φαίνεται πως σχετίζονται με μειωμένη ικανότητα στύσης.

Συνιστώμενη δόση & μορφές

   Η παραγωγή DHEA προέρχεται από συνήθης ημερήσια δόση κυμαίνεται στα 20-200 mg DHEA, για διάστημα έως και 2 έτη. Καθώς η φυσιολογική παραγωγή DHEA από το σώμα, γίνεται τις πρωϊνές ώρες, καλό θα ήταν η λήψη συμπληρώματος να γίνεται τις πρωϊνές ώρες παρουσία γεύματος, για να μιμείται το φυσιολογικό ρυθμό παραγωγής.

   Στο εμπόριο διατίθεται σε διάφορες μορφές όπως κάψουλες ή ταμπλέτες είτε ως μονοσυστατικό ή σε φόρμουλες. Πολλές εταιρείες έχουν το μεταβολίτη – στεροειδές παράγωγο DHEA 7 Keto, το οποίο διατηρεί τις δράσεις της ορμόνης, ωστόσο δεν μετατρέπεται άμεσα σε τεστοστερόνη ή οιστρογόνα, με αποτέλεσμα να είναι προτιμότερη η λήψη του.

Αντενδείξεις – Αλληλεπιδράσεις

   Η λήψη DHEA αντενδείκνυται σε άτομα με ιστορικό καρκίνου ή με παθήσεις που σχετίζονται με ορμόνες, όπως οι πολυκυστικές ωοθήκες.
Άτομα με ηπατική νόσο ή άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα, κορτικοστεροειδή, υποβάλλονται σε θεραπεία ορμονική υποκατάστασης, έχουν διαβήτη και είναι υπό-θεραπεία με ινσουλίνη ή άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα δεν πρέπει να λαμβάνουν DHEA.

  Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα διατροφής με DHEA.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο