5 Συνήθειες για Γερή Καρδιά!

0 Comment

middle

Η καρδιά μας είναι ίσως το πιο σημαντικό όργανο πάνω μας! Χωρίς αυτή να χτυπάει δυνατά το μέλλον μας είναι αβέβαιο. Κι όμως, ενώ ξέρουμε πόσο σημαντική είναι, συχνά δεν της δίνουμε την πρέπουσα σημασία. Αφήνουμε τις υγιεινές συνήθειες για την επόμενη εβδομάδα, την επίσκεψη στο γιατρό για τον επόμενο μήνα και την ψυχολογία μας σε ένα καλύτερο αύριο!

Τι μπορούμε να κάνουμε για να την βοηθήσουμε; Ποιες είναι αυτές οι συνήθειες που μπορούν να δυναμώσουν την καρδιά μας; Ξεκινήστε σήμερα και δείτε τη ζωή σας να αλλάζει καθημερινά!

Διατροφή

Αν σκεφτεί κανείς ότι η Μεσογειακή Διατροφή είναι το πρότυπο διατροφής για μια υγιή καρδιά, ίσως να μην είμαστε και τόσο μακριά από τον ιδανικό στόχο. Αρκεί να θυμηθούμε τι τρώγαν οι παππούδες μας και να παραδειγματιστούμε από τα φαγητά που είχαν στο τραπέζι τους

Καταρχάς ας ξεκινήσουμε από το σπιτικό φαγητό! Αν κάτι έχει δεχθεί πλήγμα στις μέρες μας είναι η καλή συνήθεια του καθημερινού σπιτικού φαγητού. Η εύκολη λύση του έτοιμου φαγητού για πολλούς έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο, με αποτέλεσμα την αυξημένη κατανάλωση λίπους και τη συσσώρευση αυτού στις αρτηρίες μας.

Ας ξαναρχίσουμε λοιπόν από τα βασικά! Ας θυμηθούμε τα όσπρια, τα λαδερά, το μαύρο ψωμί – όπως το έλεγαν παλιά – και φυσικά τα φρούτα και τα λαχανικά! Μπορούμε να μειώσουμε το κόκκινο κρέας και τα αλλαντικά και να τα αντικαταστήσουμε με φρέσκα ψάρια και κοτόπουλο! Και φυσικά ας μην ξεχνάμε το ελαιόλαδο, τον κυριότερο σύμμαχό μας για γερή καρδιά. Όλα αυτά τα κάναμε παλιά, θα τα κάνουμε και τώρα ξανά! Είμαστε μόνο μια απόφαση μακριά!

Άσκηση

Μπορεί να κάνουμε πως δεν ακούμε μόλις κάποιος μας αναφέρει τη λέξη “άσκηση”, να αναβάλλουμε αυτή τη σωτήρια συνήθεια για όταν θα ανοίξει ο καιρός ή να την στριμώχνουμε για λίγο μέσα στα Σαββατοκύριακά μας, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο οργανισμός μας έχει ανάγκη καθημερινά από άσκηση.

Αν σκεφτούμε ότι καθημερινά έχουμε στη διάθεσή μας 24 ώρες, ίσως να μας φανεί πιο εύκολο να αφιερώσουμε μισή ή και μια ώρα για άσκηση. Με την άσκηση το αίμα μας κυκλοφορεί καλύτερα, τα κύτταρά μας οξυγονώνονται πιο αποτελεσματικά, τα πνευμόνια και η καρδιά μας δυναμώνουν! Έτσι, ο οργανισμός ρυθμίζει καλύτερα την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο και φυσικά το βάρος μας.

Ελέγξτε το άγχος

Μπορεί κάτι τέτοιο να φαντάζει δύσκολο για πολλούς και να μην μπορούν να ελέγξουν τις διάφορες αγχωτικές καταστάσεις στη ζωή τους, όμως μέχρι ένα σημείο μπορούμε εμείς να αποφασίσουμε τι θα αφήσουμε να μας επηρεάσει και τι όχι.

Μπορεί να νομίζουμε ότι το άγχος έχει αντίκτυπο μόνο στην ψυχολογία μας, αλλά η αλήθεια είναι ότι κάνει κακό στην καρδιά μας. Όταν αγχωνόμαστε εκκρίνεται σε βαθμό μεγαλύτερου του φυσιολογικού κορτιζόλη, γνωστή και ως “ορμόνη του stress”. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση και αύξηση του σακχάρου στο αίμα, ενώ πλέον πολλές έρευνες τη συνδέουν με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.  Προσπαθήστε λοιπόν να ελέγξετε το stress που μπορεί να σας καταβάλλει και να συνειδητοποιήσετε τις πραγματικές σας προτεραιότητες στη ζωή.

Κόψτε το κάπνισμα

Όλοι ξέρουμε ότι κάνει κακό, όμως τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα όταν καπνίζουμε και τι επίπτωση έχει αυτό στην καρδιά μας; Το κάπνισμα φαίνεται να προκαλεί στένωση των αρτηριών και να αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης, με αποτέλεσμα η καρδιά να μην τροφοδοτείται σωστά με αίμα. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση ή ακόμα και σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο(1)!

Κάντε τις σωστές εξετάσεις

Μπορεί να νιώθουμε και να είμαστε καλά, όμως πόσο πραγματικά γνωρίζουμε τι συμβαίνει μέσα μας; Οι σωστές εξετάσεις μπορούν να μας δείξουν αν η χοληστερίνη, η πίεση και το σάκχαρό μας είναι στα φυσιολογικά επίπεδα ή όχι και οι ειδικοί να μας βοηθήσουν στην προσπάθειά μας να ρυθμίσουμε αυτούς τους δείκτες.

Ο τακτικός έλεγχος της υγείας μας είναι πολύ σημαντικό βήμα ώστε να προλάβουμε κάποια καρδιαγγειακή νόσο. Εάν μάλιστα έχουμε και κάποια κληρονομική προδιάθεση θα πρέπει να είμαστε προϊδεασμένοι και να μην αμελούμε τους τακτικούς ελέγχους.

Ας φροντίσουμε λοιπόν τη μια και μοναδική καρδιά μας! Οι καλές συνήθειες στην καθημερινότητά μας θα φέρουν σύντομα καρπούς, αρκεί μόνο να αντιληφθούμε ότι πολλά πράγματα περνούν από το χέρι μας και έχουμε τη δύναμη να τα αλλάξουμε!

Βρείτε στο Vita4you μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα για υγιή καρδιά και κυκλοφορικό!

Πηγές

1.https://www.heartfoundation.org.au/images/uploads/programs/V1_Greek_HF_Smoking_A4_Web.pdf

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο