5 Αιθέρια Έλαια για Κουνούπια!

0 Comment

essential oils

Καλοκαιρινά βράδια, ανοιχτοί χώροι και συναναστροφή με πολύ κόσμο αλλά και με πολλά κουνούπια! Το καλοκαίρι οι έξοδοί μας αυξάνονται, και νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να κάτσουμε στιγμή μέσα στο σπίτι. Ακόμα όμως κι αν είμαστε κουρασμένοι από τη δουλειά και δεν πάμε κάπου, σίγουρα θα προτιμήσουμε να κάτσουμε στη βεράντα μας ή να χουμε διάπλατα ανοιχτά τα παράθυρα ώστε να νιώθουμε το καλοκαιρινό αεράκι. 

Όλα αυτά όμως που σίγουρα ακούγονται ιδανικά και χαλαρωτικά, μπορούν να διαταραχθούν από τα ενοχλητικά κουνούπια! Πολλές φορές ακόμα και ένα τόσο δα κουνουπάκι μπορεί να μας χαλάσει τη βραδιά ή ακόμα χειρότερα τον ύπνο! Πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτά και ποια αιθέρια έλαια θα μας βοηθήσουν σε αυτό;

Citronella

Η σιτρονέλα είναι ίσως η πρώτη φυτική ουσία που μας έρχεται στο μυαλό όταν ψάχνουμε τρόπους να απομακρύνουμε τα κουνούπια από κοντά μας. Δεν είναι τυχαίο που πλέον πολλά καλοκαιρινά κεριά ή εντομοαπωθητικά την περιέχουν ως βασική ουσία. 

Μπορείτε λοιπόν να εξοπλιστείτε με αιθέριο έλαιο citronella και είτε να βαλετε 1-2 σταγόνες στα ρεσώ κεράκια σας είτε να διαλύσετε αρκετές σταγόνες σε αμυγδαλέλαιο και να αποκτήσετε τη δική σας αντικουνουπική λοσιόν. 

Λεβάντα

Από τα πιο αγαπητά αιθέρια έλαια, η λεβάντα εκτός από τις χαλαρωτικές τις ιδιότητες για το σώμα και το πνεύμα, μπορεί να μας προσφέρει και ήρεμες βραδιές χωρίς κουνούπια και έντομα. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που φυτεύουν λεβάντα στα παρτέρια τους ή στους κήπους τους, καθώς η μυρωδιά της απωθεί τα διάφορα έντομα και ζωύφια. 

Extra tip: Το αιθέριο έλαιο αποτελεί πολύ καλή και άμεση αντιμετώπιση στα διάφορα τσιμπήματα. Μπορείτε να το εφαρμόσετε απευθείας πάνω στο τσίμπημα με μια μπατονέτα, καθώς έχει αναπλαστικές και ηρεμιστικές ιδιότητες. Όμως, προσοχή! Μην επεκταθείτε πέραν του τσιμπήματος, καθώς τα αιθέρια έλαια πρέπει να διαλύονται σε κάποιο έλαιο πριν εφαρμοστούν στο δέρμα, διαφορετικά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό. 

Θυμάρι

Θα εκπλαγείτε αν μάθετε πόσο αποτελεσματικό είναι το θυμάρι στη μάχη μας με τα κουνούπια! Σε έρευνα του 2005 μελετήθηκαν 5 συστατικά στο αιθέριο έλαιο θυμαριού ως προς την αποτελεσματικότητά τους στο να απωθούν τα κουνούπια (1). Βρέθηκε ότι και τα πέντε είχαν ίση ή σε κάποιες περιπτώσεις (άλφα-τερπινένιο και καρβακρόλη) μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και διάρκεια από το DEET (κοινή φόρμουλα εμπορίου).

Γεράνι

Το γεράνι, σύμβολο της θηλυκότητας και φυτό της θεάς Αφροδίτης, εκτός από το υπέροχο και αισθησιακό του άρωμα έρχεται να συμμαχήσει μαζί μας ενάντια στα κουνούπια. Οι εντομοαπωθητικές του ιδιότητες, το καθιστούν ιδανική επιλογή για το καλοκαίρι, καθώς το άρωμά του μας επιτρέπει να φτιάξουμε ένα έλαιο σώματος που ναι μεν θα κρατάει μακριά τα κουνούπια, αλλά ταυτόχρονα θα μας βοηθά να αποπνέουμε έναν αέρα αισθησιασμού!

Ευκάλυπτος

Αν και οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει τον ευκάλυπτο με τον χειμώνα, τη διευκόλυνση της αναπνοής και τις εποχικές αλλεργίες, η αλήθεια όμως είναι ότι ο ευκάλυπτος συνεχίζει να είναι χρήσιμος και το καλοκαίρι! Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου και ειδικά ο ευκάλυπτος ο κιτρώδης (Lemon Eucalyptus) έχει ιδιαίτερη μυρωδιά που καταφέρνει να κρατά τα κουνούπια και άλλα έντομα μακριά μας!

Πώς να χρησιμοποιήσω τα αιθέρια έλαια;

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να επωφεληθεί κανείς από τα αιθέρια έλαια και τις ιδιότητές τους:

  • Αναμίξτε μερικές σταγόνες (10-20) από τα παραπάνω μαζί με νερό (~1ΟΟ ml) σε ένα μπουκαλάκι με σπρέι και φτιάξτε το δικό σας εντομοαπωθητικό χώρου.
  • Μπορείτε να συνδυάσετε μερικά από τα αιθέρια έλαια που αναφέραμε ή να επιλέξετε το αγαπημένο σας και να διαλύσετε μερικές σταγόνες του σε έλαιο βάσης π.χ. jojoba ή αμυγδαλέλαιο και να φτιάξετε το δικό σας καλοκαιρινό λάδι σώματος! Για τα παιδιά μειώστε τη δόση κατά το ήμισυ. 
  • Μη φοβηθείτε να μείνετε σπίτι με αναμμένα κεράκια στο μπαλκόνι σας και να απολαύσετε το καλοκαιρινό αεράκι. Απλά, βάλτε σε κάθε ένα από αυτά 1-2 σταγόνες από κάποιο εντομοαπωθητικό αιθέριο έλαιο και απολαύστε τις καλοκαιρινές ανέμελες νύχτες!

Στο Vita4you.gr θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε αιθέρια έλαια!

Πηγές

1.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15825766

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο