5+1 συμβουλές φροντίδας της ευαίσθητης περιοχής!

0 Comment

Intimate Care

Η υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής της γυναίκας είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα καθώς μπορεί να αποτρέψει τις κολπίτιδες και τους ερεθισμούς. Υπάρχουν έξι σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμόσαστε για να ελαχιστοποιήσετε τα προβλήματα που μπορούν να εμφανιστούν.

Πλένετε καθημερινά την περιοχή αλλά μην κάνετε κολπικά ντους

O κόλπος διαθέτει από μόνος του ένα σύστημα αυτοκαθαρισμού, έχει δηλαδή τη δική του άμυνα απέναντι στα παθογόνα. Εκεί συνυπάρχουν σε αρμονία πολλών ειδών βακτήρια και τα προβλήματα δημιουργούνται όταν διαταράσσεται η ισορροπία τους. Ο κόλπος έχει μία φυσική προστατευτική στιβάδα που λειτουργεί ως μηχανισμός άμυνας έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών. Αυτή η προστατευτική στιβάδα είναι όξινη, που σημαίνει ότι το pH του κόλπου κυμαίνεται μεταξύ 3,8 έως 4,5. Το πλύσιμο του κόλπου εξαλείφει μερικά από τα υγιή βακτήρια, τα οποία αλλάζουν το pH και αυξάνουν την ευαισθησία στις λοιμώξεις.

Και ενώ ο κόλπος δεν χρειάζεται ντους, η καλή περινεϊκή υγιεινή είναι απαραίτητη. Σημειώστε ότι μερικές φορές οι όροι «αιδοίο» και «κόλπος» χρησιμοποιούνται ως συνώνυμα αλλά δεν είναι. Το αιδοίο είναι το εξωτερικό τμήμα των γυναικείων γεννητικών οργάνων ενώ ο κόλπος είναι το κανάλι της γέννησης και συνδέεται με τον τράχηλο και μέσω αυτού με τη μήτρα.

Πλένετε την εξωτερική περιοχή τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και φροντίστε να χρησιμοποιείτε προϊόντα χωρίς άρωμα. Υπάρχουν προϊόντα στην αγορά που αφαιρούν τον υπερβολικό ιδρώτα χωρίς να επηρεάζουν το φυσικό pH του κόλπου. Έχουν επίσης ενυδατικό αποτέλεσμα που είναι ιδανικό για την ευαίσθητη περιοχή. Μετά τον καθαρισμό, σκουπίζετε πολύ καλά την περιοχή γιατί η υγρασία μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη μικροβίων.

Μην χρησιμοποιείτε αρωματικά μαντηλάκια και κολπικά αποσμητικά

Τα αρωματικά προϊόντα μπορούν να διαταράξουν την υγιή φυσική ισορροπία του κόλπου σας. Οι κόλποι έχουν πάντα μια μυρωδιά λόγω των εκκρίσεων. Εάν η φύση είχε σκοπό να μυρίζει ο κόλπος σαν τριαντάφυλλο ή λεβάντα θα το είχε κάνει. Η κολπική οσμή μπορεί να αλλάξει σε διαφορετικές χρονικές στιγμές του αναπαραγωγικού κύκλου και δεν πρέπει πάντα να θεωρείται σημάδι λοίμωξης ή ασθένειας. Εάν ανησυχείτε για τον τρόπο που μυρίζει ο κόλπος σας θα πρέπει να δείτε τον γιατρό σας γιατί μπορεί να έχετε κάποια λοίμωξη αλλά μη χρησιμοποιείτε αρωματικά προϊόντα. Μια κοινή αιτία ασυνήθιστων κολπικών εκκρίσεων είναι η βακτηριακή κολπίτιδα, ωστόσο οι κολπικές εκκρίσεις δεν δεν σημαίνουν πάντα κάτι κακό. Οι μεταβολές των εκκρίσεων μπορεί να είναι 100% ορμονικές, με άλλα λόγια να συνδέονται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο, την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση.

Μην κάνετε αποτρίχωση στην περιοχή

Δεν είναι κακό να κάνετε μια μικρή αφαίρεση τριχών κατά μήκος της γραμμής του μπικίνι αλλά αν το παρακάνετε στην ευαίσθητη περιοχή θα είναι το δέρμα σας πιο εκτεθειμένο στις τριβές. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα ερεθισμών. Επιπλέον, η αποτρίχωση προκαλεί αμυχές που μπορεί να προδιαθέτουν σε φλεγμονώδεις επιπλοκές. Οι γυναίκες που αποτριχώνουν την ευαίσθητη περιοχή είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από αιδοιοδυνία βρήκε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Lower Genital Tract Disease [1].

Ενώ η αποτρίχωση δεν συστήνεται, από την άλλη μεριά μια πολύ έντονη τριχοφυΐα στην περιοχή, λόγω του ιδρώτα, μπορεί να προκαλέσει μια περίεργη μυρωδιά. Αυτό συμβαίνει επειδή οι τρίχες παγιδεύουν ιδρώτα και εκκρίσεις προκαλώντας σε κάποιες περιπτώσεις ανάπτυξη βακτηρίων. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να κάντε ένα κοπτικό αραίωμα.

Φορέστε άνετα και όχι πολύ στενά εσώρουχα ή παντελόνια

Προτιμήστε τα βαμβακερά εσώρουχα διότι επιτρέπουν στην ευαίσθητη περιοχή να αερίζεται, απορροφούν τον ιδρώτα και μπορούν να πλυθούν στους 60 βαθμούς Κελσίου. Τα συνθετικά εσώρουχα δεν επιτρέπουν τον καλό αερισμό και απορροφούν πολύ λιγότερο τον ιδρώτα και τις εκκρίσεις, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η υγρασία στην περιοχή. Αυτό μπορεί να επιφέρει ανάπτυξη μυκήτων και άλλων βακτηρίων καθώς και δυσοσμία. Επίσης, μην αφήνετε πάνω σας βρεγμένα εσώρουχα ή μαγιό. Ανεξάρτητα από το είδος των εσωρούχων που σας αρέσουν, φροντίστε να τα αλλάζετε καθημερινά.

Κοιμηθείτε χωρίς ρούχα

Είναι αλήθεια, ο γυμνός ύπνος μπορεί να είναι υγιεινός για την ευαίσθητη περιοχή. Ανεξάρτητα από το τι εσώρουχα φοράτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, η μη χρήση τους τη νύχτα μπορεί να βοηθήσει τον κόλπο σας να αναπνέει καλύτερα. Ωστόσο, τα οφέλη δεν σταματούν εκεί. Μερικές έρευνες δείχνουν ότι οι δροσερές θερμοκρασίες μπορούν να είναι εξαιρετικές για την υγεία σας διότι μπορεί να οδηγήσουν σε ένα πιο ποιοτικό ύπνο [2].

Μην κάνετε άσκοπη  χρήση αντιβιοτικών

Τα αντιβιοτικά μπορούν να μειώσουν σημαντικά την υγεία του κόλπου σας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αντιβιοτικά δεν κάνουν διακρίσεις: σκοτώνουν τόσο τα καλά όσο και τα κακά βακτήρια. Αλλάζοντας τη χλωρίδα (δηλαδή, την αποικία των βακτηρίων) στον κόλπο σας, προκαλούν ανάπτυξη μυκήτων και λοιμώξεων. Προφανώς, εάν πρέπει να πάρετε ένα αντιβιοτικό για την καταπολέμηση μιας λοίμωξης θα το κάνετε αλλά βεβαιωθείτε ότι δεν κάνετε άσκοπη χρήση.

Στο Vita4you.gr θα βρείτε μεγάλη ποικιλία προϊόντων για τη φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής !

Παραπομπές

  1. BU finds tight pants and pubic-hair removal increase risk of vulvodynia.
  2. Effects of Temperature on Sleep: Manipulating Body Temperature
    to Improve Sleep Quality, Onset, and Arousal
0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο