Η καλέντουλα είναι ένα όμορφο πορτοκαλί αγριολούλουδο, του οποίου η αξία έχει αναδειχθεί εδώ και πολλούς αιώνες. Ποιές είναι οι δράσεις της και σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

Καλέντουλα, ένα όμορφο και γνωστό βότανο

Η καλέντουλα ή αλλιώς γνωστή ως Calendula officinalis αποτελεί ένα μικρό ετήσιο αγριολούλουδο με κίτρινα/πορτοκαλί άνθη, που φύεται με αφθονία στις περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής. Αποτελεί φυτό συγγενικό της μαργαρίτας και ανήκει στα φυτά της οικογένειας Asteraceae Compositae. Ανθίζει στο τέλος του χειμώνα και συλλέγεται από τους αγρούς από την Άνοιξη έως και το Φθινόπωρο. Τα χρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού αποτελούν τα άνθη του, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε φρέσκα ή αποξηραμένα.

Η καλέντουλα είναι γνωστή εδώ και πολλούς αιώνες και τις δράσεις της. Σύμφωνα με αναφορές, τη χρησιμοποιούσαν για ιατρικούς σκοπούς από τον 12 αιώνα μ.Χ. και οι χρήσεις της αφορούσαν τη θεραπεία πεπτικού έλκους, στομαχικές διαταραχές καθώς και την ανακούφιση συμπτωμάτων της περιόδου, όπως είναι οι κράμπες. Παρόλο που οι παραπάνω δράσεις δεν έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά, σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως σε καλλυντικά προϊόντα που αφορούν το δέρμα και την ανακούφιση ερεθισμών.

Συστατικά

Η καλέντουλα περιέχει φλαβονόλες, σαπωνίνες, τριτερπένια, καροτενοειδή, στερόλες και διάφορα αιθέρια έλαια.

Τρόπος λήψης και μορφές

Η χρήση της κατά κύριο λόγο είναι εξωτερική ενώ σπάνια χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες σε ομοιοπαθητικά σκευάσματα. Καλό θα ήταν τα προϊόντα που περιέχουν καλέντουλα να αποθηκεύονται σε σκιερό και χωρίς υγρασία μέρος, για έως και 3 έτη.
Η καλέντουλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κρέμες, έλαια, γέλες, κομπρέσες, βάμματα ή τσάγια. Στο εμπόριο, χρησιμοποιείται σε πληθώρα προϊόντων όπως οδοντόπαστες, στοματικά διαλύματα, κρέμες αλλαγής πάνας καθώς και σε προϊόντα ανακούφισης ελκών και εγκαυμάτων.

Δράσεις & ιδιότητες

Εγκαύματα, κοψίματα και μελανιές

Η κυριότερη δράση της καλέντουλας είναι η ανακούφιση δερματικών ερεθισμών και η επιτάχυνση της επούλωσης του δέρματος. Η παραπάνω ιδιότητα αποδίδεται στην αύξηση της οξυγόνωσης των ιστών, με αποτέλεσμα να επουλώνονται ταχύτερα. Χάρη στην παραπάνω δράση η καλέντουλα χρησιμοποιείται για

  • εξελκώσεις
  • δερματικούς ερεθισμούς
  • εξανθήματα μωρών λόγω πάνας
  • εξανθήματα ηλικιωμένων που φορούν πάνες
  • ερεθισμούς από ξύρισμα
  • εκδορές και επιφανειακά κοψίματα
  • ανακούφιση αιμορροΐδων

Είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος, καθώς και για ξηρές ή ευαίσθητες επιδερμίδες.

Δερματίτιδες

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση κρέμας με καλέντουλα βοηθάει στην αντιμετώπιση και ανακούφιση δερματίτιδας που οφείλεται σε ακτινοθεραπείες. Επιπλέον χάρη στη πλούσια σύνθεσή της σε φλαβονοειδή προσφέρει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μειώνει δερματικές φλεγμονές.

Προφυλάξεις & αντενδείξεις

Η καλέντουλα θεωρείται ένα ασφαλές βότανο, χωρίς ιδιαίτερες αλληλεπιδράσεις με το δέρμα. Ωστόσο, άτομα που έχουν αλλεργία στις μαργαρίτες και στα φυτά της οικογένειας Asteraceae Compositae, θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη σε οποιαδήποτε μορφή, καθώς θα προκαλέσει δερματικό ερεθισμό και έντονο κνησμό.

Δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται σε ανοιχτές πληγές. Η λήψη της από εγκύους και θηλάζουσες (εσωτερικά ή εξωτερικά τοπικά) αντενδείκνυται, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τη ασφάλεια της χρήσης της.

Άτομα που λαμβάνουν ηρεμιστικά φάρμακα, αντι-υπερτασική αγωγή ή έχουν διαβήτη συστήνεται να αποφεύγουν τη λήψη καλέντουλας σε εκ του στόματος σκευάσματα.

Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε προϊόντα με καλέντουλα.