Oργανικά και βιολογικά καλλυντικά, τι πρέπει να ξέρουμε

0 Comment

  organic

Τα τελευταία χρόνια δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα προϊόντα που καταναλώνουμε κατά πόσο είναι οργανικά ή βιολογικής καλλιέργειας, τι συμβαίνει όμως με τα προϊόντα περιποίησης δέρματος και τα καλλυντικά που βάζουμε στο δέρμα μας;

   Πολλές εταιρείες ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιούν φυσικά ή οργανικά στοιχεία για την παρασκευή των καλλυντικών τους. Τι ορίζεται όμως ως “οργανικά καλλυντικά”, ποιά η διαφορά τους από τα φυτικά προϊόντα περιποίησης και πώς μπορεί να εξασφαλίσει ο καταναλωτής ότι αγοράζει ένα προϊόν που πληρεί όλα όσα αναγράφει;

Η αγνότητα των πρώτων υλών

   Τα συστατικά που περιέχονται στα οργανικά και φυτικά καλλυντικά χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:

 • Συστατικά φυσικής προέλευσης τα οποία δεν υπόκεινται σε καμία επεξεργασία
 • Συστατικά που προέρχονται από τη χημική επεξεργασία των φυσικών συστατικών
 • Συστατικά πανομοιότυπα αυτών των φυσικών συστατικών, τα οποία όμως παρασκευάζονται στο εργαστήριο και αποτελούν χρωστικές ουσίες, μέταλλα και συντηρηρητικά.

   Οι πρώτες ύλες δεν πρέπει να περιέχουν μολυσμένα βαρέα μέταλλα, υδρογονάνθρακες, παρασιτοκτόνα, διοξίνες, ΓΤΟ (γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς), νιτρικά άλατα και πρέπει να παρασκευάζονται με απλές διαδικασίες.

Κατηγοροποίηση καλλυντικών προϊόντων και προϊόντων φροντίδας προσώπου και σώματος

   Ανάλογα το ποσοστό και την ποιότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των προϊόντων, τα καλλυντικά και τα προϊόντα περιποίησης δέρματος και μαλλιών μπορούν να χωριστούν αδρά σε 3 βασικούς άξονες.

 1. Τα φυσικά καλλυντικά, τα οποία περιέχουν φυσικά συστατικά και ορισμένη ποσότητα συνθετικών συστατικών ή συστατικών που προέρχονται ή παρασκευάζονται από φυσικά συστατικά.
 2. Τα φυσικά καλλυντικά με οργανικά στοιχεία, πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 70% φυσικά συστατικά από οργανικές καλλιέργειες και μικρότερη ποσότητα συστατικών που παρασκευάζονται συνθετικά ή από φυσικά συστατικά.
 3. Τα οργανικά καλλυντικά, περιέχουν τουλάχιστον 95% φυσικά συστατικά που προέρχονται από οργανικές καλλιέργειες και πολύ μικρότερη ποσότητα συστατικών που παρασκευάζονται συνθετικά ή από φυσικά συστατικά.

   Κάποια βασικά πρότυπα που πληρούν τα περισσότερα οργανικά και φυσικά καλλυντικά είναι:

 • Να μην περιέχουν συστατικά με βάση το πετρέλαιο
 • Να μην περιέχουν συνθετικά συντηρητικά
 • Να μην υπάρχουν συνθετικοί γαλακτωματοποιητές
 • Να μην χρησιμοποιούνται συνθετικά αρώματα
 • Να μην χρησιμοποιούνται συνθετικά χρώματα
 • Να έχουν γίνει δοκιμές σε ζώα

Τι απαγορεύεται να περιέχεται σε φυσικά και οργανικά καλλυντικά

   Εκτός όμως από τα συστατικά που επιτρέπονται υπάρχει και μια μεγάλη λίστα συστατικών που συνήθως είναι συνθετικά και απαγορεύεται η χρήση τους στα καλλυντικά, καθώς η μακροχρόνια χρήση του ενέχει κινδύνους για την υγεία.

Οι βασικότερες ουσίες είναι:

 • Parabens, συντηρητικά που χρησιμοποιούνται ευρέως στο χώρο τον καλλυντικών για να εμποδίσουν την ανάπτυξη βακτηρίων
 • SLS/ SLES. Συχνά αναγράφονται ως Sodium lauryl sulfate (SLS) ή Sodium laureth sulfate. Είναι τα συστατικά εκείνα που δημιουργούν αφρό στα διάφορα προϊόντα καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής.
 • Formaldehyde ή Φορμαλδεΰδη. Χρησιμοποιείται συχνά στην κοσμετολογία, προκειμένου να αποτραπεί η ανάπτυξη βακτηρίων.
 • Propyleneglycol ή προπυλενογλυκόλη, η οποία βρίσκεται σε γαλακτώματα, αντηλιακά, προϊόντα μακιγιάζ και μαλλιών και προσδίδει μαλακτικές ιδιότητες.
 • Phthalates ή Φθαλικές ενώσεις. Πρόκειται για χημικά που χρησιμοποιούνται για να αυξήσουν την ελαστικότητα και την απαλή υφή στα προϊόντα.
 • Dibutylphthalate στα βερνίκια νυχιών
 • Diethylphthalate στα αρώματα και τις λοσιόν
 • Dimethylphthalate στα σπρέι μαλλιών

   Επιπλέον, υπάρχουν πολλά άλλα συστατικά που θα πρέπει να αποφεύγετε, όπως γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (GMOs), πετροχημικά, σιλικόνες, BHT, συνθετικά χρώματα και αρώματα, ALS, ALES, συστατικά ζωικής προέλευσης κ.ά. Όλα αυτά βρίσκονται σε μικρές ποσότητες και στους περισσότερους δεν προκαλούν κάποια αντίδραση με απευθείας εφαρμογή. Μακροχρόνια, όμως, συσσωρεύονται στον οργανισμό και δρουν αθροιστικά, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται κατά καιρούς διάφορα προβλήματα υγείας, γι’ αυτό καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τα καλλυντικά που τα περιέχουν.

Πώς πιστοποιείται ένα καλλυντικό

   Οι εταιρείες που πρεσβέυουν ότι χρησιμοποιούν φυτικά συστατικά, οφείλουν να αναγράφουν σε ταμπέλα ορατή από τον καταναλωτή σε τι ποσοστό περιέχουν φυτικά συστατικά καθώς και μία λίστα με τις επιβλαβείς ουσίες που αποφέυγουν.

   Εταιρείες που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια είναι:

   Όσον αφορά τα οργανικά καλλυντικά, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα καθώς απαιτείται ο έλεγχος του καλλυντικού σε περισσότερα στάδια παραγωγής. Για το λόγο αυτό υπάρχουν μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί οι οποίοι αναλόγως των προτύπων που πληρούνται σε κάθε προϊόν, δίνουν αντίστοιχα πιστοποιητικά στα καλλυντικά ότι είναι οργανικά ή μερικώς οργανικά προϊόντα. Ανάλογοι οργανισμοί που δίνουν πιστοιποιήσεις αποτελούν η Natrue και η Ecocert Greenlife.

  Eταιρείες που έχουν πάρει πιστοποίηση ότι τα καλλυντικά τους είναι οργανικά είναι:

  Σίγουρα δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα , ωστόσο μπορούμε να κάνουμε την αρχή διαβάζοντας τα συστατικά των προϊόντων ομορφιάς. Με αυτόν τον τρόπο πληροφορούμαστε γρήγορα και μπορούμε να αποφύγουμε όλες αυτές τις βλαβερές ουσίες.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο