Στέβια, μία φυσική γλυκαντική ουσία

0 Comment

   Η στέβια ή αλλιώς η “ζάχαρη του μέλλοντος”, είναι μια γλυκαντική ύλη και αποτελεί μια πρόσφατη σχετικά ανακάλυψη. Η χρήση της στέβιας αποσκοπεί στην υποκατάσταση της ζάχαρης που περιέχεται στα τρόφιμα και στα γλυκά. Ας ρίξουμε όμως μια πιο ενδελεχή μάτια στη διατροφική της αξία, την ασφάλεια και τα οφέλη από τη λήψη της σε σχέση με άλλες γλυκαντικές ουσίες.

Στέβια, τι είναι;

   Αποτελεί μια φυσική ουσία η οποία προέρχεται από το θαμνοειδές φυτό στέβια (Stevia rebaudiana), που φύεται κατά κύριο λόγο στην Αμερική. Ανήκει στην κατηγορία των γλυκαντικών ουσιών που δεν περιέχουν καθόλου θερμίδες, έναντι των ολιγοθερμιδικών ουσιών.

   Ως πρόσθετο συμβολίζεται με τον κωδικό Ε960, όπου το γράμμα Ε υποδεικνύει τον τρόπο συμβολισμού της γλυκαντικής ένωσης στα τρόφιμα στη βιομηχανία τροφίμων σε συντόμευση.

Γλυκύτητα και οφέλη

   Το κύριο συστατικό της στέβια είναι οι γλυκοζίτες της στεβιόλης, οι οποίοι απομονώνονται και παραλαμβάνονται από τα φύλλα του φυτού. Η διαδικασία απομόνωσης περιλαμβάνει αποξήρανση των φύλλων και εμποτισμό τους σε νερό όπου και απελευθερώνονται τα συστατικά τους. Η γλυκαντική δύναμη της στεβιόλης είναι περίπου 200 – 300 φορές πιο δυνατή από αυτή της κοινής ζάχαρης, όπου και αποτελεί σημείο αναφορά της γλυκύτητας των γλυκαντικών και ολιγοθερμιδικών ουσίών. Δεν αποδίδουν θερμίδες.

   Τα κυριότερα οφέλη που προσφέρει η στέβια είναι:

  • Μηδενικές θερμίδες
  • Αυξημένη γλυκύτητα
  • Δεν επιδρά στα επίπεδα γλυκόζης αίματος
  • Δεν επηρεάζει την αρτηριακή πίεση
  • Δεν καταστρέφει τα δόντια
  • Κατάλληλη για διαβητικά, υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα
  • Δεν είναι καρκινογόνος και γενοτοξική

   Η χρήση της στέβια αποτελεί την ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος σώματος, γι’ αυτό και στα πλαίσια μια ισορροπημένης διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Επιπλέον, λόγω του ότι δεν επιδρά στα επίπεδα σακχάρου μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη να διατηρήσουν τη γλυκιά γεύση στη διατροφή τους.

  Στο εμπόριο διατίθεται συνήθως σκέτη χωρίς πρόσθετα ή σε συνδυασμό με ερυθριτόλη η οποία αποτελεί παράγοντα διόγκωσης, για καλύτερη ρευστότητα του προϊόντος.

Ασφάλεια και συνιστώμενη δόση

   Αποδεκτή συνιστώμενη ημερήσια δόση (ADI) είναι 4mg/kg. Όλες οι γλυκαντικές ύλες, μεταξύ αυτών και η στέβια, έχουν περάσει από εκτεταμένες έρευνας ασφάλειας από τους αρμόδιους φορείς ( Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας -WHO, Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων – EFSA, Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων – FDA) και έχουν οριστεί ως ασφαλείς εφόσον δεν ξεπερνάται η ημερήσια συνιστώμενη δόση (ADI).

Μορφές και χρήσεις

   Η στέβια αποτελεί πλέον ένα επιτραπέζιο γλυκαντικό και διατίθεται στο εμπόριο σε υγρή μορφή, σε ταμπλέτες και σε σκόνη. Χρησιμοποιείται ευρέως σε αναψυκτικά, γλυκά και συσκευασμένα τρόφιμα για να μειώσει τη θερμιδική τους αξία. Ανάλογα την ανθεκτικότητά της σε υψηλές θερμοκρασίες, ορισμένοι τύποι στέβιας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και σε ζαχαροπλαστική ή ζεστά ροφήματα. Έχει παρατηρηθεί ότι ορισμένοι τύποι, έχουν μια δυσάρεστη επίγευση και μια πικρή γεύση, ιδιαίτερα εάν προστεθούν σε ζεστά προϊόντα.

Παρενέργειες

   Δεν υπάρχει καμία παρενέργεια από τη λήψη στέβιας. Σε περιπτώσεις υπερκατανάλωσης, ενδέχεται να προκαλέσει διάρροια ή τυμπανισμό.

   Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε προϊόντα με στέβια.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο