Μύθοι και αλήθειες για τον υποθυρεοειδισμό

0 Comment

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια από τις πιο κοινές παθήσεις, που απασχολεί μεγάλη μερίδα πληθυσμού. Εάν και η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα δεν είναι τόσο γνωστή σε όλους, η αξία του είναι πολύ σημαντική για την υγεία του οργανισμού συνολικά. Ποιοί μύθοι και ποιές αλήθειες όμως κρύβονται πίσω από αυτή τη νόσο;

 

Ο υποθυρεοειδισμός σημαίνει ότι ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί

Σωστό. Ο θυρεοειδής αδένας αποτελεί ένα μικρό αδένα, σε σχήμα πεταλούδας στο κατώτερο μέρος του λαιμού. Η κύρια δράση του είναι η παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών οι οποίες έχουν πολλές και πολύ σημαντικές δράσεις, όπως την παραγωγή ενέργειας, την ανάπτυξη και λειτουργία όλων των βασικών λειτουργικών συστημάτων του οργανισμού. Ο υποθυρεοειδισμός σημαίνει ότι ο θυρεοειδής αδένας παρουσιάζει μειωμένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

 

Οι άνδρες πάσχουν πιο συχνά από θυρεοειδίτιδες, σε σχέση με τις γυναίκες

Λάθος. Οι θυρεοειδίτιδες εμφανίζονται πιο συχνά ανάμεσα στις γυναίκες. Αυξημένη συχνότητα παρουσιάζουν μετά τα 50 έτη, στην περίοδο της κλιμακτηρίου και στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Παρόλα αυτά, μπορούν να εμφανιστούν ανεξάρτητα σε όλες τις ηλικίες.

 

Η αυξημένη αίσθηση κρύου αποτελεί κοινό σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού

Σωστό. Η έντονη κόπωση, το μούδιασμα, η βραδυκαρδία και το αυξημένο αίσθημα κρύου αποτελούν κοινά συμπτώματα του υποθυρεoειδισμού, εξαιτίας της ανεπαρκούς παραγωγής θυρεοειδικών ορμονών. Η αύξηση βάρους μέχρι τη στιγμή της διάγνωσης είναι πολύ μικρή και αποτελεί αίτιο παχυσαρκίας. Σε αρχικό στάδιο, τα συμπτώματα είναι γενικά, ωστόσο σταδιακά γίνονται πιο συγκεκριμένα, που υποδεικνύουν και παραπέμπουν στην υπάρξη υποθυρεοειδισμού.

 

Η πιο κοινή αιτία υποθυρεοειδισμού είναι τα φάρμακα

Λάθος. Όταν κάποιος πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, τότε το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και καταστρέφει ακόμη και τα υγιή κύτταρα. Η νόσος Hashimoto καθώς και άλλες αυτοάνοσες αποτελούν κύριες αυτίες υποθυρεοειδισμού. Άλλες αιτίες αποτελούν η αφαίρεση του θυρεοειδή αδέρνα, η θεραπεία με ακτινοβολία καθώς και η μειωμένη πρόσληψη ιωδίου από τη διατροφή.

 

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να διαγνωστεί με εξετάσεις αίματος

Σωστό. Ο υποθυρεοειδισμός αρχικά είναι δύσκολος στη διάγνωση καθώς τα συμπτώματά του παραπέμπουν σε πολλές διαφορετικές παθολογικές καταστάσεις. Ωστόσο, η εξέτεαση αίματος αποτελεί το μόνο τρόπο εκτίμηση της λειτουργία του θυρεοειδούς καθώς και εκτίμησης των επιπέδων παραγωγής θυρεοειδικών ορμονών (αυξημένη TSH και μειωμένες Τ4 και Τ3). Μαζί με την εξέταση αίματος, λαμβάνει χώρα και φυσική εξέταση για άλλα συμπτώματα και σημεία όπως είναι η απώλεια μαλλιών και το ξηρό δέρμα.

Ο υποθυρεoειδισμός εάν παραμείνει χωρίς θεραπεία δεν έχει επιπλοκές για την υγεία.

Λάθος. Χωρίς θεραπεία ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακή νόσο. Ο λόγος είναι ότι η απορρύθμιση των θυρεοειδικών ορμονών οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων LDL (κακή χοληστερόλη) στο αίμα, η οποία οδηγεί σε αθηροσκλήρωση.

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή

Σωστό. Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό πρέπει καθημερινά να λαμβάνουν φάρμακα υποκατάστασης των θυρεοειδικών ορμονών. Με την έναρξη λήψης φαρμακευτικής αγωγής, τα συμπτώματα υποχωρούν και οργανισμός επανέρχεται στην πρότερη κατάσταση. Αυτό που αλλάζει από άτομο σε άτομο, είναι η δοσολογία του φαρμάκου ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού. Μικρότερες δόσεις από τις απαιτούμενες διατηρούν τον οργανισμό σε κατάσταση ένδειας θυρεοειδικών ορμονών, ενώ υπερδοσολογία οδηγεί αντίθετα σε φαρμακευτικό υπερθυρεοειδισμό.

Μπορεί να προληφθεί ο υποθυρεοειδισμός μέσω σωστής διατροφής και άσκησης

Λάθος. Δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης της εμφάνισης υποθυρεοειδισμού. Η σωστή και έγκαιρη διάγνωση αποτελεί την καλύτερη θεραπεία. Τυπικά γίνεται έλεγχος της λειτουργία του θυρεοειδούς μία φορά το χρόνο. Σε περίπτωση που υπάρχουν συμπτώματα που παραπέμουν σε υποθυρεοειδισμό, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον θεράποντα ιατρό σας.

Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα διατροφής για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο