Μαγιά κόκκινου ρυζιού το φυσικό φάρμακο για τη μείωση της χοληστερίνη

0 Comment

   Τα ανεβασμένα επίπεδα χοληστερίνης αποτελούν μία από τις πιο κοινές καταστάσεις υγείας, με τα αντιλιπιδαιμικά φάρμακα να είναι τα πρώτα σε πωλήσεις παγκοσμίως. Μέσα από πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια, αναδείχθηκε πως η μαγιά κόκκινου ρυζιού αποτελεί ένα φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο για τη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα, αντάξια με τα κοινά αντιχοληστερινικά φάρμακα.

Τι είναι η μαγιά κόκκινου ρυζιού

   Η μαγιά κόκκινου ρυζιού αποτελεί ένα παραδοσιακό Κινέζικο τρόφιμο και φαρμακευτική ουσία που χρησιμοποιείται εδώ και πολλούς αιώνες. Παρασκευάζεται από τη ζύμωση της ζύμης Monascus purpureus, η οποία βρίσκεται στο κόκκινο ρύζι.
Η κύρια δράση της μαγιάς κόκκινου ρυζιού, οφείλεται σε μια ομάδα ουσιών που περιέχει που ονομάζονται μονακολίνες (monacolins). Συγκεκριμένα η μονακολίνη K αποτελεί ουσία η οποία έχει πανομοιότυπη χημική δομή με το κοινό αντιχοληστερινικό φάρμακο λοβαστατίνη (lovastatin), μια κατηγορία φαρμάκων που ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια των στατινών.

   Με βάση την παραπάνω ιδιότητα, τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν πολλά συμπληρώματα με μαγιά κόκκινου ρυζιού.

   Η σύνθεση των συμπληρωμάτων ποικίλει ανάλογα τα είδη της ζύμης που περιέχονται στο φυτό καθώς και τις συνθήκες καλλιέργειάς του. Παρόλο που πολλά τρόφιμα περιέχουν μαγιά κόκκινου ρυζιού, καθώς χρησιμοποιείται για χρωματισμό ψαριών και αλκοολούχων ροφημάτων στην Αμερική και στην Ασία, δεν περιέχουν μονακολίνη, με αποτέλεσμα να μην επιδρούν με τον ίδιο τρόπο στα επίπεδα της χοληστερόλης ορού.

Τρόπος δράσης

   Όπως οι λοβαστατίνη, έτσι και τα συμπληρώματα που περιέχουν μονακολίνη K, χρησιμοποιείται για τη μείωση της ολικής χοληστερόλης καθώς και της κακής χοληστερόλης (LDL). Ο τρόπος που δρά η μαγιά κόκκινου ρυζιού έγκειται στη μείωση της ενδογενούς παραγωγής χοληστερόλης στο συκώτι. Συγκεκριμένα έχει φανεί πως συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν μονακολίνη Κ, μπορούν και μειώνουν κατά 10-33% τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης, δράση που είναι πολύ μικρότερη από αυτή των κοινών αντιλιπιδαιμικών φαρμάκων.

   Ωστόσο, μετά από χημική ανάλυση της μαγιάς κόκκινου ρυζιού, βρέθηκε πως επιπλέον της μονακολίνης Κ, υπάρχει πληθώρα άλλων ουσιών που ενδέχεται να βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης, όπως είναι οι ισοφλαβόνες, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και οι φυτοστερόλες. Για το λόγο αυτό, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ο ακριβής μηχανισμός μείωσης της χοληστερόλης.

   Καθώς αποτελεί πεδίο μελέτης, τα τελευταία χρόνια προκύπτουν συνεχώς έρευνες που δείχνουν πως επιπλέον της κακής χοληστερόλης, η μαγιά κόκκινου ρυζιού ενδέχεται να έχει και άλλες δράσεις. Φαίνεται λοιπόν, πως συμβάλλει στην αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL), ενώ μελέτες σε ζώα δείχνουν πως μπορεί να βοηθά στην αντιμετωπίση της λιπώδους διήθησης του ήπατος και στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Συνοπτικά η μαγιά κόκκινου ρυζιού αποδεδειγμένα συμβάλλει:

  • Μείωση των επιπέδων χοληστερόλης ορού, ολικής και LDL
  • Βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας
  • Βελτίωση της αιματικής κυκλοφορίας

Δοσολογία

   Ως ημερήσια δόση ορίζονται τα 600mg, 2-4 φορές την ημέρα, για έως 12 εβδομάδες.

Ασφάλεια και αλληλεπιδράσεις μονακολίνης

   Η λήψη συμπληρωμάτων μαγιάς κόκκινου ρυζιού ενδέχεται να έχει ορισμένες ανεπιθύμητες δράσεις όπως πονοκεφάλους, ζάλη, καούρες, μυϊκούς πόνους, αδυναμία, ραβδομυόλυση και τοξικότητα του συκωτιού. Προσοχή θα πρέπει να δίνεται κατά τη διάρκεια της λήψης, στη νεφρική λειτουργία.

Αντενδείξεις

   Έγκυος και θηλάζουσες γυναίκες καθώς και ανήλικα άτομα δεν θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα με μαγιά κόκκινου ρυζιού. Άτομα με ηπατική νόσο, που λαμβάνουν φάρμακα για τη μείωση της χοληστερίνης (στατίνες), αντιπηκτικά, αντιαιμοπεταλιακά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, με προβλήματα θυρεοειδή, νεφρική νόσο, μυοσκελετικές παθήσεις ή με καρκίνο, δεν θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα με μαγιά κόκκινου ρυζιού.

   Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα με μαγιά κόκκινου ρυζιού.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο