ΤMG, η λύση στη μείωση της ομοκυστεΐνης και του καρδιαγγειακού κινδύνου

0 Comment

Η ομοκυστεΐνη, όπως έχει προκύψει από πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια, αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Αποτελεί ένα αμινοξύ το οποίο φαίνεται να συνδέεται με αθηροσκλήρωση και στεφανιαία νόσο, ως ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου, το ίδιο ισχυρός όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία και το κάπνισμα.

   Τι ακριβώς είναι η ομοκυστεΐνη, πώς δημιουργείται και πώς μπορούμε να μειώσουμε τα επίπεδα της;

Τι είναι η ομοκυστεΐνη

   Η ομοκυστεΐνη αποτελεί αμινοξύ το οποίο συντίθεται από τον ανθρώπινο οργανισμό και προκύπτει από το μεταβολισμό του απαραίτητου αμινοξέος μεθειονίνη. Η σύνθεσή της απαιτεί χολίνη και προκύπτει με αφαίρεση ενός μορίου άνθρακα από το μόριό της μεθειονίνης.

   Η ομοκυστεΐνη μπορεί να μετατραπεί εκ νέου είτε σε μεθειονίνη ή σε κυστεΐνη ακολουθώντας δύο διαφορετικά βιοχημικά μονοπάτια. Η μετατροπή της ομοκυστεΐνης σε κυστεΐνη ή μεθειονίνη προϋποθέτει επαρκή ποσότητα και δράση βιταμινών του συμπλέγματος Β και συγκεκριμένα της βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη) και της βιταμίνη Β6 (πυροδιξίνη), οι οποίες δρούν ως συνένζυμα (συμπαράγοντες) στην μετατροπή της ομοκυστεΐνης.

   Ως φυσιολογικά επίπεδα ομοκυστεΐνης ορίζονται τα 5 και 15μmol/l. Υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης, υπερομοκυστεΐνεμία, έχουν συσχετιστεί με καρδιαγγειακές παθήσεις και επιπλοκές του ενδοθηλίου των αγγείων. Όταν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα ανεβαίνουν πάνω από ένα επιτρεπτό όριο, τότε η περίσσεια ομοκυστεΐνης αποβάλεται από τα ούρα προκαλώντας (ομοκυστεϊνουρία)

Η υπερομοκυστεΐναιμία μπορεί να χαρακτηρισθεί ως:

  • ήπια (15 –30 μmol/l)
  • μέτρια (31 –100 μmol/l)
  • σοβαρή (>100 μmol/l)

   Η εξέταση της ομοκυστεΐνης, δεν αποτελεί μια εξέταση ρουτίνας, ωστόσο εάν βρεθούν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, και μειωμένα επίπεδα βιταμινών του συμπλέγματος Β ή ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, ο ιατρός ίσως συστήσει τον έλεγχο των επιπέδων ομοκυστεΐνης στο αίμα. Πρακτικά συστήνεται έλεγχος σε άτομα με ανεβασμένη χοληστερόλη αίματος, με μεγαλοβλαστική αναιμία, με διαβήτη, με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή σε γυναίκες με αποβολές κύησης.

Υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης

   Η υπερομοκυστεϊναιμία αποτελεί μια κατάσταση η οποία είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία. Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης προκαλούν καταστροφή των νευρόνων, ενώ ταυτόχρονα κάνουν ευάλωτα τα αγγεία, προκαλώντας φλεγμονή.

   Συγκεκριμένα, η ομοκυστεΐνη όταν δεν μπορεί να μεταβολιστεί φυσιολογικά προς μεθειονίνη ή κυστεΐνη, προκαλεί πάχυνση της μυϊκής στιβάδας των αγγείων, βλάβη στο ενδοθήλιό τους, προάγοντας τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνει σημαντικά ο κίνδυνος ισχαιμικών επεισοδίων και καρδιαγγειακής νόσου. Επιπλέον πολλές μελέτες, έχουν συσχετίσει τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης με νευρολογικές και ψυχολογικές διαταραχές (κατάθλιψη, σχιζοφρένεια κ.α.).

   Η υπερομοκυστεΐνεμία έχει συσχετιστεί επίσης με μειωμένη γονιμότητα, καθώς αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης σχετίστηκαν με αυξημένα περιστατικά αποβολών κατά τη διάρκεια της κύησης.

   Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης μπορεί να οφείλονται είτε σε γενετικούς παράγοντες (συγγενής ομοκυστινουρία), ή σε διατροφικά ή παθολογικά αίτια. H μειωμένη πρόσληψη φυλλικού οξέος, μέσω της διατροφής, καθώς και των βιταμινών Β6 και Β12 ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων ομοκυστεΐνης στο αίμα, γι’ αυτό και αποτελούν την πρώτη γραμμή αντιμετώπισης και θεραπείας.

Ο ρόλος της μπεταΐνης ή TMG στην υπερομοκυστεΐνεμία

   Η μπεταΐνη ή αλλιώς βηταΐνη ή TMG (τριμεθυλογλυκίνη – Trimethylglycine) αποτελεί ένα μόριο το οποίο δομικά αποτελείται από το αμινοξύ γλυκίνη συζευγμένο με τρία μόρια μεθυλίου, ενώ παράγεται από το μόριο της χολίνης. Παρόλο που ο όρος μπεταΐνη αναφέρεται σε μια ομάδα ενώσεων, συχνά οι δύο παραπάνω όροι είναι ταυτόσημοι.

   Ο κύριος μηχανισμός δράσης της μπεταΐνης είναι να δωρίζει μεθύλια και έτσι να επιτρέπει τη μετατροπή τη ομοκυστεΐνης σε L-μεθειονίνη ή να οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων SAMe στον οργανισμό (S-Adenosyl Methionine). Συμπληρώματα TGM χρησιμοποιούνται για να διευκολύνουν τη μεθυλίωση του οργανισμού και να μειώσουν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα.

   Η μεθυλίωση αποτελεί μια πολύ σημαντική διαδικασία του οργανισμού η οποία δεν αφορά μόνο τη μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης, αλλά είναι απαραίτητη και στην αποτοξίνωση του ήπατος, στην παραγωγή SAMe, στην επιδιόρθωση της γενετικής πληροφορίας (DNA) καθώς και στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων.

  • Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει
  • Προστασία ενδοθηλίου
  • Μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης
  • Μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου

   Δρα συνεργιστικά με τη χολίνη, τη βιταμίνη Β12, το φολικό οξύ και τη SAMe. Μελέτες έδειξαν πως η λήψη συμπληρωμάτων TMG μπορεί και μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης εώς και 20%.

Συνιστώμενη δόση

   Η μπεταΐνη μπορεί και προσλαμβάνεται φυσιολογικά από τη διατροφή. η μέση ημερήσια πρόσληψη υπολογίζεται ότι είναι 0.5 – 2 γρ./ημέρα. Η θεραπευτική δοσολογία ποικίλλει από 0.5-2 γρ./ημερησίως.

Αλληλεπιδράσεις και αντενδείξεις

   Συνίσταται να αποφεύγεται η χρήση της από άτομα με πεπτικό έλκος, εγκύους, θηλάζουσες και ανήλικα άτομα

   Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα με TMG για μείωσης των ομοκυστεΐνης.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο