Πράσινο τσάι, ο καλύτερος σύμμαχος στο αδυνάτισμα

0 Comment

Μπορεί η κατανάλωση τσαγιού να συμβάλλει στον έλεγχο του σωματικού βάρους; Και όμως, μπορεί!

Το τσάι αποτελεί μία από τις παλαιότερες και πιο γνωστές τροφές. Χάρη στην ευρεία κατανάλωσή του, πολλές μελέτες έγιναν στο κατά πόσο μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Που όμως οφείλεται η θετική του επίδραση στην απώλεια λίπους;

Θρεπτική αξία

Το τσάι αποτελεί πλούσια πηγή πολυφαινολών και κατεχινών, ουσίες που του χαρίζουν πληθώρα θετικών δράσεων. Χαρακτηρίζεται από υψηλή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και τις κυτταρικές βλάβες. Οι κατεχίνες αποτελούν μια ομάδα φλαβονοειδών, οι οποίες εντοπίζονται στα φύλλα του τσαγιού. Η υπεροχή του πράσινου τσαγιού έγκειται στη μεγαλύτερη περιεκτικότητά του σε κατεχίνες, σε σχέση με τις υπόλοιπες ποικιλίες, λόγω της διαδικασίας παραγωγής του. Σύμφωνα με μελέτες χημικής ανάλυσης ένα φλιτζάνι πράσινου τσαγιού αποδίδει περίπου 90-200mg κατεχινών.

Ιδιότητες

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι, βοηθάει στο αδυνάτισμα και στη μείωση σπλαχνικού λίπους. Συγκεκριμένα βοηθά στην αύξηση του βασικού μεταβολισμού, λόγω αύξησης της θερμογένεσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται η οξείδωση του λίπους και των καύσεων του οργανισμού, ενώ παράλληλα βελτιώνεται η ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη. Σύμφωνα με μελέτες, άτομα που κατανάλωναν καθημερινά πράσινο τσάι για αρκετές εβδομάδες, μείωσαν σημαντικά το σωματικό τους βάρος και κυρίως το σπλαχνικό λίπος, μειώνοντας την περίμετρο της μέσης.

Παρόλο που η απώλεια βάρους αποτελεί κύριο μέλημα για πολλούς, η θετική δράση του πράσινου τσαγιού δεν περιορίζεται μόνο στη μείωση του βάρους και του σωματικού λίπους. Χάρη στην πλούσια σύνθεση του σε κατεχίνες συμβάλλει παράλληλα:

  • Καρδιαγγειακή προστασία. Μειώνει την οξείδωση των λιποπρωτεινών και κυρίως της LDL.
  • Βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης
  • Ενίσχυση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του οργανισμού
  • Παρέχει αντιφλεγμονώδη δράση

Εάν θέλετε, λοιπόν να διατηρήσετε τη γραμμή σας, μπορείτε είτα να επιλέξετε να φτιάξετε ένα ρόφημα πράσινου τσαγιού ή να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα διατροφής με πράσινο τσάι.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο