Γλουκοζαμίνη, η λύση στο πρόβλημα της χονδροπάθειας

2 Σχόλια

Ανάμεσα στις πιο συχνές παθήσεις σήμερα, που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο καθημερινά, είναι η χονδροπάθεια ή αλλιώς χονδρομαλάκυνση. Μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε πολύ νεαρές ηλικίες ενώ είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας 15-40 ετών. Αποτελεί μια εκφυλιστική αλλοίωση των αρθρώσεων και είναι μια ιδιαίτερα επώδυνη κατάσταση.

Χονδροπάθεια

   Οι αρθρώσεις αποτελούνται από κόκαλα, χόνδρο (συνδετικός ιστός) και αρθρικό υγρό. Ο ρόλος του χόνδρου είναι να μειώνει τις τριβές και να βελτιστοποιεί την κίνηση των αρθρώσεων. Μειωμένη παραγωγή αρθρικού υγρού και εκφύλιση του χόνδρου, οδηγεί σε σταδιακή μείωση του ανάμεσα στις αρθρώσεις, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τριβές, να δημιουργείται φλεγμονή και έτσι να υπάρχει μειωμένη κινητικότητα και πόνος. Ο τραυματισμός, λοιπόν του χόνδρου, λόγω χρόνιας υπερφόρτισης ή λόγω γενετικής προδιάθεσης, ονομάζεται χονδροπάθεια ή χονδρομαλάκυνση.

  Η χονδροπάθεια μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση, αλλά η πιο συνηθισμένη θέση είναι μέσα στο γόνατο. Αρχίζει συνήθως ως η αλλοίωση μιας μικρής περιοχής μαλακού χόνδρου πίσω από το γόνατο (επιγονατίδα) που μπορεί να είναι επώδυνη και συνήθως αναφέρεται στην άρθρωση της επιγονατίδας (χονδροπάθεια γονάτου) και λιγότερο συχνά στη μηριαία.

Αίτια χονδροπάθειας

Τα πιο κοινά αίτια χονδροπάθειας είναι:

 • Τραυματισμοί των αρθρώσεων
 • Εξάρθρωση αρθρώσεων
 • Τραυματισμός του μηνίσκου
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα ή οστοαρθρίτιδα
 • Αρθρικές φλεγμονές
 • Επαναλβανόμενες ενέσεις στεροειδών φαρμάκων

Συμπτώματα

  Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι ένας συνεχής και μαλακός πόνος, στο μπροστινό μέρος του γόνατος, πίσω από την επιγονατίδα. Ο πόνος γίνεται πιο οξύς όταν υπάρχει έντονη κίνηση των αρθρώσεων, όπως στο ανεβοκατέβασμα σκάλας ή μετά από ακινησία των αρθρώσεων για πολύ ώρα (π.χ. ταξίδια, αεροπλάνα κ.τ.λ.). Σε μεγάλη επιβάρυνση μπορεί να υπάρχει πρήξιμο στο σημείο όπου έχει υποστεί βλάβη λόγω της φλεγμονής.

Διάγνωση – Θεραπεία

   Η διάγνωση γίνεται από ειδικό ιατρό και συνήθως απαιτείται επιβεβαίωση της εκφύλισης του χόνδρου είτε μέσω ακτινογραφίας, μαγνητικής ή αξονικής τομογραφίας, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις. Η θεραπεία απαιτεί προφύλαξη και συντηρητική κίνηση των αρθρώσεων καθώς και ενδυνάμωση των μυών που περιβάλλουν την πάσχουσα άρθρωση με ειδικές ασκήσεις, περπάτημα και τρέξιμο. Ανάλογα τη βαρύτητα του προβλήματος, εάν και αρκετά σπάνια, μπορεί να γίνει σύσταση για χειρουργική επέμβαση. Δυστυχώς, ο αρθρικός χόνδρος θεραπεύεται αργά και δεν μπορεί να επανέλθει 100% στην αρχική του κατάσταση. Ωστόσο, υπάρχουν μη χειρουργικές θεραπείες που μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο και να βελτιώσουν αρκετά τη κίνηση στις αρθρώσεις.

Χονδροπάθεια και συμπληρώματα διατροφής

Γλουκοζαμίνη

   Η γλουκοζαμίνη ή κατά πολλούς γλυκοζαμίνη, αποτελεί μια ουσία που φυσικά ανευρίσκεται στον ανθρώπινο οργανισμό και συγκεκριμένα εντοπίζεται στις αρθρώσεις και τους χόνδρους καθώς αποτελεί βασικό δομικό τους συστατικό. Ουσιαστικά αποτελεί ένα άλας της αμινο-μονοσακχαριδικής γλυκοζαμίνης. Στις αρθρώσεις υπάρχει μαζί με χονδροϊτίνη και υαλουρονικό οξύ, όπου συνεργούν στη δημιουργία και ενδυνάμωση του χόνδρου

   Η λήψη συμπληρωμάτων γλουκοζαμίνης πιστεύεται και επιβεβαιώνεται από πολλές μελέτες ότι βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στα άτομα που έχουν χονδροπάθεια καθώς

 • Βελτιώνει την ευλυγισία των αρθρώσεων
 • Μειώνει την δυσκαμψία
 • Επιβραδύνει τη φθορά του χόνδρου
 • Ανακουφίζει από τον πόνο

   Η δράση της ενισχύεται στα συμπληρώματα όταν συνυπάρχει μαζί με χονδροϊτίνη, μια ουσία που επίσης ανευρίσκεται στους χόνδρους.

Μορφές γλουκοζαμίνης και πηγές

   Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορες μορφές γλουκοζαμίνης με πιο κοινές τη θειϊκή γλουκοζαμίνη ( glucosamine sulfate) και την υδροχλωρική γλουκοζαμίνη (glucosamine hydrochloride). Ανάμεσά τους μεγαλύτερη απορρόφηση και δράση έχει η θειϊκή γλουκοζαμίνη. Συνήθεις πηγές αποτελούν κατά κύριο λόγο τα μαλάκια και τα οστρακοειδή, όπως καβούρια, αστακό ή κελύψη από γαρίδες. Στο εμπόριο υπάρχουν και φυτικές φόρμουλες με γλουκοζαμίνη από καλαμπόκι και άλλες φυτικές πηγές, για όσους έχουν αλλεργία στα οστρακοειδή.

Συνιστώμενη δόση

   Η μέγιστη δράση της λήψη συμπληρωμάτων γλουκοζαμίνης είναι περίπου στο διάστημα ενός μήνα, συνεχούς λήψης. Σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας συστήνεται η λήψη 300-500mg ημερισίως, 3 φορές την ημέρα για τουλάχιστον διάστημα 12 εβδομάδων. Η δόση μπορεί να διαμορφωθεί έως 1000mg, ανάλογα την περίπτωση. Μπορεί να ληφθεί με ασφάλεια για έως και 6 μήνες, ενώ αναφορές υποδεικνύουν πως μπορεί να ληφθεί σίγουρα για διάστημα 3 ετών.

Αντενδείξεις – ανεπιθύμητες αντιδράσεις

   Λόγω του ότι η γλουκοζαμίνη προέρχεται από οστρακοειδή, η λήψη συμπληρωμάτων αντενδείκνυται στα άτομα που έχουν αλλεργία. Επιπλέον αντενδείκνυται η λήψη της σε όσους λαμβάνουν αντιθρομβωτική αγωγή, έχουν διαβήτη, σε εγκύους, θηλάζουσες και παιδιά. Η λήψη της είναι ασφαλής Δεν παρατηρούνται ανεπιθύμητες αντιδράσεις από τη λήψη συμπληρωμάτων γλουκοζαμίνης, ωστόσο ενδέχεται να παρατηρηθούν στομαχικές ή δερματικές διαταραχές.

   Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα διατροφής με γλουκοζαμίνη για την αντιμετώπιση της χονδροπάθειας.

2 Σχόλια
 • Avatar

  Σοφια Βελανη

  Απάντηση

  Θέλω να μου στείλετε ενα σκευασμα με θιεικη γλουκοζαμινη γιατί εχω προχωρημενη χονδροπαθεια.

  • Πελαγία Δαμιανού

   Πελαγία Δαμιανού

   Κυρία Βελανη καλημέρα σας!
   Αν σας είναι εύκολο καλέστε μας στο 2310 444422 ώστε να μας ενημερώσετε για τα στοιχεία αποστολής, καθώς και για το προϊόν που θέλετε να στείλουμε.

Αφήστε Σχόλιο