Φυσικές λύσεις και βότανα για αντιμετώπιση της εμμηνόπαυσης

0 Comment

   Η εμμηνόπαυση αποτελεί μια περίοδος ορόσημο στη ζωή μιας γυναίκας. Ο λόγος είναι ότι χαρακτηρίζει το τέλος της αναπαραγωγική ικανότητας αλλά και ορμονικές αλλαγές που επηρεάζουν τη διάθεση και τον τρόπο λειτουργίας του σώματος.

  Καθώς η κλιμακτήριος χαρακτηρίζεται από έντονη συμπτωματολογία λόγω ορμονικών αλλαγών, η ορμονική υποκατάσταση αποτελούσε μέχρι πρότινος την πρώτη λύση στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, όπως φάνηκε από πολλές μελέτες, δεν ήταν και η πιο αθώα επιλογή καθώς συνδέθηκε με πολλά καρδιαγγειακά προβλήματα.

   Η φύση είναι εξοπλισμένη με πολλά βότανα τα οποία μπορούν και ανακουφίζουν από την εμμηνόπαυση και ότι δυσάρεστο αυτή συνεπάγεται, αρκεί να στραφούμε σε αυτήν!

Τι είναι η εμμηνόπαυση

   Η εμμηνόπαυση ορίζεται ως η ανεπαρκής παραγωγή οιστρογόνων η οποία ξεκινάει σταδιακά (περιοδός κλιμακτηρίου) και χαρακτηρίζεται από διαταραχές στον εμμηνορροϊκό κύκλο εώς και τη διακοπή της έμμηνου ρύσης. Επιπλέον, χαρακτηρίζεται από διάφορα συμπτώματα τα οποία μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα ή σε ένταση. Κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι:

  • Εξάψεις
  • Εφίδρωση
  • Κολπική ξηρότητα – Μείωση της σεξουαλικής διάθεσης
  • Συναισθηματική αστάθεια – Ευερεθιστότητα
  • Διαταραχές στα λιπίδια αίματος (χοληστερόλη, LDL, TGL)
  • Aλλαγή της κατανομής βάρους – αύξηση βάρους
  • Μείωση οστικής πυκνότητα
  • Προβλήματα στην ούρηση
  • Ημικρανίες

   Παρόλο που ο ακριβής τρόπος δράσης δεν έχει καθοριστεί, στη φύση υπάρχουν πολλά βότανα τα οποία ανακουφίζουν από τα δυσάρεστα συμπτώματα της εμμηνοπαυσης. Ο λόγος είναι ότι περιέχουν ουσίες με οιστρογονική δράση ή αλλιώς φυτοοιστρογόνα. Συγκεκριμένα, τα φυτοοιστρογόνα μιμούνται τη δράση των ανθρώπινων οιστρογόνων και συνδέονται με υποδοχείς του εγκεφάλου, βοηθώντας έτσι στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Black Cohosh – Σιμισιφούγκα (Cimicifuga racemosa)

Περιέχει φυτοοιστρογόνα τα οποία βοηθούν στη μείωση των εξάψεων, της έντονης εφίδρωσης και τη κακής διάθεσης.

Agnus Castus – Λυγαριά (Chaste tree)

Πλούσιο σε φλαβονοειδή, έχει ορμονική δράση, αυξάνοντας τα επίπεδα προγεστερόνης. Βοηθάει στην αντιμετώπιση του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου και της εμμηνόπαυσης. Μπορεί να ληφθεί μαζί με Black cohosh.

Evening Primrose Oil – Έλαιο νυχτολούλουδου (Oenotherae)

Πλούσιο σε ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρά οξέα, βοηθάει στη μείωση των ημικρανιών, της ευερεθιστότητας και της νευρικότητας, καθώς παρεμβαίνει στο κύκλο παραγωγής των προσταγλαδινών που συμμετέχουν σε διαταραχές της περιόδου και δυσμηνόρροια.

Red clover – Kόκκινο τριφύλλι (Trifolium pratense)

Πλούσιο σε ισοφλαβόνες, συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, εξισορροπώντας τα επίπεδα ορμονών.

Dong quai – Αγγελική (Angelica sinensis)

Βοηθάει στη μείωση των εξάψεων, ανακουφίζει από τις κράμπες και μειώνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, χάρη στα φυτοοιστρογόνα που περιέχει. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μείωση της προεμμηνορρυσιακής έντασης και αμηνόρροιας.

   Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα διατροφή που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο