Συμπληρώματα διατροφής και ημερομηνίες λήξης, τι ισχύει?

0 Comment

Πολλές φορές δημιουργείται άγχος και ανησυχία κατά πόσο τα συμπληρώματα διατροφής που έχουμε στο σπίτι αλλά έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους, είναι ασφαλή για κατανάλωση. Τι ισχύει για τις αναγραφόμενες ημερομηνίες λήξης και πως μπορούν να προστατέψουν τον καταναλωτή;

Τι είναι η ημερομηνία λήξης στα συμπληρώματα;

   Αρχικά, θα πρέπει να διευκρινιστεί, πως οι ημερομηνίες λήξης στα τρόφιμα και στα συμπληρώματα διατροφής αναφέρονται και κρύβουν τελείως διαφορετικό κίνδυνο για την υγεία του καταναλωτή. Ως ημερομηνία λήξης (expiration date) στα συμπληρώματα διατροφής ορίζεται η ημερομηνία αυτή που εξασφαλίζει ότι το συμπλήρωμα έχει τη μέγιστη και αναγραφόμενη δράση, με την εγγύση του παρασκευαστή.

   Οι ημερομηνίες λήξης στα συμπληρώματα διατροφής είναι εξαιρετικά συντηρητικές. Η δραστικότητα των θρεπτικών συστατικών αρχίζει σταδιακά και μειώνεται από την ημέρα παρασκευής του προϊόντος. Η πάροδος και κατανάλωση συμπληρωμάτων μετά το πέρας της ημερομηνίας λήξης δεν ελοχεύει προβλήματα για την υγεία του καταναλωτή, απλώς το προϊόν δεν θα έχει τη μέγιστη δραστικότητα.

   Εάν λοιπόν, ένα προϊόν έχει φτάσει στην ημερομηνία λήξης του, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι πλέον καλό και ασφαλές, αλλά ότι η ισχύς της διατροφικής του ετικέτας μπορεί να έχει χαθεί με την πάροδο του χρόνου.

Τι ορίζει η νομοθεσία;

   Η ημερομηνία λήξης, που αναγράφεται σε κάθε συσκευασία των συμπληρωμάτων διατροφής, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να εξασφαλίσει ο καταναλωτής, εφοσόν τηρήσει τους κανόνες φύλαξης των προϊόντων, ότι θα λάβει τα θρέπτικά συστατικά που αναγράφει το συμπλήρωμα και θα έχει την αναμενόμενη δράση.

   Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), οι εταιρείες δεν οφείλουν να αναγράφουν ημερομηνία λήξης στα συμπληρώματα που παράγουν. Παρ΄ όλα αυτά οφείλουν, εφόσον αναγράφουν μια ημερομηνία λήξης, στα στοιχειοθετούν και τους λόγους, όσον αφορά την ασφάλεια του καταναλωτή.

   Εάν ο κατασκευαστής δεν αναφέρει ημερομηνία λήξης στα προϊόντα, τότε έχει την ευθύνη, τα προϊόντα να έχουν την ισχύ που αναγράφεται στην διατροφική ετικέτα για όλο το διάστημα κυκλοφορίας των προϊόντων στην αγορά. Για το λόγο αυτό, στο εμπόριο είναι αρκέτα σύνηθες, εάν όχι και απαραίτητο, τα συμπληρώματα να αναγράφουν ημερομηνία λήξης. Ο λόγος είναι ότι δεν είναι προς το συμφέρον του κατασκευαστή να κυκλοφορεί προϊόντα στα οποία δεν μπορεί να εξασφαλίσει μέχρι πότε θα έχουν τη μέγιστη δράση τους, καθώς αυτό, εν τέλει, θα δυσφήμιζε τη φερεγγυότητα και ποιότητα της εταιρείας που τα παράγει/κυκλοφορεί. Στόχος λοιπόν, του εκάστοτε παρασκευαστή συμπληρωμάτων είναι να εξασφαλίσει τη μέγιστη ισχύ κατά την ημερομηνία λήξης.

Κανόνες ορθής φύλαξης των συμπληρωμάτων διατροφής

   Για να έχει ισχύ η ημερομηνία λήξης θα πρέπει ο καταναλωτής να τηρεί του κανόνες φύλαξης των συμπληρωμάτων διατροφής. Σε γενικές γραμμές, για την πλειοψηφία των συμπληρωμάτων και τροφίμων, ισχύει η φύλαξη σε σκιερό μέρος χωρίς ζέστη και υγρασία. Ανάλογα το συμπλήρωμα διατροφής, ενδέχεται να χρειάστεί φύλαξη σε ψυγείο.

   Ένας γενικός κανόνας για όλα τα συμπληρώματα διατροφής αλλά και φάρμακα είναι να μην χρησιμοποιούνται για πάνω από 12 μήνες από το άνοιγμα της συσκευασίας, ανεξάρτητα από την ημερομηνία λήξης, καθώς έχουν εκτεθεί σε εξωτερικούς παράγοντες (π.χ. θερμοκρασία, υγρασία κ.α.).

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο