Διατροφοδραστικά συστατικά (Nutraceuticals) ένας σύμμαχος υγείας

0 Comment

Διατροφοδραστικά συστατικά (Nutraceuticals) ένας σύμμαχος υγείας

Ο όρος «Διατροφοδραστικά» (Nutraceuticals) συνοψίζει μια ομάδα φυσικών διατροφικών συστατικών τα οποία δρουν προστατεύοντας και βελτιώνοντας την υγεία. Το όνομα Nutraceuticals προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων «nutrition» (διατροφή) και «pharmaceutical» (φαρμακευτικός). Ο Ιπποκράτης συνήθιζε να λέει πως «Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου» πιστεύοντας πως διατροφή είναι ο θεμέλιος λίθος για την υγεία και πως τα καλύτερα φάρμακα υπάρχουν στη φύση. Αυτή ακριβώς η αντίληψη είναι και η βάση της χρήσης των «Διατροφοδραστικών» συστατικών.

Μερικά από τα πιο γνωστά διατροφοδραστικά συστατικά είναι:

 1. Το Συζυγές Λινελαϊκό Οξύ CLA, του γάλακτος και του κρέατος, το οποίο βελτιώνει τη σωματική σύσταση και επιδρά στο σωματικό λίπος
 2. Τα Ω3 λιπαρά οξέα των ψαριών αλλά και των φυτών όπως το λινάρι, τα οποία δρουν προστατευτικά στο καρδιαγγειακό σύστημα και προλαμβάνουν τις φλεγμονές.
 3. Οι αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές πολυφαινόλες των φυτικών τροφίμων όπως οι ανθοκυανιδίνες, οι κατεχίνες, τα φλαβονοειδή.
 4. Τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά, που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της καλής υγείας του γαστρεντερικού συστήματος.
 5. Τα καροτενοειδή με πολλαπλές δράσεις κατά των ελευθέρων ριζών, κατά του καρκίνου, και με σημαντική προστατευτική δράση για το δέρμα και την όραση.
 6. Οι διαιτητικές ίνες και ιδιαίτερα οι β-γλυκάνες της βρώμης, που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερίνης, στον έλεγχο του βάρους και στην πρόληψη του καρκίνου.

Τα Νutraceuticals:

 • Δεν συμπληρώνουν απλά τη διατροφή αλλά στοχεύουν στην πρόληψη ή/και θεραπεία κάποιας κατάστασης
 • Χρησιμοποιούνται είτε ως συμβατικά τρόφιμα, είτε ως μεμονωμένα συστατικά της διατροφής
 • Σε συνδυασμό με άσκηση, μείωση του stress, και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους ωφελούν σημαντικά την υγεία και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.

 

Δασκάλου Έφη

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ομάδα vita4you

0 Σχόλια

  Αφήστε Σχόλιο