Ανεπιθύμητες αντιδράσεις καλλυντικών προϊόντων

0 Comment

make-up

αψεγάδιαστη, ομοιόμορφη και λαμπερή επιδερμίδα χωρίς ατέλειες αποτελεί το δυνατό όπλο της γυναικείας ομορφιάς. Ωστόσο, πολλές φορές τα καλλυντικά που χρησιμοποιούνται και κυρίως το make up, προκαλούν διάφορες ανεπιθύμητες αντιδράσεις στο δέρμα, οδηγώντας στο αντίθετο αποτέλεσμα. Ποιές είναι οι πιο κοινές παρενέργειες των καλλυντικών και πως μπορείτε να επιλέξετε το κατάλληλο προϊόν για την επιδερμίδα σας;

Ακμή – φαγέσωρες

   Ορισμένα καλλυντικά και κυρίως make ups λόγω της σύνθεσής τους φράζουν τους πόρους, δημιουργώντας φαγέσωρες (μαύρα στίγματα και πόρους). Ιδιαίτερα, εάν η επιδερμίδα είναι μικτή ή λιπαρή και χρησιμοποιηθεί λάθος τύπος make up τότε, η ήδη υπάρχουσα ακμή και λιπαρότητα μπορεί να επιδεινωθεί. Ωστόσο η χρήση ενός ακατάλληλου καλλυντικού προϊόντος δεν μπορεί να δημιουργήσει σπυράκια, εάν δεν υπάρχει προδιάθεση ακμής από το δέρμα. Η λύση είναι να προμηθευτείτε το κατάλληλο make up το οποίο προσφέρει κάλυψη αλλά δε φράσει το δέρμα. Συνήθως τα λεπτόρευστα και ελεύθερα από έλαια (oil free) καλλυντικά (make up, πούδρες) είναι κατάλληλα για λιπαρά/μικτά δέρματα ενώ οι mousse και οι πιο κρεμώδεις υφές εφαρμόζονται καλύτερα σε ξηρές/πολύ ξηρές επιδερμίδες.

Tip: Επιλέξτε make up ανάλογο του τύπου της επιδερμίδας σας. Ένδειξη ότι το make up δεν δημιουργεί φαγέσωρες και μαύρα στίγματα είναι “noncomedogenic” ή “μη φαγεσωρογόνος”.

Αλλεργίες

   Τα περισσότερα καλλυντικά προϊόντα περιέχουν parabens, συνήθως methylparaben, propylparaben, butylparaben, and ethylparaben, τα οποία χρησιμοποιούνται ως συντηρητικές ουσίες που αποτρέπουν την αλλοίωση της υφής των προϊόντων καθώς και την πρόληψη κάποιας μικροβιακής ανάπτυξης. Ωστόσο, πολλές φορές ενδέχεται να δημιουργήσουν αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα, προκαλώντας ερεθισμό, κνησμό έως και εξανθήματα.

Tip: Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των καλλυντικών, επιλέγοντας το δυνατόν αγνά προϊόντα και κυρίως δερματολογικά ελεγμένα.

Ερεθισμός των ματιών

   Το μακιγιάζ των ματιών είναι από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα. Ωστόσο, το δέρμα στην περιοχή των ματιών αποτελεί την πιο ευαίσθητη περιοχή του προσώπου. Πολλές φορές έχει παρατηρηθεί ότι ορισμένα καλλυντικά προκαλούν κοκκίνισμα του δέρματος γύρω και κοντά στα βλέφαρα (βλεφαρίτιδα), ενώ ενδέχεται να προκαλέσουν μικρά αιματώματα στα τριχοειδή αγγεία των ματιών. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν περιέχουν ουσίες που ερεθίζουν το δέρμα των βλεφάρων ή λόγω μη σταθερής υφής με αποτέλεσμα να μπαίνουν μέσα στον οφθαλμό δημιουργώντας ερεθισμό, φαγούρα και ξηρότητα.

Tip: Σε περίπτωση που παρατηρηθεί ερεθισμός ή ευαισθησία διακόψτε τη χρήση του καλλυντικού. Πολλές φορές τα πολύ ευαίσθητα βλέφαρα χρήζουν δερματολογικά ελεγμένων, οργανικών και φυσικών καλλυντικών τα οποία έχουν πιο αγνή σύνθεση. Επιλέξτε καλλυντικά με σταθερή υφή τα οποία δεν λιώνουν και δεν αλλοιώνονται με τον ιδρώτα και το νερό.

   Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία καλλυντικών προϊόντων.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο