5+1 Λόγοι που “φουντώνει” η ακμή!

0 Comment

  acne

 

Η ακμή είναι από τις πιο κοινές δερματολογικές παθήσεις παγκοσμίως. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων κάποια στιγμή στη ζωή τους είχαν κάποιου βαθμού ακμή. Παρόλο που η ακμή είναι συνυφασμένη με την εφηβεία, μπορεί να εμφανιστεί και στους ενήλικες, απλώς χωρίς έντονη φλεγμονή. Ποια είναι όμως τα αίτια της ακμής και για ποιους λόγους μπορεί να «φουντώσει»?

Αίτια εμφάνισης ακμής

   Τα αίτια εμφάνισης ακμής είναι πολυπαραγοντικά, όπως λόγω:

  • ορμονικών διαταραχών
  • αλλεργίας
  • επιμόλυνση από βακτήρια
  • κληρονομικότητα
  • φαρμακευτικές αγωγές
  • χρήση λιπαρών καλλυντικών
  • άγχος
  • κακή διατροφή

   Οι γυναίκες εμφανίζουν με μεγαλύτερη συχνότητα ακμή σε σχέση με τους άνδρες, γεγονός που αποδίδεται στο διαφορετικό ορμονικό προφίλ που έχουν, στο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, λόγω εγκυμοσύνης ή κλιμακτηρίου ή λόγω διακοπής χρήσης αντισυλληπτικών χαπιών.

Παράγοντες που επιδεινώνουν την ακμή

Διατροφή

   Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως τα λιπαρά τρόφιμα ή τα τρόφιμα με ζάχαρη, όπως οι σοκολάτες και τα γλυκά, μπορούν να επιδεινώσουν την ακμή. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά που να το αποδεικνύουν. Εάν έχετε παρατηρήσει πως ορισμένες τροφές σας πειράζουν, μπορείτε απλώς να τις περιορίσετε. Ορισμένες μελέτες δείχνουν πως δίαιτες με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο ενδέχεται να επηρεάσουν δυσμενώς την ακμή, συνεπώς επιλέξτε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Καθαριστικά προϊόντα

   Εάν και το λιπαρό δέρμα με τάση ακμής, χρειάζεται επιμέλεια και σωστό καθαρισμό, η υπερβολική ενασχόληση μπορεί να έχει ακριβώς το ανάποδο αποτέλεσμα. Η συχνή και υπέρμετρη χρήση καθαριστικών και ακατάλληλων προϊόντων, αφαιρούν την υγρασία και την απαραίτητη λιπαρότητα του προσώπου και το εξωθούν, αντιδραστικά, στην παραγωγή περισσότερου σμήγματος και έτσι η ακμή επιδεινώνεται. Χρησιμοποιείστε ειδικά απολεπιστικά και καθαριστικά προϊόντα, δύο φορές την ημέρα (πρωί – βράδυ). Σε περίπτωση που υπάρχει έντονη εφίδρωση, μπορείτε να ξεπλύνετε το πρόσωπό σας με καθαρά χέρια με άφθονο νερό, έως ότου να το καθαρίσετε με ειδικό καθαριστικό.

Τρόποι καθαρισμού δέρματος

   Καλό θα ήταν να αποφεύγεται η χρήση από πανάκια, βουρτσάκια ή σφουγγαράκια, καθώς αποτελούν πηγή μικροβίων και μπορεί να επιδεινώσουν την ακμή ή τυχόν δερματικούς ερεθισμούς. Να πλένετε με απαλές κινήσεις το δέρμα και πάντα με καθαρά χέρια. Επιλέξτε απαλά προϊόντα χωρίς αλκοόλ και σαπούνι που δεν ξηραίνουν ή ερεθίζουν το δέρμα.

Καλλυντικά προϊόντα

   Λόγω της έντονης παραγωγής σμήγματος και λιπαρότητας, συστήνεται να χρησιμοποιούνται καλλυντικά που δεν έχουν ως βάση έλαια (oil free), ιδιαίτερα όσον αφορά το make-up και την πούδρα. Να αποφεύγονται κρεμώδεις βάσεις καθώς μπορεί να φράξουν τους πόρους του δέρματος. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει στο τέλος της ημέρας να αφαιρείται το μακιγιάζ.

Έκθεση στον ήλιο

   Μπορεί το μαύρισμα να δίνει την αίσθηση ότι καλύπτει τις ατέλειες και ότι “καίει” τα σπυράκια, ωστόσο ο ήλιος και η έκθεση σε ακτίνες UV έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Εάν γίνεται χρήση φαρμάκων κατά της ακμής, ιδιαίτερα με ρετινοειδή, το δέρμα γίνεται ακόμη πιο ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία. Χρησιμοποιήστε ειδικά αντιηλιακά προϊόντα για δέρματα με τάση ακμής τα οποία προστατεύουν το δέρμα, χωρίς να επιδεινώνουν την ακμή.

Eνυδάτωση

   Το ακνεϊκό δέρμα παρόλο που είναι λιπαρό και φαίνεται ότι έχει ελαστικότητα, δε σημαίνει ότι δεν χρειάζεται καθημερινή ενυδάτωση. Χρησιμοποιήστε ειδικές ενυδατικές κρέμες που δεν φράσσουν τους πόρους με την ένδειξη “noncomedogenic” ή “μη φαγεσωρογόνος”.

   Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε προϊόντα για δέρματα με ακμή.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο