Γιατί γκριζάρουν τα μαλλιά και πως μπορούμε να το καθυστερήσουμε

0 Comment

  Το γκριζάρισμα και το άσπρισμα των μαλλιών αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία η οποία παρατηρείται συνήθως σε ηλικίες μετά τα 35. Εάν και για ορισμένους και ειδικά στους άνδρες τα γκρίζα μαλλιά ίσως να αποτελούν σημείο γοητείας, στους περισσότερους το γκριζάρισμα των μαλλιών αποτελεί μια μάλλον δυσάρεστη κατάσταση. Γιατί όμως γκριζάρουν τα μαλλιά και πως μπορούμε να το καθυστερήσουμε;

Γιατί τα μαλλιά χάνουν το χρώμα τους;

Φυσιολογικά οι τρίχες περιέχουν μελανινοκύτταρα τα οποία παράγουν μελανίνη, δίνοντας το χαρακτηριστικό χρώμα των μαλλιών. Με την πάροδο των ετών η συγκέντρωση και η λειτουργικότητα των μελανοκυττάρων μειώνεται με αποτέλεσμα τα μαλλιά σταδιακά να αποχρωματίζονται. Τα γκρι μαλλιά συνήθως χαρακτηρίζονται από λίγα μελανοκύτταρα ενώ τα άσπρα μαλλιά δεν έχουν πλέον κανένα μελανοκύτταρο.

Αίτια για το γκριζάρισμα των μαλλιών

Παρόλο που το γκριζάρισμα αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία, υπάρχουν πολλοί εξωγενείς παράγοντες που επιταχύνουν τη διαδικασία. Υπάρχουν διάφορες αυτοάνοσες παθολογικές καταστάσεις οι οποίες προκαλούν πρόωρο αποχρωματισμό των μαλλιών, όπως είναι η λεύκη.
Σε μεγάλο βαθμό, όπως και η τριχόπτωση, το γκριζάρισμα των μαλλιών οφείλεται σε κληρονομικά αίτια. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί επίκτητοι παράγοντες που ενδέχεται να επιδεινώσουν ή να προκαλέσουν πιο νωρίς από το αναμενόμενο τα γκρι μαλλιά. Συνήθη αίτια είναι:

Άγχος. Συμβάλλει στην πρόωρη γήρανση τόσο των μαλλιών, όσο και του δέρματος. Παρεμβαίνει στους μηχανισμούς παραγωγής ορμονών και οδηγεί στο θάνατο των μελανοκυττάρων.

Κάπνισμα. Μελέτες έδειξαν πως τα άτομα που καπνίζουν έχουν μεγαλύτερες πιθανότητα να γκριζάρουν νωρίτερα τα μαλλιά τους.

Έλλειψη αντιοξειδωτικών και ιχνοστοιχείων. Η κακή διατροφή και κυρίως η έλλειψη ορισμένων ιχνοστοιχείων όπως αντιοξειδωτικά, αμινοξέα, ασβέστιο, χαλκός, σίδηρος, βιταμίνη B12 και φολικό οξύ, αποδυναμώνουν τα μαλλιά και οδηγούν στο θάνατο των μελανοκυττάρων

Προϊόντα περιποίησης μαλλιών. Περιέχουν χημικές ουσίες, ιδιαίτερα τα προϊόντα για ντεκαπάζ, τα οποία προκαλούν λεύκανση της τρίχας, μειώνοντας τη λειτουργικότητα των μελανοκυττάρων.

Γενετική προδιάθεση. Όσο γερνά ο άνθρωπος, το σώμα επιβραδύνει την παραγωγή αντιοξειδωτικών ενζύμων και αμινοξέων, γεγονός που οδηγεί αναπόφευκτα στα γκρίζα μαλλιά.

Ηλικία. Όσο γερνά ο άνθρωπος, το σώμα επιβραδύνει την παραγωγή αντιοξειδωτικών ενζύμων και αμινοξέων, γεγονός που οδηγεί αναπόφευκτα στα γκρίζα μαλλιά.

Ήλιος. Η μελανίνη του τριχωτού αντιδρά με την ηλιακή ακτινοβολία, παράγοντας οξυμελανίνη, η οποία με τη σειρά της προκαλεί φωτογήρανσης στα μαλλιά.

Ενδοκρινοπάθειες και αυτοάνοσες παθήσεις

Φυσικές λύσεις για αντιμετώπιση των γκρίζων μαλλιών

   Τα τελευταία χρόνια διάφορες μελέτες ανέδειξαν το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για το γκριζάρισμα των μαλλιών. Το γονίδιο ονομάζεται IRF4 και οι επιστήμονες ευελπιστούν να δημιουργήσουν στοχευμένες θεραπευτικές λύσεις που θα λύνουν το πρόβλημα των γρκίζων μαλλιών.

Tips:

  • Δώστε έμφαση στην βιταμίνη Β12, στη βιταμίνη D, στον ψευδάργυρο και στο σίδηρο.
  • Αυξήστε την καταναλώση αντιοξειδωτικών, όπως είναι η βιταμίνη Α, C και Ε.
  • Προστατέψτε τα μαλλιά από την ηλιακή ακτινοβολία. Χρησιμοποιήστε ειδικά αντιηλιακά μαλλιών με φίλτρα ενάντια σε UVA και UVB ακτινοβολία.
  • Αυξήστε την κατανάλωση superfoods, τα οποία θα τροφοδοτήσουν το σώμα σας με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά στοιχεία, μειώνοντας το οξειδωτικό stress.
  • Συμπληρώματα διατροφής με καταλάση, ουσία που ενισχύει την παραγωγή μελανίνης από τα μελανοκύτταρα των μαλλιών, διασπώντας το υπεροξείδιο του υδρογόνου.
  • Σταματήστε το κάπνισμα.

   Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε αντιηλιακά μαλλιών και ειδικά προϊόντα περιποίησης των γκρί μαλλιών.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο