Κάνε τη λεκιθίνη σύμμαχό σου στο αδυνάτισμα

0 Comment

H απώλεια βάρους ίσως φαντάζει δύσκολη για πολλούς, ωστόσο υπάρχουν στη φύση πολλά στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτήν την προσπάθεια, όπως είναι η λεκιθίνη.

Τι είναι

   Η λεκιθίνη αποτελεί ένα φωσφολιπίδιο το οποίο παράγεται φυσιολογικά από τον ανθρώπινο οργανισμό στο συκώτι. Το όνομά της προέρχεται από την ελληνική λέξη “λέκιθος”, που είναι ο κρόκος του αυγού, λόγω του ότι πρώτη φορά εντοπίστηκε και προσδιορίστηκε στον κρόκο του αυγού.

Πού βρίσκεται

   Υπάρχει σε αφθονιά σε διάφορες τροφές όπως είναι στα αυγά, στη σόγια, στο σιτάρι , στο κρέας καθώς και σε διάφορα άλλα σιτηρά και ξηρούς καρπούς. Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μορφή είναι η λεκιθίνη από αυγό ή σόγια, με την τελευταία να προτιμάται περισσότερο επειδή έχει καλύτερη αναλογία λιπαρών οξεών (κορεσμένα, μονοακόρεστα, πολυακόρεστα).

Ποιές οι ιδιότητες της λεκιθίνης

   Η λεκιθίνη αποτελεί ένα φωσφολιπίδιο το οποίο αποτελείται από χολίνη, ινοσιτόλη, φώσφορο, γλυκερόλη και διάφορα λιπαρά οξέα, γι’ αυτό και ο όρος λεκιθίνης προσδιορίζει μια μεγάλη ομάδα ενώσεων (φωσφατιδυλοϊνοσιτόλη, φωσφατιδυλοαιθανολαμίνη, φωσφατιδυλοσερίνη) . Οι κυριότερες ιδιότητές της είναι:

  • Δομικό στοιχείο των κυτταρικών μεμβρανών
  • Γαλακτωματοποιητική δράση – συστατικό της χολής
  • Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων αίματος
  • Συμβάλλει στο αδυνάτισμα

Λεκιθίνη και αδυνάτισμα

   Ως γαλακτωματοποιητής έχει την ιδιότητα να γαλακτωματοποιεί τα λίπη της τροφής και να βοηθά στη μειωμένη απορρόφηση της διαιτητικής χοληστερόλης. Συγκεκριμένα, έχει την ιδιότητα να αυξάνει την ικανότητα της χολή να διαλύει το λίπος και τη χοληστερόλης της τροφής. Με αυτόν τον τρόπο, εμποδίζει τη συσσώρευσή του λίπους στον οργανισμό, αποτρέποντας τόσο την εναπόθεσή του στους ιστούς και κυρίως στο συκώτι.

   Αυτή της η ιδιότητα, την έχει αναδείξει ώς ένα ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής για αδυνάτισμα, στην αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου και της λιπώδους διήθησης του ήπατος, καθώς και στην καρδιαγγειακή υγεία.

   Παρόλο που η λεκιθίνη μπορεί να βοηθήσει στην κινητοποίηση και στο κάψιμο του λίπους, απαιτεί μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση για να μεγιστοποιήσει τα αποτελέσματά της. Δεν έχει φανεί κάποιο όφελος από τη λήψη λεκιθίνης στην κυτταρίτιδα.

Λεκιθίνη και λιποτροπικοί παράγοντες

   Η λεκιθίνη δρα ως πηγή λιποτροπικών παραγόντων, χολίνης και ινοσιτόλης, ουσίες που μεσολαβούν στο μηχανισμό της λιπόλυσης και στον μεταβολισμό ενέργειας, γενικότερα.

   Η χολίνη αποτελεί μια ουσία που ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β. Αποτρέπει τη συσσώρευση του λίπους στο συκώτι και συμμετέχει στο μεταβολισμό του λίπους σε ενέργεια. Αντίστοιχα η ινοσιτόλη αποτελεί ουσία που συμμετέχει επίσης στο μεταβολισμό του λίπους, δρα ως λιποτροπικός παράγοντας ,ενώ ενισχύει τη λειτουργία του ήπατος και των αγγείων.

Λεκιθίνη και καρδιαγγειακή υγεία

   Τα τελευταία χρόνια η λεκιθίνη έχει αναδειχθεί ώς ένα πολύ ικανό και ασφαλές συμπλήρωμα για τη μείωση των λιπιδίων αίματος, Αποτρέπει την εναπόθεση χοληστερίνης στα αγγεία, προλαμβάνοντας έτσι την αρτηριοσκλήρυνση.

Λεκιθίνη και βιταμίνες

   Επιπλεόν των ιδιοτήτων της η λεκιθίνη αποτελεί μια πολύ καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αποτελούν συνένζυμα στο μεταβολισμό των μακροθρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνες, υδατάνθρακές και λίπος) και συμμετέχουν στην νευροεγκεφαλική λειτουργία και διάθεση.

Μορφές λεκιθίνης

   Στο εμπόριο η λεκιθίνη συνήθως προέρχεται από σόγια και διατίθεται σε ταμπλέτες, μαλακές κάψουλες ή σε μορφή κόκκων.

Ασφάλεια

   Δεν έχει παρατηρηθεί καμία ανεπιθύμητη ενέργεια ή αντένδειξη από τη λήψη λεκιθίνης. Η λήψη της είναι ασφαλής ακόμη και από άτομα με προβλήματα του θυρεοειδή αδένα. Καλό θα ήταν η λήψη της να αποφεύγεται από εγκύους και θηλάζουσες.

   Εάν έχετε μπει λοιπόν σε μια διαδικασία απώλειας βάρους και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου συνυπάρχει μεταβολικό σύνδρομο, η λεκιθίνη αποτελεί ένα ιδανικό συμπλήρωμα το οποίο θα βοηθήσει στη μείωση του βάρους αλλά παράλληλα και στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, καθώς αποτελεί ένα φυσικό λιποδιαλύτη.

Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε συμπληρώματα λεκιθίνης.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο