Μύθοι και αλήθειες για τις αλλεργίες

0 Comment

 Η άνοιξη μπήκε για τα καλά και οι αλλεργίες αρχίζουν να εμφανίζονται όλο και πιο συχνά. Καθώς δεν υπάρχει θεραπεία για τις αλλεργίες, κύριο μέλημα αποτελεί η μείωση και ανακούφιση των αλλεργικών συμπτωμάτων.  Ποια  είναι όμως η αλήθεια γύρω από τις αλλεργίες;

Οι αλλεργίες αποτελούν μια σπάνια κατάσταση.

Μύθος. Παρόλο που οι αλλεργίες δεν αποτελούν ένα φαινόμενο που εκδηλώνεται καθημερινά, σύμφωνα με αναφορές 1 στους 4 ενήλικες και παιδιά υποφέρουν από κάποια αλλεργία, είτε το γνωρίζουν ή όχι. Ανάμεσα στις πιο κοινές αλλεργικές αντιδράσεις αποτελούν οι τροφικές αλλεργίες, το αλλεργικό άσθμα, η αλλεργική ρινίτιδα και η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα).

Οι αλλεργίες μπορεί να προβούν απειλητικές για τη ζωή του ατόμου;

Αλήθεια. Τα αλλεργικά άτομα διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους εάν δεν  αντιμετωπιστεί  έγκαιρα και κατάλληλα το αλλεργικό σοκ. Καθώς οι αλλεργίες μπορούν να εμφανιστούν ξαφνικά στη ζωή κάποιου ατόμου, δεν είναι πάντοτε εφικτό να γνωρίζουμε εάν κάποιος είναι αλλεργικός και που. Μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος στα μικρά παιδιά.  Γι’ αυτό  και σε περίπτωση εμφάνισης κνίδωσης ή οποιουδήποτε άλλου αλλεργικού συμπτώματος καλό θα ήταν να γίνεται ενδελεχής έλεγχος, ώστε να  αποφευχθεί  το χειρότερο.

Οι τροφικές αλλεργίες αποτελούν την ίδια κατάσταση με τη δυσανεξία;

Μύθος. Παρόλο που υπάρχουν ομοιότητες, αποτελούν τελείως διαφορετικές καταστάσεις. Η αλλεργία αποτελεί την εντοπισμένη ή γενικευμένη αντίδραση του σώματος απέναντι σε κάποια σχετικά αβλαβή ουσία (αλλεργιογόνο) και σχετίζεται την υπερλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η δυσανεξία αφορά την έλλειψη κάποιου ενζύμου με αποτέλεσμα λόγω αδυναμίας του οργανισμού να μεταβολίσει ορισμένες ουσίες, να εμφανίζονται ορισμένα δυσάρεστα συμπτώματα.

Οι αλλεργίες μπορούν να πυροδοτηθούν από οποιαδήποτε ουσία της φύσης

Αλήθεια. Οι αλλεργίες μπορούν να πυροδοτηθούν από οποιαδήποτε ουσία, χωρίς απαραίτητα να υπάρχει ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό αντίστοιχης αλλεργικής αντίδρασης. Τα αλλεργιογόνα μπορεί να αφορούν περιβαλλοντικές ουσίες ή τροφές. Τα πιο κοινά τροφικά αλλεργιογόνα αποτελούν τα αυγά, οι ξηροί καρποί, τα  οστρακοειδή, τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά, οι φράουλες, η ντομάτα και το μέλι.

Το τεστ δυσανεξίας αποτελεί ένα έγκυρο και εγκεκριμένο τεστ για τη διάγνωση τροφικών αλλεργιών.

Μύθος. Οι έγκυρες εξετάσεις για τη διάγνωση αλλεργιών αποτελούν οι αιματολογικές εξετάσεις, η δερματικές δοκιμασίες , η δοκιμασία  πρόκλησης με  έκθεση σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα. Καθώς πολλές φορές, οι αιματολογικές εξετάσεις μπορεί να δώσουν ψευδώς σωστά αποτελέσματα, τις περισσότερες φορές απαιτούνται πάνω από μια εξέταση για να επιβεβαιώσουν την αλλεργία απέναντι σε κάποιο στοιχεία. Το τεστ δυσανεξία αποτελεί ένα μη εγκεκριμένο και  έγκυρο  τεστ και δεν ενδείκνυται η χρήση του για τη διάγνωση αλλεργιών.

Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε μεγάλη γκάμα συμπληρωμάτων διατροφής που θα σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα της αλλεργίας.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο