Τα 10 top διατροφικά συστατικά για υγιή όραση

0 Comment

    Η διατροφή και η επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών και για τη διατήρηση της υγιούς όρασης.  Οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά συστατικά είναι πολύ συμαντικά για τη προστασία των ματιών και της όρασης από την εμφάνιση εκφυλιστικών καταστάσεων και γήρανσης.

Ποιά είναι όμως τα 10 καλύτερα διατροφικά συστατικά για τα μάτια;

1. Βήτα καρότίνη

Είναι ένας τύπος της βιταμίνης Α που βρίσκεται στα πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, και που βοηθά τη καλή λειτουργία του αμφιβληστροειδούς. Σε συνδιασμό με τις βιταμίνες Ε και C αλλά και με τον ψευδάργυρο δρά κατά της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία.

2. Βιοφλαβονοειδή

Πρόκειται για φυτοθρεπτικά συστατικά των φρούτων και των λαχανικών που προστατεύουν τους οφθαλμούς από τις βλάβες και ενισχύουν τη μικροκυκλοφορία.

3. Λουτείνη και Ζεαξανθίνη

Είναι δύο καροτενοειδή που βρίσκονται στα κόκκινα και κίτρινα φρούτα και λαχανικά, με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που προστατεύουν τα κύτταρα των ματιών από τη δράση των βλαπτικών ακτινοβολιών. Επιπλέον μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρονίων παθήσεων όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

4. Απαραίτητα Λιπαρά Οξέα (EFAs)

Τα ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την υγεία του ενδοφθαλμικού υγρού, ενώ δρουν προληπτικά κατά της ενδοφθαλμικής πίεσης και του γλαυκώματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι προλαμβάνουν επίσης και τη διαβητική αμφιβληστροπάθεια.

5. Σελήνιο

Το ισχυρό αυτό αντιοξειδωτικό σε συνδιασμό με ψευδάργυρο προλαμβάνει το γλαύκωμα και τη βλάβη του οπτικού νεύρου. Το σελήνιο ουδετεροποιεί τις ελέύθερες ρίζες που προκαλούν οξειδωτικό στρες στα κύτταρα των ματιών, υπάρχει φυσικά σε τροφές όπως οι ξηροί καρποί και τα θαλασσινά.

6. Βιταμίνη Α

Πρόκειται για μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που προστατεύει τον κερατοειδή χιτώνα, και δρα κατά της ξηροφθαλμίας και μιας φλεγμονής που ονομάζεται επεφυκίτιδα. Επίσης σε συνδιασμό με τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες προφυλάσει από τη τύφλωση και την απώλεια της όρασης λόγω ηλικίας.

7. Βιταμίνη C

Μια αντιοξειδωτική βιταμίνη που υπάρχει σε τρόφιμα όπως τα εσπεριδοειδή, και που δρα κατά των ελευθέρων οξειδωτικών ριζών. Προστατεύει τα αγγεία του αμφιβληστροειδούς και μειώνει το κίνδυνο για εμφάνιση καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

8. Βιταμίνη D

Η λιποδιαλυτή αυτή βιταμίνη έχει αντιφλεγμονώδη δράση στον οφθαλμό και δρα κατά της ξηροφθαλμίας, αυξάνοντας τη παραγωγή της αντιμικροβιακής πρωτεϊνης καθελικιδίνης η οποία είναι σημαντική και για την επούλωση των τραυμάτων στη περιοχή των ματιών.

9. Βιταμίνη E

Πρόκειται για μια αντιοξειδωτική υδατοδιαλυτή βιταμίνη που δρα κατά των ελευθέρων ριζών και της έκπτωσης της όρασης λόγω γήρανσης.

10. Ψευδάργυρος

Αυτό το απαραίτητο μέταλλο υπάρχει σε σημαντικές ποσότητες στο φακό του ματιού και μαζί με τη βιταμίνη Α και Ε ενισχύει τη νυχτερινή όραση.

Βρείτε στο vita4you.gr συμπληρώματα διατροφής για την υγεία των ματιών και την όραση.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο