B-Σιτοστερόλη και ανοσοποιητικό σύστημα

0 Comment

Τι είναι η β-σιτοστερόλη;

   Η β-σιτοστερόλη (Beta-Sitosterol) είναι μια φυτική στερόλη (φυτοστερόλη), που υπάρχει σε τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και σπόροι, και έχει παρόμοια δομή με αυτή της χοληστερόλης.

   Η β-σιτοστερόλη εμφανίζει πολλές ευεργετικές δράσεις για τον οργανισμό, αφού είναι ωφέλιμη για τη μείωση της χοληστερίνης, δρα κατά της τριχόπτωσης και των συμπτωμάτων της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, και προλαμβάνει το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης. Οι γλυκοζίτες της β-σιτοστερόλης έχουν και πολύ σημαντική ανοσορρυθμιστική δράση.

Ανοσοποιητικό σύστημα

   Ο συνδυασμός της β-σιτοστερόλης και του γλυκοζίτη της (στερολίνη) είναι αποτελεσματικός στην ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και προσφέρει ανακούφιση από συμπτώματα που συνδέονται με πολυάριθμα αυτοάνοσα νοσήματα, ενώ μπορεί να μειώσει σημαντικά και τη φλεγμονή.

   Μελέτες έχουν δείξει ότι η β-σιτοστερόλη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθώς μειώνει την έκκριση της ιντερλευκίνης IL-6 και του παράγοντα TNF-Α, και κατ’ επέκταση την υπερβολική έκκριση φλεγμονωδών κυτταροκινών που συνδέονται με το stress. Πιο συγκεκριμένα μπορεί να αυξήσει την αντιγηραντική ορμόνη DHEA και να προκαλεί μείωση αντίστοιχα της κορτιζόλης της ορμόνης του stress.

   Για το λόγο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί προληπτικά και θεραπευτικά για ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων υγείας που χαρακτηρίζονται από απορρύθμιση του ανοσιακού συστήματος και από φλεγμονές όπως:

  • Χρόνιες ιογενείς καταστάσεις: έρπης, ιός που προκαλεί κονδυλώματα (HPV), μυρμηκιές
  • Αυτοάνοσα νοσήματα: συστημικός ερυθηματώδης λύκος (SLE), ψωρίαση, λεύκη, γυροειδής αλωπεκία, ρευματοειδής αρθρίτιδα, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
  • Αλλεργίες
  • Άσθμα
  • Ενίσχυση του οργανισμού κατά του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης σαν μονοθεραπεία ή σε συνδιασμό με τις φαρμακευτικές αγωγές.

   Στην Ελλάδα κυκλοφορεί το συμπλήρωμα διατροφής Moducare Modullon το οποίο περιέχει μιε κατοχυρωμένη σύνθεση (patent No EP 0 509 656 Β1) στερολών και στερολινών από συγκεκριμένο είδος καρπού κωνοφόρων της νοτίου Αφρικής με υψηλή βιοδιαθεσιμότητα και δραστικότητα. Συγκεκριμένα περιέχει β-σιτοστερόλη 20 mg και 0,20 mg β-D-γλυκοζίτη της β-σιτοστερόλης.

Πως λειτουργεί το Moducare Modullon;

   Διαπερνά μέσω των υποδοχεών των στεροειδών τη κυτταρική μεμβράνη, και αφού δεσμευτεί με μια ειδική πρωτείνη μεταφορέα των στερολών, φτάνει στον πυρήνα των κυττάρων όπου και ενεργοποιεί γονίδια που σχετίζονται με την ανοσιακή απάντηση. Επιπλέον δρα στα Τ λεμφοκύτταρα ρυθμίζοντας τις κυτταροκίνες που παράγονται από τους δύο τύπους των Τ-λεμφοκυττάρων (Th1 Th2). Αυτή η δράση ρυθμίζει το ανοσιακό σύστημα όταν αυτό έχει διαταραχτεί και προλαμβάνει κυτταρικές διαταραχές που οδηγούν σε διάφορες αυτοάνοσες και χρόνιες ιογενείς καταστάσεις.

   To Moducare αποτελεί ένα εξειδικευμένο προϊόν ειδικά σχεδιασμένο για τη φυσική ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού καθώς και για την ανακούφιση της συμπτωματολογίας αυτοάνοσων παθήσεων. Το Moducare προστατεύει από ιώσεις σε περιόδους έξαρσης άτομα που αρρωσταίνουν συχνά, με ιστορικό αυτοάνοσων νοσημάτων, με χρόνια ιογενή προβλήματα, με χρόνιες λοιμώξεις του αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος, όπως η προστατίτιδα και άλλα. Επίσης είναι επιβοηθητικό στην αντιμετώπιση του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης.

Αλληλεπιδράσεις – Παρενέργειες

   Η β-σιτοστερόλη είναι σχετικά ασφαλής, όταν λαμβάνεται από το στόμα. Μπορεί να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες, όπως ναυτία, δυσπεψία, αέρια, διάρροια ή δυσκοιλιότητα σε υπερδοσολογία. Δεν υπάρχουν μελέτες για τη χρήση της β-σιτοστερόλης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Για ασφάλεια σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση. Επίσης οι ασθενείς που πάσχουν από σιτοστερολαιμία, μια σπάνια κληρονομική νόσο αποθήκευσης του λίπους, δεν πρέπει να καταναλώνουν τα εμπλουτισμένα προϊόντα με β-σιτοστερόλη. Η εζετιμίμπη (ezetimibe) και η πραβαστατίνη (pravastatin) αλληλεπιδρούν με τη β-σιτοστερόλη και μειώνουν την απορρόφηση της β-σιτοστερόλης στο σώμα.

0 Σχόλια

    Αφήστε Σχόλιο