Μάθετε τα πάντα για την Ουμπικινόλη

0 Comment

Τι είναι η ουμπικινόλη;

  Ουμπικινόλη ή ουμπικινόνη ή συνένζυμο Q10; Πρόκειται για τις διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος καθώς, η ουμπικινόλη είναι πρακτικά μια περισσότερο ενεργή και υψηλά βιοδιαθέσιμη μορφή του συνενζύμου Q10 ή αλλιώς της ουμπικινόνης.

  Στο σώμα υπάρχει φυσικά το αντιοξειδωτικό συνένζυμο Q10 στη μορφή της ουμπικινόνης, το οποίο χρησιμοποιείται στο μεταβολισμό του κυττάρου και στη συνέχεια μετατρέπεται σε ουμπικινόλη (ubiquinol). Για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού είναι απαραίτητες και οι δύο μορφές Q10, όμως η ουμπικινόλη εμφανίζει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα

1. είναι περισσότερο βιοδιαθέσιμη και απορροφήσιμη και

2. μπορεί να μετατραπεί εκ νέου σε ουμπικινόνη, αυξάνοντας την άμυνα του σώματος ενάντια στις βλαπτικές ελεύθερες ρίζες.

Πηγές ουμπικινόλης

   Tροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε Q10 είναι η σόγια, τα λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα, το σκουμπρί και ο σολωμός, επίσης το μοσχάρι, το χοιρινο, το κοτόπουλο, οι ξηροί καρποί (ιδιαίτερα τα αμύγδαλα, τα φυστίκια και τα καρύδια), το σουσάμι, το βαμβακέλαιο, το σογιέλαιο και το ελαιόλαδο, λαχανικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, το κουνουπίδι και το λάχανο, και φρούτα.

Συμπληρώματα διατροφής με ουμπικινόλη

Οι ανάγκες του οργανισμού σε Q10 μπορούν να καλυφθούν μέσω της λήψης συμπληρωμάτων διατροφής. Τα συμπληρώματα διατροφής με ουμπικινόλη είναι διαθέσιμα σε ταμπλέτες, κάψουλες και μαλακές κάψουλες. Η ονομασίες QH – CF (Reduced CoQ10) είναι πρακτικά trade marks της Ιαπωνικής εταιρείας Kaneka που παράγει ουμπικινόλη υψηλής ποιότητας.

Η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη Β6, το άλφα λιποϊκό οξύ και το σελήνιο βοηθουν την αξιοποίηση της ουμπικινόλης από το σώμα. Επίσης στα σκευάσματα διατροφής προστίθεται συχνά και το D-λιμονένιο σαν προστατευτικός παράγοντας για το συνένζυμο Q10 και την ουμπικινόλη.

Ιδιότητες

Στα υγιή άτομα, το CoQ10 συγκεντρώνεται κυρίως στην καρδιά, το ήπαρ, τους νεφρούς, και το πάγκρεας επειδή τα όργανα αυτά έχουν υψηλές απαιτήσεις για CoQ10. Όμως σαν συνένζυμο δρα σε πολλά οργανικά συστήματα, αφού είναι απαραίτητο σε επίπεδο κυττάρου στα μιτοχόνδρια για τη παραγωγή ενέργειας, ενώ παράλληλα ενισχύει τη δράση πολλών αντιοξειδωτικών ουσιών. Η λήψη της βοηθά στην αντιμετώπιση της χρόνιας κόπωσης και στην καλή καρδιαγγειακή λειτουργία.

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

   Η ουμπικινόλη συμμετέχει στη διαδικασία της οξειδωτικής φωσφορυλίωσης για τη παραγωγή ATP, που είναι το βασικό ενεργειακό νόμισμα του κυττάρου για την κάλυψη των κυτταρικών ενεργειακών αναγκών. Συγκεκριμένα μεταφέρει ηλεκτρόνια και προσθέτοντας μια φωσφορική ομάδα στο ADP (δισφωρική αδενοσίνη), και το μετατρέπει σε ATP (τριφωσφορική αδενοσίνη). Εκτός του σημαντικού ρόλου της ουμπικινόλης στην παραγωγή κυτταρικής ενέργειας, η ικανότητα της να δωρίζει ηλεκτρόνια και να οξειδώνεται σε ουμπικινόνη (CoQ10), την καθιστά ως ένα εκ των σημαντικότερων αντιοξειδωτικών του οργανισμού.

   Λόγω του πολύ σημαντικού της ρόλου στη κυτταρική παραγωγή ενέργειας η ουμπικινόλη είναι ευεργετική για άτομα που πάσχουν από έντονη κούραση ή και από το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης ή και για αθλητές με μειωμένη αντοχή ενέργεια, και συμπτώματα μυϊκού κάματου, κόπωσης και υπερπροπόνησης. Η λήψη του Q10 βελτιώνει τα επίπεδα αντοχής σε αναερόβια και σε αερόβια αθλήματα.

Καρδιαγγειακό σύστημα

   Η ουμπικινόλη είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για άτομα με ιστορικό καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, η ισχαιμική καρδιακή νόσος, η ρευματική καρδιοπάθεια, η αθηροσκλήρωση, ο ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός (αρρυθμία), η στηθάγχη και η υπέρταση. Σε όλες αυτές τις καταστάσεις υγείας έχουν παρατηρηθεί χαμηλά επίπεδα του συνενζύμου Q10.

   Το CoQ10 έχει άμεσες αντιοξειδωτικές δράσεις που υποστηρίζουν την καρδιακή υγεία και τη προστασία του μυοκαρδίου και των αγγείων. Εμποδίζει την οξείδωση των κυτταρικών μεμβρανών και των λιπιδίων, σταθεροποιεί τα σωματίδια των LDL πρωτεϊνών και προάγει την ανακύκλωση της α-τοκοφερόλης, προλαμβάνοντας την αθηρωμάτωση.

   Το συνένζυμο Q10 μπορεί να είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της έλλειψης θρεπτικών συστατικών και παρενεργειών που προκαλούνται από κάποια είδη φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερίνης, όπως είναι οι στατίνες.

Άλλες δράσεις

   Το συνένζυμο Q10 θεωρείται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, διότι έχει αντιοξειδωτική δράση και διεγείρει άμεσα το σχηματισμό αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων.

   Επίσης ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας και δρα σαν φυσικό προσαρμογόνο (adaptogenic) σε περιπτώσεις έντονου σωματικού και ψυχολογικού στρες, αυξάνοντας την άμυνα του οργανισμού.

  Η ουμπικινολη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών βλαβών που προκαλούνται από μερικά είδη χημειοθεραπείας.

Δοσολογία

Δεν έχει οριστεί συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία για την ουμπικινόλη. Η θεραπευτική δοσολογία κυμαίνεται από 100-600 mg ημερησίως.

Έλλειψη

   Η έλλειψη του συνενζύμου Q10 και κατ’επέκταση της ουμπικινόλης μπορεί να προκύψει όταν  υπάρχει ανεπαρκής πρόσληψη από τη διατροφή, όταν υπάρχει μειωμένη βιοσύνθεση από το σώμα, υπερβολική χρησιμοποίηση του από το σώμα ή κάποιος συνδυασμός των παραπάνω. Ακόμα η γήρανση, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η λήψη κάποιων φαρμάκων όπως είναι οι στατίνες και το στρες είναι παράγοντες που οδηγούν σε ανεπάρκεια της ουσίας αυτής.

   Σύμφωνα με εκτιμήσεις το 75% περίπου των ενηλίκων, που είναι πάνω από 50 χρονών, έχουν σε κάποιο βαθμό ανεπάρκεια του συνενζύμου, όπως επίσης και τα άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.

   Τα συμπτώματα της έλλειψης περιλαμβάνουν την κόπωση και τους πόνους στους μύες.

Παρενέργειες

   Οι έλεγχοι σε ότι αφορά την ασφάλεια της χρήσης της ουμπικινόλης έχουν αποδείξει ότι δεν παρουσιάζει καμία τοξικότητα, ούτε παρενέργειες από τη μακροχρόνια λήψη.

   Άτομα με υπέρταση ή που πρόκειται να υποβληθούν σε κάποια χειρουργική επέμβαση πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν τη λήψη ουμπικινόλης. Δεν ενδείκνυται η λήψη της ουμπικινόλης από ασθενείς υπό χημειοθεραπεία, που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα, όπως επίσης και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Βρείτε στο vita4you.gr συμπληρώματα διατροφής με ουμπικινόλη.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο