Ενίσχυση του ανοσοποιητικού με βιταμίνη D

0 Comment

  vitamin d

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό του ασβεστίου, του φωσφόρου καθώς επίσης και για δυνατά και υγιή οστά. Υπάρχει φυσικά σε διάφορες τροφές, όπως τα λιπαρά ψάρια, το μουρουνέλαιο, τα αυγά, τα ενισχυμένα με βιταμίνες γάλα και δημητριακά. Όμως η πρόσληψη της βιταμίνης D από τις τροφές δεν είναι αρκετή αφού για να μετατραπεί σε ενεργό μορφή χρειάζεται την έκθεση του δέρματος στον ήλιο.

   Η βιταμίνη D λοιπόν είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών αλλά οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

   Πιο συγκεκριμένα τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης γρίπης και κρυολογήματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε εφήβους και σε ενήλικες, και με αυξημένη επίπτωση λοιμώξεων του αναπνευστικού στους ηλικιωμένους, όπως η βρογχίτιδα και η πνευμονία. Η πρόσληψη τουλάχιστον 1000 IU βιταμίνης D ημερησίως κατά τη χειμερινή περίοδο μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης γρίπης, κρυολογήματος και λοιμώξεων του αναπνευστικού κατά 50%.

   Η βιταμίνη D ενισχύει το ανοσοποιητικό μέσω διαφόρων μηχανισμών:

  • Ενισχύει την παραγωγή αντιμικροβιακών παραγόντων του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Ενεργοποιεί μία ομάδα κυττάρων και μηχανισμών στο ανοσοποιητικό των Τ λεμφοκυττάρων.
  • Μειώνει τις φλεγμονές στο σώμα μειώνοντας την έκκριση ουσιών που τις προκαλούν , όπως οι κυτοκίνες)

   Η βιταμίνη D είναι απαραίτητο να λαμβάνεται καθημερινά κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, και ειδικά στην ενεργό μορφή τη D3 ή χοληκαλσιφερόλη, σε δοσολογία τουλάχιστον 1000 IU ημερησίως. Συστήνεται να ελέγχονται τα επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα και να διορθώνεται τυχόν έλλειψη, ειδικά σε άτομα με ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.

Βρείτε στο vita4you.gr συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη D.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο