Ο ρόλος της βιταμίνης D στον σακχαρώδη διαβήτη

0 Comment

   Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό του ασβεστίου, του φωσφόρου καθώς επίσης και για δυνατά και υγιή οστά. Υπάρχει φυσικά σε διάφορες τροφές, όπως τα λιπαρά ψάρια, το μουρουνέλαιο, τα αυγά, τα ενισχυμένα με βιταμίνες γάλα και δημητριακά. Όμως η πρόσληψη της βιταμίνης D από τις τροφές δεν είναι αρκετή αφού για να μετατραπεί σε ενεργό μορφή χρειάζεται την έκθεση του δέρματος στον ήλιο.

   Η βιταμίνη D λοιπόν είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών αλλά οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι προστατεύει από την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, ενώ συμμετέχει στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης μέσω της δράσης της ινσουλίνης.

   Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που έχουν μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D στο πλάσμα έχουν αντίστοιχα μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη. Αυτό φαίνεται ότι συμβαίνει, γιατί η βιταμίνη D εμπλέκεται σε δύο οδούς που σχετίζονται με τον ΣΔ τύπου 2, δηλαδή την έκκριση ινσουλίνης και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Πιο συγκεκριμένα η ημερήσια πρόσληψη 400 IU βιταμίνης D μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 13% σε άνδρες και γυναίκες.

   Η βιταμίνη D είναι όμως ιδιαίτερα ωφέλιμη και για ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να βελτιώσει τη δράση της ινσουλίνης, οδηγόντας σε έναν συνολικά καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο και προφίλ.

   Υπάρχουν διάφοροι πιθανοί μηχανισμοί που εξηγούν τη σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και του σακχαρώδους διαβήτη. Στο διαβήτη τύπου 1, η βιταμίνη D φαίνεται να ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο σε αυτή τη μορφή της νόσου, είναι υπεύθυνο για την καταστροφή των βήτα κυττάρων του παγκρέατος, τα οποία παράγουν ινσουλίνη. Στον διαβήτη τύπου 2, ωστόσο, η βιταμίνη D φαίνεται να δρα απευθείας επί της λειτουργίας των βήτα κυττάρων, επηρεάζοντας έτσι την έκκριση ινσουλίνης και την ευαισθησία. Η βιταμίνη επίσης πιστεύεται ότι έχει επίδραση στη φλεγμονή και στην ορμόνη του παραθυρεοειδή, οι οποίες εμπλέκονται στο διαβήτη τύπου 2.

   Η βιταμίνη D είναι απαραίτητο να λαμβάνεται καθημερινά από τα άτομα με διαβήτη, και ειδικά στην ενεργό μορφή τη D3 ή χοληκαλσιφερόλη, σε δοσολογία τουλάχιστον 600 IU ημερησίως. Συστήνεται να ελέγχονται τα επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα και να διορθώνεται τυχόν έλλειψη.

Βρείτε στο vita4you.gr συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη D.

0 Σχόλια

Αφήστε Σχόλιο